Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Teaway

Az IC thermal pad-es, a hasával kapaszkodik a panelhoz, amely 9 VIA-val viszi át hőt a másik oldalra. Felülről nem kell hűteni.

PSoft

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/4988ET/IMG_0236.JPG" border=0>

B.Zoltán

Ez nekem is gond volt, hogy hogy teszem oda a hűtőbordát, de most úgy érzem, részemről talán megoldottam a problémát.
Nem tetszett ez a kétoldalas ragasztó, meg ráragasztani végleg.

Ráforrasztottam az egyik forr csúcsra egy 0.8-es bronz huzalt, szépen meghajtottam hogy rászorítsa a hűtőbordát az IC tetejére, és tök jól rászorítja. És teszek alá hővezető pasztát, és bármikor le lehet szedni, hogyha gond van. Ez valószínű jobb lesz, mint valami ragasztó, és nem fog a hőre leesni róla.

000000000

Ha az FBS leesik, akkor az nem a hőtől lesz, mikor 250 fokig hőálló.
Egyébként pedig ezek úgy vannak kitalálva, hogy nem kell nekik külön hűtés, csak amit a fólia elvisz.
Csak gondoskodni kell arról, hogy elvigye és ne torlódjon fel, mert akkor szétfűti magát.
Ventillátort neki, mint ahogy az elektronikai tudományok docense mondja.

000000000

Akkor úgy hűtöd, ahogy akarod.
Gondolom, nem egy kétkilós hűtőbordát akarsz rárakni?
A szilikon ragasztó nem szilárd, hanem rugalmas, viszont elég erős a feladathoz.

Nem egyszer csináltam már LCD tv proc hűtést ilyen nódon és nem esett még le soha.

000000000

Ne ezt honnan ismételte be a teknika????

B.Zoltán

De azért  adnak hozzá disznek hűtőbordát a gyártók.

B.Zoltán

Itt egy kép a bordának a rögzítéséről.
Ha ennél jobb megoldás születik, akkor én is úgy fogom csinálni.
A leszorító bronz huzal alá valószínű, hogy teszek Kapton fóliát, hogy ne legyen semmilyen potenciálon a hűtőborda.

http://kepfeltoltes.hu/140502/A4988_hutoborda_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

000000000

Akkor most elárulom neked, hogy a samsung és más PLAZMA tv-ben is a buffer IC-kre a hasonló méretű hűtőbordákat pont úgy teszik fel, mint ahogy írtam!
Az IC-re paszta és arra a kis borda, utána rugalmas hőálló ragaccsal körberagasztva.
Kizárt, hogy ők ne értenének hozzá!

De itt megtekinthető: http://www.ebay.com/itm/Y-Buffer-Board-Samsung-BN96-02034A-LJ92-01202A-Rev-1-3-fur-Plasma-TV-/321374707270?pt=DE_TV_Video_Audio_TV_Hauptplatinen_Teile&hash=item4ad36cde46#ht_25wt_1155

B.Zoltán

Szerettem volna javítani, miután már elküldtem, de ugye nem lehet...
Egyszerűbb megoldásra gondoltam, nem jobb megoldásra. Elnézést. Biztos hogy jobb megoldás van, mint pl. ahogy írod is. Ezek persze profi megoldások, nem vitatom.

Itt arra gondoltam, hogy nem kell hozzá beszerezni különleges dolgokat, otthoni dolgokból megoldható, és a célnak megfelel.

000000000

Ne mondd már, hogy nincs otthon FBS?

B.Zoltán

Van, de nem akartam ezzel összekenni. Bizonytalan vagyok, ahogy Pál is írta, nehogy valamit okozzon az ecet. De lehet, hogy alaptalan a félelmem.

s7manbs8

Ha kitud száradni teljesen, akkor nem okozna később, csak ahhoz ha vastagon kened sok idő kell, pár mm réteg után már lassabban tud elpárologni belőle ami el akar.

000000000

Egy ekkora felületen amennyi ragacs rákerül, már két óra múlva nem esik le magától.
De ha annyira fostok az ecettől, akkor melegragasztóval is kürbe lehet nyomni és kihűlés után használható.
Ha annyira felmelegszik az IC, hogy a ragyacs ledobja magáról, akkor már rég rossz.

guliver83

Egy kérdés? Miért nem jó az öntápadós hűtőborda?