Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

mex

Jozs

harima

Sziasztok!
Kellene egy kis segítség.
Van egy párhuzamos portú nyomtató kábelem aminek az egyik vége centronics.
A centronics csatlakozóját szeretném lecserélni D-SUB 25 aljzatra hogy CNC vezérlőhöz jó legyen.
Ehhez kérnék segítséget mert nem tudom hogy hogyan kell bekötni.

frkdv6dyr

http://www.hardwarebook.info/Parallel_(PC)" TARGET=_fnew>Itt van az LPT bekötése.

harima

robokacsa

egy kis segítség kellene az ügyben, hogy van egy motorom, éppen kompresszormotor, van neki egy indítókondija, 4uFarádos.
mennyire kritikus ez az érték, lehet rá nagyobbat kötni, mondjuk a kétszeresét?

000000000

Mekkora a motor teljesítménye?

robokacsa

ezt sajna már csak holnap tudom megnézni.
egyébként olyan kis kompi, amit  a fórumon nemrégiben árultak laboratóriumi kompinak, de holnap megnézem mi van ráírva.

000000000

Két ökölszabály létezik, a kondenzátor értékének kiszámításához: folyamatos üzemi kondenzátor esetén 5μF 100W-hoz, illetve indítókondenzátor esetén 20μF 100W-hoz.

Ezért kérdeztem, hogy mekkora a motor, ha indítókondinak csak 4uF van betéve.

robokacsa

akkor itt már az is felmerül, hogy az üzemi-e, vagy csak indító.
közbe leesett amit írtál.
szóval ebben 4u volt gyárilag, innen vissza fogom tudni keresni, hogy melyik fajta kondiról van szó, holnapra kikalkulálom.

000000000

Én meg kW-os kompresszorban gondolkodtam, festékszóró, plazmavágó, stb.
Ezért nem értettem a kondi értékét, azt hittem lemaradt egy-két 0 a végéről.

robokacsa

max párszáz W lesz.

Szalai György

Lehet egy rövid időre. Míg kipróbálod, hogy üzemképes-e. Vagy elindítod párszor.
Hosszú távon nem tesz jót, mert ez a segédtekercs fázistolásán kívül annak az áramkorlátozását is végzi.
Nagyobb kapacitás az nagyobb áramot enged a segédtekercsen, ami a tekercs túlmelegedését okozza.
De egy darabig biztosan kibírja a motor.

drehás

Azt nézd meg,hogy a kondenzátor fixen kapcsolódik a motor tekercsre,vagy relén keresztül.Első esetben állandó üzemü kondenzátorról van szó,és ekkor a Gyuri által elmondottak a mérvadóak.Ha relén keresztül kapcsolódik abban az esetben elvisel némi túlméretezést.

robokacsa

köszönöm az infókat, még nem értem haza, hogy pontosan megnézzem mekkora is, viszont az eszembe jutott, hogy tettem bele akkora kondit, amekkora volt bent. viszont kicsit akadozva indul be, jó ez így??? a nagyobb kondival bedugtam a villanyba, és már ment is.