Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

KBalázs

FBS ragasztó véletlen nem ecetsavasan szárad? Az mennyire használ az elektronikának? [#lookaround] Van spéci szilikonpasztám ami nem ecetsavasan szilárdul, direkt elektronikai felhasználásra, talán azzal ragaszthatnám, de előtte valamivel oda kell szorítanom a kötés idejére.

000000000

Tegyél rá egy vastag könyvet.
A gravitáció sokmindenre jó.

KBalázs

Ezt nem igazán értem. A panel nem körbejárható, nem tudom beszorítani sehova. A panelen van két sorcsatlakozó, azzal ül az alappanelen, egymáshoz szorosan rakva 4 darab, nem férek közéjük egy gyufaszállal sem (kábelkötegelővel sem).

KBalázs

Ja, ez nem megoldhatatlan feladat, bizonyára ki is vehetem a helyükről [#heureka]. Viszont a gumiszerű ragasztó és a hûtôbordák rögzítése közötti ellentmondás (szilárd kötés) nem tetszik.

000000000

FBS-el nem kis szívás volt anno mikor a cégnél a fejlesztő mérnökünk a beléptető elektronikát ezzel rögzítette.
Mikor kimentünk (csavarhúzós mérnökök) telepíteni a állítólag lepróbált eszközt ott ment a fejvakarás, hogy megy minden csak a proximiti kártyát nem olvassa.
Miután nem kis felmenő felemlegetés után sikerült kiszedni az elektronikát és eltávolítani a ragacsot, miután újra működött rendesen.
Erre csak azt tudom mondani, hogy ebből látszik kinek van rutinja.
Tehát FBS-t és az elektronikát nem igazán jó párosítani.

000000000

Akkor úgy hűtöd, ahogy akarod.
Gondolom, nem egy kétkilós hűtőbordát akarsz rárakni?
A szilikon ragasztó nem szilárd, hanem rugalmas, viszont elég erős a feladathoz.

Nem egyszer csináltam már LCD tv proc hűtést ilyen nódon és nem esett még le soha.

KBalázs

Akkor vegyük úgy hogy a közösségi gondolkodás meghozta az eredményét. Kihúzom a helyéből, majd ráragasztok egy hûtôbucit, széleinél fogva (szilárdan, epoxyval), a közepén pedig felkenem hővezető pasztával. (És imádkozok hogy nehogy letépjen hőtáguláskor egy darabkát a panelből a ragasztó [#duma])

000000000

De ezt az elektronikát nem is kell javítani, mert ha romlik akkor kuka.
De tervezhetsz is hozzá űrtechnológiás hűtőrendszert a hatalmas szaktudásoddal!

Csak a kreativitás hiányzik belőled (is).

000000000

A vezetéket is feltalálták már ami rögtön megoldaná a körbejárhatóságot.
Valamit, valamiért, ha már minden áron szeretnéd hűteni azt ne a tok felől kellene tenned hanem a BGA aljáról.
Ott van a hőátadó felület amit 4 vagy 9 furatgalván visz át a panelre , aminek a máik fele részben telefóliásnak kéne lenni.
Ha nem így van csinálva akkor ezt is egy fejlesztőmérnök tervezte :)

KBalázs

Ezt a panelt és a 4 öcsipaneljét így megtevezték, én pedig így megvettem. Most épp működik is, de akarok még a motor áramokon tekerni felfelé, amihez elengedhetetlen a plussz hűtés. Nem fogom kidrótozni több okból: egyrészt már bedobozoltam az egészet, esztétikusan, de kissé szűkre. Másrészt mire ennek a cuccnak kidrótozom a 32 lábát, mind a 4-nek, abba beleőszülök. Harmadrészt nem vagyok biztos benne hogy a most zavaroktól mentes felépítés továbbra is zavarmentesen menne majd.
Kihúzgálva (élőben) nem láttam az öcsipaneleket, de fotókon néztem, van a hátulján hőátadónak látszó rész, de az egész cucc borzasztóan apró.

000000000

Ez itt a probléma, idézném "elektronikát nem is kell javítani, mert ha romlik akkor kuka."
Mert a mostani "szervizes" is mit csinál?  
Cserélgeti a paneleket, aztán csak megjavul a készülék, és tízszeres árat fizet ki a vevő, mert a szakik csak ugatják az elektronikát.
2 hét múlva meg viszik vissza, hogy újra rossz a készülék mire azt a választ kapják: javíthatatlan, vagy olyan árat mondanak hogy jojózik az ember szeme. [#circling]
Ha ezt a mottót vallod akkor te is pont ennyit értesz hozzá.

000000000

Akkor tegyél bele egy ventilátort és ugyanott leszel mint ha hűtőbordával tökölsz.

000000000

Mert ha csak a tok tetejére ragasztod a bordát akkor csak töredékét fogja átadni annak a hőnek ami valójában keletkezik.
Ezzel az erővel akár ciánakrilátos ragaccsal is felnyomhatod a hűtőfelületet.
De nézd meg az IC adatlapját és látod miről beszélek, miért kell az alsó oldalról elvinni a hőt    

KBalázs

Van benne.
http://web-oldal.hu/beis-compo/DSC05147cr.jpg" TARGET=_fnew>Ekkora.
De gondolom egy melegedô IC jobb hûtése sose volt még gond.