Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Sz.József

Nem ami a képen van, csak hasonló... (a DUR-DIR az védjegy... :)   )

s7manbs8

Észre se vettem én se, de ez ugyanúgy hibádzik, mint a többi felirat, mert a mikrolépés se egyezik, meg az áram se, no de majd most megtesztelem nemsoká már kezdek befűteni a helyiségbe. :)

xfg6v697j

24V 2100fordulat/perc.
Motorfordulatot nem lehet kinyyerni a tápfeszből?
Arra gondolok,hogy ahogy a szénkefe fuz a kollektoron,hol egy hol több tekercset zár,emiatt,nyilván jelentkezik az áramban valamiingadozás,ami összhangban van a fordulatszámmal.
Vagy ez nem így van?

svejk

Nem, sajnos az nem működik.
Egyedül a ha shöntgerjesztéses lenne akkor lehet játszani valamelyest az armatúra árammal.
De gondolom permanens mágneses az állórész.

Ugyan dobj már egy képet a szóban forgó motorról. Mekkora a fizikai mérete?

Van valami szíjas áthajtás, vagy közvetlen a tengelyre van applikálva a marószerszám?

Van itt nekem 90V-os motorom tacho-val, encoderrel, gyári speedes vezérlővel 3 db is.

Vagy van 200V-os 600 W-os 5600-as fordulattal, igaz ahhoz nincs vezérlő.
Nincs meg senkinek a kínai esztega-maró kombik elektronikájának a kapcsolása?
Az tökéletes lenne, abban is IxR szabályozás van.

Nekem van egy gyári thirisztoros kapcsolásom, de elég bonyi, ráadásul Nyák-ot kellene tervezni hozzá.

PSoft

Elsőre,nekem is ez ugrott be!
Hogy ez a chinnai,...milyen előrelátó!!!:)

PSoft

Persze,...
Mer,...emlékezetből kötöztök,össze-vissza!
Aztán,jön a dirr-durr!:)))

s7manbs8

Ha a tápfeszt nézed, elvileg, az kicsit leesik, mikor több áramot vesz fel, lehet azzal lehetne valami kezdeni ?

s7manbs8

De meg erre pont jó az SMC is amúgy meg, csak csinálni kell alá egy ellenállást és onnan mérheti neked. Ja én meg csináltam is már egyszer egy ilyen szabályzót csak még az nincs kész.

s7manbs8

A Step +- helyett meg írhatták volna hogy Csitt-Csatt.

s7manbs8

Mondjuk encodernek meg elég egy foto tranyó meg vevő és egy fekete fehérre való festés a forgó részen valahol a tengelyen vagy ahol sikerül hozzáférhető.

000000000

Kár ötletelni! Ez nem PIC, meg csicsavilág, ahol a monitor meg a hex fájl mindent elbír.:)
A motor acél, meg réz, meg mágnes alapvetően, és egy kőkemény hardwer elem. Tessék szíves nagyon tisztelni, szeretni, és picit illene érteni a működését, ha már CNC-zik valaki, hiszen ezektől a végrehajtó elemektől sok függ.
DC kefés motoroknál (de más fajtákra is ez igaz) attól jobb megoldás nincs, ha a szabályozandó paraméter kinyerésére alkalmas valamilyen mérőelem van direktbe csatolva a motortengelyhez, és ennek ellenőrző, jelét minimum P (max. PID) szabályzókörbe visszacsatoljuk. Az I*R kompenzáció kis fordulatokon alkalmatlan a motor saját belső ellenállása miatt szabályzásra, ezért alárendelt, primitív megoldás.
Azt se felejtsük el, egy vacak 1 FET-es PWM végfok csak egynegyedes hajtást biztosít, azaz fékezni nem tud, így aztán elve adott a fokozott lengés hajlam a rendeszerben.
Akit pedig komolyan érdekel egy csomó ilyen hajtás tervem van, készítettem már pár ilyet sebesség hajtást életemben, max 400 V 30 A motor áramig bezárólag.

svejk

Sőt, még a Rádiótechnika folyóirat 1995/9-es számában írt cikkedre is emlékszünk! :)

Az IxR lehet hogy primitív, de egy maróorsónál akár jó választás is lehet főleg hobbiban.
Én még a kínai elektronikával is meg vagyok elégedve a BF20-nál.
Low állásban a 150-1500-as, vagy High állásban a 300-3000-es fordulat közt kiegyenlíti a maráskor keletkező fordulatszám csökkenést a marást nem különösebben zavaró szabályozási hibával.

Bencze András

Hát nem tudom, de pénteken üzemeltem be egy 350 A-os (130 kW) külső gerjesztésű DC motort direkt forgás visszacsatolás nélkül és kiválóan tartja a (5%-on belül) a fordulatszámot a teljes nyomaték és fordulatszám tartományban. (50-3000 1/n ill. 0-100%) Az is igaz, a szabályzó általad csicsavilágnak nevezett volt.

xfg6v697j

Most nem tudok fotózni,mert lemerültek az aksik.
De a motot külső méretei átmérp 80mm hossz 170 mm.
Van rajta egy gyorsító áttétel bordásszíjjal 2.gElkotortam egy régi képet,de csaka motor alja van rajta.
4/1http://www.kepfeltoltes.hu/131008/381157009P1010003_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>főorsó

xfg6v697j

a gyorsítás 2.4/1