Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

mex

Sokkal! A kétkomponensű ragacsok közül az egyik legrosszabb, ráadásul puhul is kő hatására. Akkor inkább Epokitt vékonyan.

000000000

Alapvetően az a probléma, hogy az nem ragasztó, hanem hővezető paszta.
Teljesen el vagy tévedve az elektronika útvesztőjében.
De az uverapid is jó, mert biztos nem kell felcsavarozni az IC-t a bordára, mert rohattil odafogja.
Igaz, hogy a hőt nem adja át, de rögzít.

000000000

Kareszka van megint eltévedve mert csak ugatja az elektronikát.
Ha nem akarsz magaddal kiszúrni akkor használj hővezető ragasztót (Thermopox, Thermal glub, vagy kétkomponensű WLK 5 )  
Ezek nem olcsó cuccok, és csak akkor érdemes használni ha másként sehogy nem megoldható a mechanikai rögzítés.
Amúgy a legjobb hővezető anyag a kechup Még a márkás Arctic Cooling MX2 pasztát is leverte. :)

http://youtu.be/0W6mFIi9JDg" TARGET=_fnew>Alternatív hővezető paszták Videó Link.

KBalázs

Szerintem nem vagyok eltévedve. Lehet lassítani.
Először is, nincs mit felcsavarozni, ha fel lehetne csavarozni, akkor felkenném, felcsavaroznám (van kb. 1kg hővezető pasztám) de ezt nem lehet:
http://reprap.org/mediawiki/images/thumb/f/f2/Pololu.jpg/500px-Pololu.jpg" border=0>
Direkt azért írtam hogy "3D nyomtatóhoz" kell, hátha nem akarja valaki felcsavaroztatni velem a hûtôbordát (ami egy dobókocka fele méretû), de tévedtem...

000000000

Ha normálisan leírnád a bajodat és nem kéne kitalálni akkor kapnál rendes választ is.

000000000

Temeg beleugatsz mindenbe, mint egy feltaláló és csakéntudomatutit professzor!

000000000

Én például nem akartam felcsavaroztatni semmit mert gondoltam hogy valami BGA áll a hátérben. ( #15178)
A másik oldalán rendesen meg van csinálva a furatgalván, hogy a panel is segítse a hővezetést ?
Mert a nyák oldalról lehet igazán jól hűteni ezeket a parányi cuccokat.  
Hővezető gumit is lehet alkalmazni és úgy rászorítani a hűtő felületre.  

000000000

Ácsi !  
Nem én írtam, idézném " Teljesen el vagy tévedve az elektronika útvesztőjében."
Honnan tudod, az adott személy nem egy fejlesztő mérnök?  
Ahogy azt se tudod, én ki vagyok.   [#hehe]

000000000

Még szerencse, hogy te se tudod, hogy én ki vagyok!
Ha fejlesztőmérnök, akkor nem kérdez ilyet.
Ha felteszi a képet korábban, akkor nem kell találgatni.

Ha uveragaccsal akar IC-t felragasztani, akkor no komment.

s7manbs8

De sok itt a fejelsztős mérnök. :)

000000000

Mérnök csak papíron tud eligazodni mert szakmai tapasztalata zéró. :)
Ezért is mondom, a szaktudás egyenesen arányos a tönkretett eszközök számával és négyzetesen arányos ezek megjavított számával.  

KBalázs

Pont azért tettem fel a kérdést, mert itt a fórumon már régen nem esett egymásnak senki, gondoltam ez jó alkalom lesz hogy hajba kapjatok. (á, ez viccnek is rossz)
"Merthogy nincs ilyen hûtôborda-csodakencém".  
Szóval a szükség nagy úr, így hosszú hétvégén. Bizonyára okkal akarom nem erre való anyagokkal megoldani a problémámat. És ki tudja, hátha valakinek építő ötlete is akad.
Mondjuk tartósabb megoldásra gondoltam, mint a "ketchup". Van jóféle (dow corning) hővezető pasztám egy bödönnel, de nincs mihez odaszorítani. Remélhetem csak, hogy a panelen van tervezve hőelvezetés az IC aljához.

000000000

számtek bolt termikus 2 oldalu ragasztó .....

000000000

De ha kensz az IC-re psaztát és a hűtőbordát az IC körül felragasztod, akkor már használható hűtésed lehet.
De ezt FBS ragasztóval is megteheted.
Leesni nem fog a borda és az IC-ről is átmegy a hő a psztával rendesen.
De a mérnökúr majd rácáfol a dologra.

000000000

Régebbi CD vagy DVD meghajtókból tudsz kitermelni hővezető gumit.
Ezzel közrefogva a panelt már be tudnád szorítani két hűtőborda közé és meg van oldva minden.