Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Az 5. képeden a nyák forrasztás oldala, ott vannak a 20 lábú meghajtó IC-k.  
Majdnem biztos hogy L297-ek, de az adatlappal összevetve kb. 3 perc megállapítani a bizonyosságot, illetve a step/dir lábakatt kisípolni a csatira.

svejk

No nemá! Ha  vectoros CNC-t tudtál csinálni akkor ez már csak nem fog ki rajtad?

ki005gz70

Köszi a bíztatást ! Amit mondtál 5. kép, az ic hátoldala, azokkal próbálkoztam, csak a csatinál. De látszik a képen hogy közvetlenül odaviszi a jelet. Nincs több ötletem. Adom a jelet, és össze-vissza lépked. Hol tudok még próbálkozni ?

9a43swpp

Az 5. képen, az L298-ak mögött, közvetlenül ott, ahol a hűtőborda kezdődik, szép 20-lábú IC-k látszanak. Szépen megnézed az L297 bekötését ("pont" 20-lábú IC-ről van szó), és leellenőrzöd a bekötését (az adatlapjában benne van), hogy lehet-e L297, oda mennek-e a tápvonalak, ahova kell nekik, oda van kötve az L298, ahova kell. Ennyiből 98% eséllyel el fogod tudni dönteni, hogy az van ott vagy sem, ha semmiképp nem akarod leszedni a hűtőbordát. Ha igen, akkor már lehet is nézni, hogy hova vannak kivezetve az L297-ek bemenetei.

vjanos

jani300

Nekem is vannak ipari vezérlőim , csak L6203-as végfokokkal . Egy RFH25P-s valamivel még védelem is van a motorok felől szerintem . Két motort vezérel egy végfok panel . Meggyőződésem hogy step dires . Régebben kérdeztem is róla ,valaki azt hiszem ismerte is .E.GEENEN ELECTRONIC lehet a gyártó de semmi infót nem találtam róla .
Egyenlőre csak játszani tudnék vele , nem sürgős  ,de már sokat "nézegettem" . Ahhoz képest hogy amikor elkezdtem nézegetni a fórumot ,szinte egy kukkot se értettem a léptetőből , már szinte nagyobbrészt értem miről van szó . Azért sokat utána olvastam , de hogy mit is keressek azt egyértelműen innét szedtem össze .

Jozs

Sziasztok !

Bocs, kicsit offtopic lesz.
Biztos ismeritek azokat a bizonyos 1 LED -es kerti napelemes lámpákat, amiket viszonylag olcsón meg lehet kapni kültéri hangulatvilágításhoz.

Namost nekem arra lenne szükségem, hogy az a LED ne csak néhány órát világítson, hanem fullra addig, amíg ki nem világosodik. Mindezt akkor is, ha mondjuk előtte nappal nem verőfényes nap volt ami teljesen feltöltötte volna az akksiját. Magyarul: kicsit fel szeretném tuningolni a szerkezetet. Addig rendben is van, hogy nagyobb kapacitású akksit teszek bele, viszont valahogy az "input" -ot is erőteljesebbé kellene tenni. Arra gondoltam, hogy több ilyen napelem egységet kapcsolnék össze, csak kérdés, hogy ezt hogyan célszerű. A neten láttam példát soros és párhuzamos összekapcsolásra is.
Próbált már valaki ilyet ? De nem is ragaszkodom tulajdonképpen ehhez a kerti szolár lámpához, ha van valami egyéb kész és nem túl költséges megoldás. Köszi.

Jozs

ki005gz70

Szórakoztam vele, nézegettem, ami nem látszik és elvileg l297, de csak olyan reakciót tesz, ami statikusság miatt lehet. Utána meg lép a motor még ha hozzá sem nyúlok. Lefényképeztem hátulról minél több látszódjon. A jobb felső sarokban az oszlopos tüske az interfész, ahol kapja a jeleket. Már ott elakadtam hogy miért megy a hozzá legközelebb eső l297-esbe mind a 7 jel. :)

http://tukortunder.hu/vezerlo/vezerlo.jpg" TARGET=_fnew>Nagy kép

000000000

Összekapcsolhatsz bármennyi akkumulátort, ha nem tudod feltölteni.  [#hehe]
A titka a sokkal nagyobb napelem lenne, de az nem igazán kifizetődő a gyártóknak.
Például volt egy mozgásérzékelős napelemes lámpám az egész éjszaka világított 1 leddel és mozgáskor még bekapcsolt plusz 8-at. (az udvart simán bevilágította annyira hogy simán lehetett tájékozódni )
Viszont ennek a tetején 2 tenyérnyi napelem gyűjtötte az energiát 3 darab NiMh ceruza akkuba.
Ez 2 napot bírt ki, ha nem volt napsütés.  

ki005gz70

Ilyesmire én is gondoltam, csak beltérre. Nappal egy egyszerű generátoros szélkakas töltene egy akksit a ház tetején, este pedig led-lámpák világíthatnának "ingyen" a lakásban.

ki005gz70

A napelem helyettesítésére az egyszerűbb szélkakas-generátorra akartam rámutatni.

000000000

Pontosan !
Nincs napsütés akkor lehet akármennyi napelem szinte semmit nem tölt.
55 Wattos napelemem mikor csak szórt fény van még 100mA se képes kisajtolni magából.

besirkyjh

Szia  

Pont ezt a fajtát még nem láttam de vagy 20db Gravograph át ment a kezemközt .
Nem nagy kunszt , sima 297 - 298 páros és elég jol visszafejthető .Ha jol látom ebben nincs benne a 74HC244 ( ha jol emlékszem a tipusára ) ic mert minden bemenet azon keresztül megy .
Egy rém egyszerü LPT kártya kel hozzá hogy a jelszintek jok legyenek ( egy sima 74HC14 vagy LS14 tökéletes ) .
Ha elküldöd szivesen "beélesitem " Neked :))
Ebben a kapcsolásban 1A/fázis és max 400lépés van ( ettöl többet nem is tud ) , van olyan hogy 2db 298-at párhuzamositanak és akkor 2A/fázis megy a motorokra .
Egyébbként rendkivül megbizhato az elektronika de a gyártási év miatt (kb 1984 ) és a magas hö miatt megérne egy generált pl : kondik cseréje és ujra forrasztás .
Küld el jobban jársz !  

ebalint

Lehet, hogy ez megéri :http://www.jofogas.hu/hajdu_bihar/Omron_PLC___bovito_modul_14329910.htm#xtor=AL-1696-1[olcsohasznalt" TARGET=_fnew>]omron "szet"
45000
.

s73tgf9vg

Sziasztok!
Van egy 180V 10A-es permanens mágnesű DC motorom, ehhez szeretnék egy vezérlő kapcsolást építeni, kísérleteznék vele, így a PWM generátor részét én írnám, a kapcsolás csak arra a részére kell, ami felerősíti a jelet. Tudtok mutatni ilyen jól működő kapcsolást?