Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

A nyomaték független attól, hogy PWM, vagy analóg a végfok, ez szabályzás kérdés.
Sőt ez a kapcsolás jobb, mint egy alap PWM, mert a visszacsatolás miatt stabilizálja a motor tápfeszültségét, hiába esik a puffer kondi feszültsége.
Tehát mivel neki csak maximum 1 A-ra van szüksége,  
nem kell annyira evetni a műveleti erősítőt. Hiszen akár két motort is tud egy pár száz forintos sztereo végfok IC így lekezelni. Az a 10 W maximum hőveszteség megérheti az egyszerűséget, olcsóságot.

000000000

A fene ezt a billyentyűzetemet ... evetni-> elvetni

KBalázs

Na ilyenről (mûködôröl) még nem hallottam. Kíváncsi lennék akárcsak egy példakapcsolásra is (link?), amiben olcsó (pl. TDA20..) audio végfok-IC-t alkalmaznak motorvezérlésre. (Nem valami spéci, beszerezhetetlen, ismeretlen, csodabogárral.)

000000000

Üdv!  
Kérdezem az erősáramú kolegákat!  
1. Egy 220V egyenáramú segédüzem (akkutelep) elbontása FAM munkának minősül e?  
2. Napelem rendszer építése FAM munkának minősül e?  

3. Fém állványrendszer EPH és villámvédelmi kérdése.  

Akkutelep bontása esetén kézzel áthidalható a 120V-nál nagyobb feszültségű pontok. Ez FAM köteles munkának minősül???  
Ugyan ez a kérdés a napelemeknél visszatátlálós rendszernél, mivel az inverter bőven 200V fölötti feszt kap. Vagyis a napelemtáblák sorosan vannak kötve és nyilván nem éjszaka szerelik őket. Tehát villany alatt szerelik.  

Állványok villámvédelmét az OTSZ szerint április 1- október31 közt el KELL látni villámvédelemmel.  
Mi a helyzet a terveztetéssel, mivel ezt az OTSZ kéri.  

Tényleg a témához értők véleményére vagyok kíváncsi!

000000000

Pedig remekül működnek, elkövettem pár ilyen egyedi kapcsolást kis DC motor vezérléséhez.
Lelki szemeiddel képzeld el, hogy a 741 helyett egy ilyen hi-fi erősítő IC van ott, akár a TDA szériából is van köztük megfelelő (vagy pl. egy LM1875), és így már 4 tranzisztor se kell oda.

KBalázs

El tudom képzelni (jó a fantáziám), értem én az elméletet, de még mûködô kapcsolást nem láttam sose! Ha a szokásos passzív alkatrészrengeteget elhagyjuk egy audio erôsítô körül, akkor abból csak gerjedés lesz, nem hajtás, én ezt tapasztaltam. Ha meg mindent beteszek akkor nem vagyok kintebb mint a tranzisztorokkal, amikhez szinte semmi sem kell.  
Pont így gondoltam, hogy nem látok majd megépített kapcsolást...

Szalai György

1 és 2-re. FAM munkának minősíthetné a munkavezető és nyithatna rá FAM tevékenységet, ha a FAM feltételeit teljesültnek látja.
Amíg nem látja teljesültnek a feltételeket, addig nem FAM munkaként fogja elvégezni. Ha épeszű a munkavezető.

Szalai György

„Ez FAM köteles munkának minősül???”
Nincs ilyen, hogy FAM köteles munka. A munkacsoport vezetője egy személyben dönt, hogy FAM munkát nyit, vagy elvégzi a munkát nem FAM munkaként, vagy nem végzi el a munkát. A joga és felelőssége egyszemélyi és át nem ruházható. Ha úgy látja, hogy a munka biztonságát nem tudja garantálni, (személyi sérülés, vagyoni kár lehet) akkor köteles megtagadni a munkavégzést és jelentést tenni az irányítójának.

000000000

"Ha a szokásos passzív alkatrészrengeteget elhagyjuk egy audio erôsítô körül, akkor abból csak gerjedés lesz, nem hajtás, én ezt tapasztaltam."
Ne viccelj már... Próbáld meg újra pár típussal, akár azzal a konkréttal is amit írtam. Lehet pont egy alkalmatlan típust fogtál ki. Nulladik lépés ugyanis az IC adatlapja, és belső kapcsolási rajza. Alap végfok IC típusokkal érdemes foglalkozni, nem pedig "100 lábú" ilyen olyan freki kompenzált vackokkal. Itt is igaz: minél csicsább, annál inkább bevisz az erdőbe feleslegesen persze.

PSoft

Az 1. ponttal kapcsolatban nem tudok "nyilatkozni"...még ez idáig,nem volt benne részem.:(

A 2.pont,a napelemrendszer építése,telepítése...
Van a BRAMAC-nak(is)egy innen-onnan(az innen-onnan,ez esetben,nem rossz értelemben értendő) összeválogatott napelem rendszere.
Ehhez a rendszerhez,(visszatáplálós)volt szerencsém,telepítés,kábelozás,inverter beépítés.
Valamiért,föl se merült a FAM-os munka,vagy a tevékenység,FAM-os munkának minősítése.:)
Talán,Szalai kolega utolsó mondata...
[#nemtudom]

Visszatérve a napelem rendszer telepítésére.
A táblák,gyárilag bekötött,jelölt,alakos,egymással nem felcserélhető apa/anya csatlakozókkal(stekkerekkel)vannak szerelve.
Ha a telepítés során,fizikailag elég közel kerülnek egymáshoz,a stekkerek összedugásával,egy mozdulattal sorosíthatóak.
A szerelési készletnek tartozékai(ha az előzetes felmérés szerint igény van rá)a különböző hosszúságú,a rendszerhez illő,szintén alakos csatlakozókkal szerelt hosszabbító kábelek/vezetékek.
Amelyekkel áthidalhatóak a panelek közötti nagyobb távolságok,és a panelek,és az inverter telepítési helye közti távolság is.
Az inverter napelem felőli oldalán,ugyanaz a stekkeres csatlakozás,mint a mapelem paneleknél.

Az összes csatlakozás kialakítása olyan,hogy gyakorlatilag kizárt a telepítés során a véletlen érintés,és az áramütés veszélye.

Ha nagyon "szakmaitlan" akarok lenni,akkor az épp a tetőn dolgozó tetőfedő,vagy bádogos is nagy(teljes)biztonsággal össze tudja dugdosni a rendszert.:))

000000000

© v.l

Köszönöm a részletes választ!

000000000

Ebben igazad lehet, de a napelem is, mint az akkumulátor feszültséget szolgáltat.
Ami egy bizonyos mennyiség sorosítása után már veszélyes nagyságú lesz és ráadásul egyenvillany.
A FAM munkát úgy értem, hogy feszültség alatti vagy feszültség közelében végzett munka.
Most akkor melyik érvényes rá?
Lehet teljesen szigetelt csatlakozó.
Ha az inverterre kötéskor valami nem fasza, pl az inverter bemenete esetleg zárlatos, akkor a rácsatlakozás csattanással végződik. A csatlakozó a kezedben.
Mögöttes teljesítmény akad bőven.
Akkutelep esetében a mögöttes teljesítmény ettől sokkal nagyobb.

A munkavezető dönthet, hogy FAM vagy nem.
Mi alapján?
A FAM munkavégzés személyi feltételei?

Ezen érdemes lenne elmeditálni, mert aktuális a kérdés.

Adott egy segédüzemi akkutelep.
Akku csere a feladat.
A feladat végzése közben az egyik villanyszerelő lábára esett az egyik akku.
Baleseti jegyzőkönyv, zúzódás.
Most jön a képbe a munkavédelmi felügyelet:
A munkavégzés feszültség alatti vagy feszültség közeli?
Milyen munkavégzési engedély alapján történt a munkavégzés?

Ez valós, folyamatban lévő eset!
Vélemény?

jani300

Ha nem sértelek meg ,leírom én mit mondanék , bármelyik oldalon is álljak .
Mivel az akkuk valamilyen állványon lehettek rögzítve ,ki kellett kötni őket a szállításhoz ,cseréhez ,tehát nem volt feszültség alatt a baleset bekövezésekor .
A baleset az akku szállításakor történt .

000000000

12 Volton, 10 Ampernek mekkora vezeték-keresztmetszet kell?

jani300

Az nagyban függ a távolságtól :)