Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Mérjed meg a hideg ellenállását azután tedd be egy edénybe amibe olajat töltöttél és melegítsed föl egy hőmérő kíséretében . Pár pontban mérd meg az ellenállását. Azután már búvárkodás a neten

9a43swpp

Megméred az ellenállását mondjuk 25 fokon (ez lesz a névleges ellenállása, ezzel árulják a boltban), meg mondjuk 0 fokon (ezt ugye elég egyszerű), utána nézel katalógusadatokat a boltban kapható modellekről.

tjanicsek

Hát pont ez a gond, hogy rákeresek hogy NTC, de nincs egy összefoglaló táblázat. Van egy oldal, ahol ki lehet kalkulálni a B25/100 értéket. Mindez szép, de semmire sem megyek vele.  

tjanicsek

Mi az a paraméter amivel ha bemegyek a boltba, tudnak adni valami helyettesítőt ?

tjanicsek

Na, felvettem a jelleggörbét 5 Celsius fokos lépésekben 100 C.ig.
15C/300kOhm
20/230
25/190
30/155
50/75
100/14
Ezek alapján a B25/100 értéke: 14115.6 K
Csak aztán pofán ne vágjanak a boltban. :)

Köszönöm a segítséget Urak !

tjanicsek

Bocs, a B érték 3837 K

9a43swpp

Az R25 és a B25/100 érték elég kéne legyen. A B25/100-ra a szám, amit beírtál, nem hangzik reálisnak, én még csak 2000-5000 nagyságrendjében láttam.
Amúgy webes online boltokat kell nézni. Ott van típussszám, adatlap, részletes információk. Pl. Ret, TME.
A 190k@25C, az nem igazán hangzik szabványos értéknek. Mondjuk egy 220k az hihetőbb, persze ezek ritkán pontosabbak 5-10%-nál abszolút értékben, meg a mérni se feltétlenül annyira könnyű (+3 fok, és már odébb is ment 5%-kal).
http://www.ret.hu/Page.aspx?pageid=8&code=09-00-22&mfnb=3" TARGET=_fnew>Ezt meg lehet nézni, az http://www.philohome.com/sensors/tempsensor/thbc.pdf" TARGET=_fnew>adatlap szerint elég hasonló a görbe.

s7manbs8

http://www.youtube.com/watch?v=Zb-5IHuZmlE" TARGET=_fnew>Hogyan készül az erősítő ?

svejk

Kellene nekem hama-hama 1 db 165 x 3 mm-es CCFL cső.  
Használt is jó, ha legalább még 50% fénye van.

Amíg nem jelentkeztek keresem a NET-en. :)

svejk

Eh, kifaragok holnap egy kis nyákcsíkot, és megvilágítom SMD LED-ekkel.
Úgy is ki akartam már próbálni, hogy csíkos lesz-e vajon a megvilágítás..

PSoft

Nincs "készen" SMD LED-es,LCD nyákcsíkod?
De,...miért???

ki005gz70

Sziasztok !

3-tengelyes v-type tb6560 ic-s piros vezérlővel van olyan gondom hogy egyik motor magától lépked. Ha negálom a step kimenet jelét , akkor úgy tűnik nincs gond, viszont ilyenkor ugye állandó féken tartja a motort. Mintha rémlene hogy valahová ellenállást kell tenni. Az lpt optohoz, vagy a tb6560 ic step lábához, ami negatívra húzza mondjuk 10k-val ?

s7manbs8

Mi az alap állapot nála milyen szinten kéne lennie ? Magas vagy alacsony egyáltalán a vezérlő mit követel, ha nem jól van beállítva lehet nem csoda ha lépked magától is ?

ki005gz70

Szerintem nincs "alapállapot". Magas jelre lép, és addig, amíg nem vesszük el ezt a magas step jelet, addig fékező állapotban tartja. Majd ha elvesszük a jelet, akkor folyat pihentető áramot a motornak.
Majd újboli magas jelre megint lép. Szerintem ez a legtöbb vezérlőnél így működik. Msd-nél biztos.

Ha nem adok semmi jelet, tehát alacsony szinten van, akkor magától lépked a motor. Ha magasra állítom, tehát állandó magasat adok neki, akkor nem lépked, viszont így fölöslegesen nyüstöli a motort, mert állandó magas áramon tartja mégha nem is kell lépnie.

KBalázs

Lehet hogy a step/dir jelet adó portnak le van füstölve az alacsony állapothoz tartozó tranzisztora (kb mintha csak diódán át kizárólag a HI állapotot adná). Ha optós leválasztás van, akkor az opto után az oda tartozó lehúzó ellenállás szakadt.