Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

VighLajos

Márciusban fogunk vizsgázni FAM-ból.

000000000

Na, akkor komolyan feldobhatnád a témát!

KBalázs

Ez egy szuper kapcsolás, igazán.  
Mármint ha nem olvassuk el a leírást hozzá. Ami szerint a tápfesz felét elfűtik az IC-k, [#falbav], valamint 0.1-0.5fordulat per másodperces sebesség megfelelő.[#fejvakaras]
Ez mitől jobb, mint egy hagyományos fetes vagy tranyós hídkapcsolás (amit én linkeltem)?
Gyanítom, nem sikerült megtalálni a kérdésem indítékát, viszont a segítő szándékod köszönöm![#worship]

VighLajos

FAM:
Rendben, márc. 19-én lesz egy egész napos képzés, aminek a végén vizsga.
Majd referálok.

xfg6v697j

Sziasztok.
Nem tudna valaki egy multisim 9  letöltőlinket.
Elég lenne egy olyan,amivel pár napig lehet kísérletezni,de lehetőleg teljes funkcionalitással.
Nekem nem sikerült normális linket találnom.

000000000

Te voltál kíváncsi ilyen rajzra, párszor már ráakadtam, megkerestem, belinkeltem...
Nem olvastam el a hozzá tartozó írást, nem is használtam ezt a kapcsolást soha, inkább erősítőt építek a TDA-kból, ha már arra van kitalálva.

Szalai György

Kevés szerencsét és sok magabiztos tudást kívánok a vizsgához.
FAM-on belül miből, mert folyik pár féle képzés az országban.
Van az egyszerűsített KIF (0,4kV). Csatlakozó vezeték és direkt mérőköri szerelésre.
Van a KIF teljes. Áramváltós mérőköri, kábeles, elosztószekrényes, mindenes.
Van a KÖF (10-20kV) távolból végzett (rudas) munkákra.
Van a KÖF érintéssel végzett munkára.
Van a NAF (20kV felett) rudas és potenciálon végzett munkára.

Szalai György

Ja. Neked már közel van Szigetvár. Ott van a hazai FAM sasfészek.

Rabb Ferenc

Gyorsul a világ. Régen a szegény ember hülye gyerekének három évig nyomták a fejébe meg a kezébe a szakmák elméleti és gyakorlati alapjait.

Aztán jött az OKJ-s képzés, ahol minderre elég volt már pár hónap.  

A FAM szerelő képzésre elég 3-6 nap és 100-200 ezer Ft okosodási és 30-50 ezer Ft vizsgadíj. Ettől már mindentudó lesz a delikvens.

De lehet, hogy ha ráver még egy napot, akkor tízéves szakmai gyakorlatot is igazolnak  neki - kellő baksis lefizetése után.

Vagy csak én lassulok... [#nemtudom]

Ja, és néha kiver a víz amikor itt a fórumon is lehet olyat olvasni, hogy hivatásos villanyász a zöld/sárgára kötötte a fázist [#csodalk]

000000000

Igen, gyorsul a világ.
A szakmai képzés nem lényeg.
A tudás szintén nem lényeg.
Van mérnökképzés, majd a mérnökök megmondják a "szerellőnek", hogy mikor mit és hogyan csináljon.
Önálló gondolkozásra képtelen a mai fiatal generáció.
Erre tart az oktatási rendszerünk is teljes sikerrel.

A FAM képzésre elég lehet a 3-6 nap, mivel az alap szakmai képzettség rendelkezésre áll.

Nincs ezzel semmi baj.
A baj az, mikor egy hónap alatt egy nulláról teljesértékű szakmát kap valaki!

PSoft

Egyszer...nálunk is volt sasfészek!
Elegáns http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Sasf%e9szek/IMG_0720.JPG" TARGET=_fnew>plexi sasok laktak pár napig benne.:)))

Szalai György

Nagyon szép légiesek.
(Gyálon is van egy hasonlóan légies kompozíció. Majd le is fényképezem, ha arra járok.)

000000000

Az egyik szakmám gépszerelő és karbantartó lakatos, de jobban képben vagyok mint ezek a gyorstalpalón nemesedett villanyreszelők.
Attól én is agygödörgörcsöt kapok mikor a számítógép tápcsatlakozóján viszik a frekvenciaváltótól a főorsó motorhoz a feszültséget.
1x védőföld mi a búbánatnak arra a motorra, 2x meg minek azt a franc kábelt megvédeni attól, hogy több kilowattokkal okádja a rádiófrekvenciás jeleket.
Ilyenkor a rádióamatőrök többszörösen is imába foglalják a hasonló nagy tudású ember nevét és a felmenőiét.
Rövidhullámú sávban iszonyat pusztítást tud véghez vinni egy ilyen ügyesen összehozott tákolmány.  

Szalai György

Régebben sok szó esett a zavartatásról és zavar érzékenységről.
Egy rövid ideig foglalkoztatott a gondolat, hogy demonstráljam.
A talin csatlakoztatok a konnektorba egy bakelit dobozkát. Úgy nézhetne ki, mint egy kis tápegység, de benne egy fénycső fojtóval sorba kötött gyújtópatron.
És nézem a gépek rángatódzását.
Elvetettem a megvalósítást, mert nem vicces, amin csak én nevetek.