Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

Azért az a Svejk féle kapcsolás érdekelne,mert ez a relés megoldás eléggé gányolás.

s7manbs8

Hátha megmutatja,m ha megtalálta.

designr

Csabának sincs a nagy(30A)változat..pedig engem is érdekelne 1db, ha valakinek van  elfevőben..

svejk

Ne bosszants már, hányszor mondjuk még, hogy visszacsatolás nélkül ezek a PWM-ek semmit sem érnek.
A fordulatesésre az említett kapcsolás sem megoldás.

Tudom, hogy neked nem olyan egyszerű, de ha már ilyen jól elkészítetted a gépedet, a jeladó ne legyen akadály!

Tibor45-öt meg környékezd meg, hogy valami jutányos áron készítsen neked egy szabályozót.

Ha így sem jutsz dűlőre megpróbálok valamit neked összehozni, de az nálam nem megy egyik napról a másikra, egyrészt idő, másrészt tudás hiánya miatt.

s7manbs8

Inkább azt mondd meg neki a végfoknak milyen lenne jó, aztán én meg berajzolom, de ha pukkan, te fizetel. :)

s7manbs8

Az olyan PWM-es, ami fékezni is tud hogy néz ki, az nem egy félhíd ? Lehet olyat nem is láttam még.

svejk

Esetünkben a jelszó a kétnegyedes hajtás.

000000000

A DC tápegységedet nem ártana megmérni, ugyanis ha már ott is sokat esik a feszültség a motor áram hatására, akkor de pláne leesik a fordulatszámod. Ha viszont stabilizált valamennyire a tápod, akkor már az is nagy segítség a jelenlegi vezérlő áramkörödhöz.

s7manbs8

Na én nem értek ehhez, de viszont van egy ötletem. Ha Tibor45 prezentál egy megfelelő végfokot én meg rajzolom, meg a programot is beleírom és akkor meg lesz a kooperáció tiszta piros fehér zöldben. :) De ha neki van készen, akkor nem szóltam.

Bencze András

1983-ban a Magyar Elektronika próbaszámában publikálta Zsom Gyula a DC motor fordulatszám szabályzását a motor EMF jelének felhasználásával. Ő hídba rakta a motort és a hibajelet használta fel szabályzásra. Az elv alapján én is csináltam ilyen szabályzót és az elvárásoknak megfelelően működött. Az EMF jelet  használja fel a korábban említett digitális szabályzó, de kicsit másképp. Szerintem pedig 0-teljes terhelés nagyon ki fordulat mellett az 5% os fordulatszám csökkenés nem rossz. Persze lehet faragni rajta, de az adott alkalmazásban ez nem szükséges.

Bencze András

000000000

Nekem ennek a vezérlőjének vannak meg a dokumentumai, ha nagyon kellenek.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sanzistift/mtb%203000%20femesztergapad.jpg" border=0>

000000000

Hozzáértőktől kérdezném:Az ábrán látható "fék ellenállás"-nak mi értelme, és hogy működik? Mi alapján van vazérelve? Elméletben van egy tippem, de szeretném tudni, hogy szerintetek mi hogy van valójában.
 http://www.resisturk.com/images/braking_22.jpg" border=0>

A nagyobb Fanuc AC hajtásokban is mind benne van, sőt, egynéhány 4kW-os frekiváltóban is, amikkel eddig találkoztam.  

Amiért érdekel a téma: Ha egy mezei épített frekiváltóba ezt bele lehetne applikálni, talán alkalmas lenne servo motor megpörgetésére is anélkül, hogy azt hazavágná tartósabb üzemeltetés mellett.
Vélemény?

svejk

A DC buszfeszültséget tartja kordában a motor laasulása/féküzeme esetén.
Mint egy shöntregulátor.

svejk

Persze, hogy érdekel bennünket.
Bár Csewének ez közvetlen nem jó, mer ezek a motorok 200V-ról mennek.