Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

Úgy rémlik logikai jelről volt szó, de amúgy igazad van, lehet tenni a föld felé is egy 1K-t ha a kimenet nem húzná földre.

s7manbs8

Az egészbe maradt, még pont nem ettem meg, majd holnap. :)

s7manbs8

Paradicsom passzírozóval, most hallottam én is a turmixos megoldást is tegnap.

Teaway

"további kérdés hogy hova kell bekötni a fázisjavtó kondikat, és hogy mekkora legyen a fázisjavító és az indítókondi mérete?"

Mintha azt írta volna Pityesz001, hogy minden tekerccsel párhuzamosan egyet.
10uF/450V és 160uF/450V (a 2,2kW-os motorhoz; ha neked kisebb vagy nagyobb a motor, akkor arányosan a kondik is kisebbek vagy nagyobbak.)  

000000000

Üzemi kondenzátornál ökölszabály minden 1kW után 63uF.

hostya

Ha még mindig a #15271-ben linkelt videóról van szó, akkor..
Nem üzemi, hanem indító kondenzátorról van szó.
Ökölszabály helyett, egy közelítő számítás.

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/1f%20kond.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/1f%20kond%20fesz.jpg" border=0>
Forrás:  
rosszka Sándor: Háztartási villamos készülékek (Műszaki könyvkiadó 1978)

PSoft

Ez mind szép,és biztos jó is.

"A kondenzátorkiválasztás megkönnyítésére..."
(ha pld. az eredeti kondi értéke nem olvasható le)

Már csak az a gondom...
Aki,még azt sem tudja,hogy üzemi,vagy indítókondenzátor kell-e annak a motornak...
Az honnan fogja megtudni a "segédfázis,és a főfázistekercsek menetszámainak áttételét".:((
Vagy,a "hálózat körfrekvenciáját".:((

Tisztelettel,maradnék inkább az..."ökölszabálynál".:))

000000000

Ez mind szép és jó, de mikor egy laikusnak akarod elmagyarázni, hogy mi is ez, már az alapfogalmak megértésénél erősen fejvakargatás fogsz látni.  
Hidd el ez az ökölszabály üzemi kondenzátoroknál hobby körben 100% megállja a helyét.
Aki meg ettől professzionálisabban akarja megoldani az nem is fogja itt feltenni a kérdést mert hasból vágja az ide vonatkozó képleteket.  

hostya

Jóó vanna..!

Csak azért tettem be a könyvből az idézetet hogy ha valaki nem tudja, esetleg megtanulhatja...  -ha akarja-
Egy csomó dolgot én is így tanultam meg ezen a fórumon.
Azért ne kövezzetek meg...[#wave]

z2a2u8wf

Üdv néktek.
Ha lehet ne ugorjatok nekem ha túl nagy baromságot kérdezek.
Mi történne ha egy 1kw-os frekiváltóra rákötök egy 1,5kw-os motort. 400volton menne mindkettő.
A válaszokat köszönöm.

designr

Menne..üresen biztosan..de ha ki akarod használni a 1,5kw-os mocit..megterhelve valószínüleg tullépi a megengedett áramot..letilt..Azt hogy pontosan mennyit bír, a próba dönti el..De biztos tudod..általában fordítva ajánlják..1KW motorhoz 1,5 KW frekiváltó..

z2a2u8wf

persze tudom hogy a motornak illdomos lenne kisebbnek lenni a frekiváltónál. de mi történik ebben az esetben?

designr

Leírtam..működik..amíg tul nem lépi az áram a beállított értéket..frekiváltó váltogatja..pár tíz másodpercig a névleges áram150%-a..De tudod mit..nem veszíthetsz..kösd be ..üres motorral próbáld kmi..frekiváltón rajta van a max áram..általában a komolyabbak kijelzőjén folyamatosan követheted a pillanatnyi áramfelvételt..üresen biztosan nem lépi túl..felfutási időt állítsd kicsit hosszabbra..Ha így megy, terheld meg..de ha huzamosabb ideig tullépi a megengedett áramot..inkább ne feszegesd a határokat..

000000000

Kösz az infókat,
a segfázis és a főfázistekercsek menetszámának áttételén és határfokon kívűl a többi nagyjából tiszta. Ezeket honnan lehet tudni? Elvileg nem azonos a két tekercs? a hatásfok meg az adatáblán rajtalehet?

s73tgf9vg

Sziasztok!
Még mindig a vaku projektemet építem, most a kondik töltésével kapcsolatban van kérdésem.
A kondi bank kapacitása szabályozható lesz 110uF-2200uFig.
Ezeknek a töltéséhez 33k-1.65K ohm ellenállásokat akarok használni.
Eredeti tervem szerint binárisan 1-2-4-8 darabonként lehetne rákapcsolni a kondikat a villanócsőre az ellenállással együtt, viszont ha az ellenállásokon át sülnek ki, az nemigen tesz jót nekik.
Mit javasoltok a probléma kiküszöbölésére?
Jelenleg egy kétpólusú kapcsoló jutott eszembe, de ha lehet ezt elkerülném.