Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

sanyi84

Nem tudom melyiket :)  . Szóval nekem nagyon nem az lenne a dolgom hogy villanyt szereljek. De inkább átnézem mert itt nincs az hogy bocsánat elkötöttem...

KBalázs

SPI EEPROM-ot (25LC512) ha használt itt valaki? Van valami trükkje amivel lehet csiptörlést végezni? Próbáltam Proteus-ban leszimulálni, írás olvasás megy, de a pdf-je szerinti egyben törlés parancsra nem reagál. Ekkora bug csak nincs a szimulátorban.

Egyújabbgépépítő

Még nem használtam de az adatlap szerint nem is szükséges mivel a write tartalmaz egy automatikus törlést is.
Én az SST25 sorozatos szoktam használni.
Ami fontos WREN parancsot ne felejtsd el kiadni.

KBalázs

Kiadom előtte, illetve a státusz bájtot is előtte megnézem nincs tiltva semmi (BP0,1), törléskor nem dolgozik, mert amikor várom hogy végezzen vele, nos akkor azonnal visszakapom hogy már nem dolgozik (nem töröl) . Nem az a gondom hogy hogyan írjam felül az elôzô adatokat, hanem hogy ezt a cuccot többször is ki/be kapcsolják, és tudnia kell hol tartott elôzôleg. Ezt ugy oldom meg, hogy végigszaladok és nézem meddig van írva, de ehhez üresnek kéne legyen az EEPROM ($FF legyen végig).

Egyújabbgépépítő

Sajnos nincs tapasztalatom SPI eepromokkal.  
Eepromot általában I2C típust használok.
Az SST25 széria kicsit más, szeretem mert nagyon gyors a törlése.
Ott nincs gondom a törléssel.

9a43swpp

Ekkora bug csak nincs a szimulátorban.

Szerintem simán lehet. Én már réges-rég nem hiszek ezeknek a szimulátoroknak. Össze kell dobni dugdosós panelon egy tesztáramkört, és megnézni, hogy mire mit reagál.

nonopapa

Köszi,majd meglátom,ma délelőtt kipróbáltam,Ic-t cserélgetve a 2 oldal között,nem akar működni.

000000000

Ismeri valaki ezt a fajta BLDC vezérlőt?

http://ecx.images-amazon.com/images/I/41g2uB7J0-L.jpg" border=0>

A problémám: Nem akar elindulni, csak ha megforgatom a motor tengelyét a forgásiránnyal megegyezően. Mindaddig forog, ameddig meg nem állítom, akár lassú fordulaton is megy még. Következő indításnál megint meg kell forgatni a motortengelyt. Iránytól függetlenül csinálja. Potis beállításokkal semmire nem megyek, ugyan ez a reakciója, akár hogy tekergetem. Mire tippeltek? Vezérlő, motor, hall-elemek?

s73tgf9vg

Helló!
Lehet hülye a válaszom, de tippre vagy kevés a tápfeszültség a motornak (bár ez meglepne ha a vezérlőn előírtat használod), vagy ragad kicsit a csapágya.

s73tgf9vg

kérdésem is van, már írtam a Dc szervoba de nem igazán oda illik a kérdés.
Jól tudom, hogy az SMC szervo enkóder bementein már van feszültség osztó, meg felhúzó ellenállás?  
Ha igen, akkor gondolom elég ha a 12V-os Omron enkódert csak egy optóval leválasztom?  
6N139-est tudtam venni hozzá. Így jó a kapcsolás?

http://sware.hu/Cnc/Vegyes/Omron-encoder-to-smc.jpg" border=0>

000000000

Ha open kollektoros az encodered, felesleges az opto, mehet a csatorna jel a szervo 5V-os felhuzó ellenállására.

s73tgf9vg

Open kollektoros, de PNP az nem baj? ellenállás kell bele?

000000000

Akkor így nem jó, ez npn-re lett volna jó.
Akkor az egyik lehetőség a következő:
2 db ellenállással feszültségosztót alakítsál ki a szervo meneneténél (12/5 arányút).
Egyébként az encodernek biztos kell a 12 V?
5V-ról még nem működik? Mert így lenne a legegyszerűbb.

000000000

meneneténél -> bemeneténél :)

s73tgf9vg

Sajnos nem, 12-24 volton megy. Akkore marad a fesz osztó.