Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ami egyszer bevált azt kell használni, lásd D-sub.  
Japcsik szeretnek ilyen vicces csatikat gyártani ami nem beszerezhetőek.  
12 és 14 pólusú kapható, de az totál más elrendezésben is és arany árban van.

Pali79

Érdekel a dolog! Valóban triakos szabályzó van benne. Azt nem értem, hogy miért csak egy idő után kezd el rángatni.  
A szabályzón van esetleg bemenet is amit a mach3 meg tudna hajtani?

000000000

Persze, PWM vagy analóg fesz. fordulatszám alapjel bemenete is van.

Pali79

Jól hangzik! Keresselek magánban?

000000000

Köszönöm. Nyugodtan kérdezzél, elérhető vagyok az itteni email címen is, vagy a Robsy weblapon telefonszámokat is találsz.

Pali79

Az ütött szöget a fejembe, hogy PWM-mel nem csak  DC motorokat szoktak szabályozni? Mintha ilyet olvastam volna valahol.

s7manbs8

Azt hogy tudom megsaccolni, hogy ha egy tekercsben akarok energiát tárolni, hogy kb. mekkora méretű lesz térfogatban ez az induktivitás ?

Tehát teszem azt, 1 Joule energiát akarok tárolni, és valamilyen AL értékű magom van mondjuk. Mint a trafóknál is ha megvan a szükséges teljesítmény, meg freki akkor saccolni meg lehet kb.

ANTAL GÁBOR

12000 bejegyzés után lehet hogy én még kispályás vagyok de volna egy tippem
 A tárolt energia :  
W = 1/2 * Inégyzet *L    L = n négyzet * Al  
 A drótnál viszont célszerű betartani a trafós ökölszabályt vagyis a megengedhető áramsűrűség = 3.5 A/mm2    Ebből kijön hogy elfér e a huzal a vason .  Persze arra is figyelni kell ( nagy Al értéknél ez reálisan fennáll) hogy nehogy telítődjön a vas.   Vagyis ilyenkor kisebb Al dukál ( vagy légréssel direkt el kell rontani)  és nagyobb menetszám   ( ami foglalja a helyet ..  Egy kis iteráció és minden OK  

s7manbs8

Azt  tudom igen, hogy mennyi energia fér egy adott tekercsben induktivitás, meg áram függvényében, csak a térfogatra mondom lehet van képlet, hogy ne kelljen itt levezetgetni ilyenekből, kösz.

Egy ilyen energiatárolót kéne csinálni , valami induktivitással tárolva ezekre van valami kapcsolás ?

9a43swpp

Szerintem nem igazán van ilyesmire ökölszabály, amivel a fizikai méretet saccolni lehetne. Amit lehet, hogy letölteni gyártóktól katalógust, adatlapot, és megnézni, hogy mekkora tekercsből mit tudnak kihozni.
Az energiatárolót hogyan képzelted? A kondi feszültség formájában tárolja az energiát, a tekercs viszont áram formájában. Ergó amíg benne van az energia, az áramnak folyamatosan folynia kell. Ez azért nem igazán praktikus tárolásnál.

s73tgf9vg

Sziasztok!
Enkóder jelek szimmetrizálására milyen ICt használjak? 514-es A/B/index enkódert szeretnék használni. Az 18Mhz ha jól számoltam 3000-es fordulaton.
És akkor már érdekelne a túloldala is a deszimmetrizáló.

000000000

Valaki használt már FCM8201-es BLDC vezérlő IC-t? Adatlap nem sokat mutat a környező alkatrész értékekről, neten szinte semmi nincs róla.

ANTAL GÁBOR

3000 fordulat / min = 50  1/s  szorozva szerintem 512 vel   az 25600 jel /s ( kb 26 kHz ) tehát az a 18 mega az valahogy nem tetszik nekem  

Adónak :AM26LS31    vevőnek : AM26LS32  

De adót sok más módon is lehet csinálni mert csak negálni kell  ( Pl CMOs negálós buffer )

s73tgf9vg

Igazad van. Nem osztottam vissza 60-al, így már sokkal reálisabb az érték. Köszönöm a választ is! :)

tjanicsek

Sziasztok,
segítségre lenne szükségem. Van egy NTC termisztor amiből kellene még néhány darab. Mivel ez nagyon kicsi, nincs rajta felirat vagy kód. Hogy határozzam meg a típusát, vagy a főbb paramétereit ami alapján ezt a típust, vagy helyettesítő típust be tudnám szerezni. J Tamás