Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

ebalint

Nekem ez a honlap elég jónak tűnik :http://szirty.uw.hu/" TARGET=_fnew>PLC

Nézegesd, de biztosan van több is.
Akit korábban már említett svejk kolléga, szintén jó megoldás lehet, könyvei elérhetőek biztosan.

Azért használt PLC-k nem véletlenül drágák szerintem.
Én még "elromlott" PLC-vel nem találkoztam.

Talán az OMRON CPM2A ami olcsón hozzáférhető, de rákeresve nem nagyon volt eladó éppen.
Én a helyedben relés kimenetűt vennék elsőnek, vmilyen minimál kiépítésben. De mint írta valaki, van olyan ár, hogy nem szabad otthagyni. Lehet, hogy itt a fórumon is van, ill. lesz.
A relések az OMRON-nál a CDR végűek.
Van olyan, amelyik hálózatról közvetlenül táplálható, van amelyik 24 V-ról. Itt a jó táp kell azért.

Majd biztosan sikerül vásárolni egyet elfogadható áron, de addig is szerezd be az elmélethez szükséges dolgokat, ha tanácsolhatom.

Az OMRON honlapjáról magyar nyelven hozzáférhető sok minden. Lesz mit tanulni bőven.  
Amúgy sok szerencsét egy masinához, mert rögtön van sikerélmény is.  

ki005gz70

Sziasztok !

Nemrég egy kedves fórumtársunktól vettem egy 3 tengelyes léptetőmotorvezérlőt. „Ipari”, Gravograph (87be200d ? –típus) cnc gépből való. Praktikus, mert egy panelon van a táp, meg az egész elektronika. Mikroléptek, áram, semmit nem tudni. Egy soklábú csatin keresztül érkeznek a step/dir- jelek. Eljutottam odáig hogy 3 motort rákötöttem, és szépen fékezőállásban tartotta a 3 motorokat. Majd elkezdtem méregetni , hogy vajon mi lehet a közös negatív (vagy éppen pozitív), majd egy vezetékkel, és egy 1k-s ellenállással elkezdtem piszkálni a százlábú tüskesort. Meg is találtam a lábakat, amikre reagált. „Sajnos” a bemenetek mind +5 V -osak (képen a piros), és ezt a negatívra húzva ellenálláson keresztül. Mocorogtak a motorok. Azért sajnos, mert akkor ide nem tudom közvetlenül kötni a nyomtatókábelt. Mindegy ,gondoltam célegyenesben vagyok, gyorsan előszedtem egy régebbi bc-tranzisztoros panelt, és összekötöttem a nyomtatóvezetékkel is.  
Az a gondom, hogy a motorok össze-vissza mozognak. Irány, és elfordulás véletlenszerűen valamennyi. Egy step jelre pl balra fordul fél fordulatot a motor, majd következő jelre jobbra egy negyed fordulatot. Szóval össze-vissza. Viszont reagál. De mégis milyen elven kell ezt megvezérelni ? Vagy az elektronikában tévedek ? Van ötletetek ?

Képek a vezérlőről:
http://tukortunder.hu/vezerlo/" TARGET=_fnew>http://tukortunder.hu/vezerlo/

http://tukortunder.hu/vezerlo/index_elemei/image011.jpg" border=0>

pbalazs

A hűtőbordán lévő IC-ktől nem tudsz elindulni?
Vagy azok csak végfokok?

ki005gz70

fogalmam sincs. a bordát nem szeretném leszedni mert csak az ic-k tartják, ráadásul ragasztott. Nem is tudom hogy hogy szerdném le ha le kellene hogy ne sérüljenek az ic-k. Amiből különös mód 4 db van, nem 3. Ja, még azt nem írtam, hogy van rajta egy szilárdtest relé, és gondolom azért van 7 bemenet a jelnek, mert 6 stepdir+1 a marónak, vagy akárminek. Létezik még step/dir elven kívül más, hasonlóan egyszerű "protokoll", elv motor mozgatásához ?

s7manbs8

Van olyan, amin ASCK, DATA, ASTROBE jelekkel lehet adatot bevinni, nekem van pl. SLA7042 7044 IC-ben nem Step Dir ...

pbalazs

Szerintem pattintsd le az egyik IC-ről a kengyelt, ami a bordához szorítja. A típus ismeretében könnyebb lesz.
Nem fog megsérülni az IC, a bordát meg tartja a másik három.

Révész Richárd

Szerintem az IC-k nincsenek ragasztva csak szilikonpaszta van alatta és a rugólemezek tartják.
Nem lehet, hogy rosszul vannak bekötve a motorok?

ki005gz70

Köszi Elektron ! Jó tippet adtál !  Folyamatábrád van a működéséről ?

Igen, igaz ! Ezt tettem ! Le lehet pattintani. Az ic-re ez van írva : "46ce89t l298kv taiwan". A gugli semmit nem ad be erre.

A motorok szerintem jól vannak bekötve, én is gondoltam arra hogy mi van ha "trükkösek", de  bekötve a két tekercs ellenállást mutat, és amikor bekapcsolom, akkor egyiken +6v -ot mérek, a másikon -6-ot, tehát egy bipolárisan működtetve szerintem ez így jó kezdőállapot.

Révész Richárd

A kulcsszó az IC-n az "L298"
így keresd és megkapod:)

ki005gz70

Köszi !!!!!!!!

akkor még egy kérdés...hol a step/dir ? :)

http://www.robotdevreleri.com/wp-content/uploads/2012/10/l298-bacaklarc4b1.gif" border=0>

s7manbs8

Ez a sima L298, amit pl. L297 tud hajtani, vagy uProcival te magad, ha akarod.

s7manbs8

Ebben az Input1, Input2 és Input3, Input4 a vezérlőjel, két darab híd áramkört tudasz vele ki be kapcsolni Input1=HIGH, Input2=LOW és ennek fordítottja a két irány.

Révész Richárd

Nagy valószínűséggel a megoldás a hűtőborda alatt lakozik.
Nincs más mint a bontás.

ki005gz70

Köszönöm szépen a segítségeteket !!!

Nem fogok vele tovább kínlódni, sajnos ez már egy olyan terület, amit még nem csináltam, és mire belemélyednék, a végére járnék, az nagyon sok idő.