Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Oda azért legalább egy nyomatéktartó kapcsolás illene, nem hogy még a fordulatszám csökkentésével a nyomaték is csökkenjen. :(

xfg6v697j

Igazad van,nem 13 ohm,hanem 154 ohm.
Úgylátszik rossz az elem abban a  műszerben,amivel mértem először.

xfg6v697j

Elég erős a motor.24V 30A

mex

Mindenesetre a rajz szerint nem úgy fog működni, ahogy szándékod szerint kellene. A relé azonnal behúz, hiszen a kondi üres, és bizonyos idő után enged el csak a vasmag. Át kell rajzolnod az érintkezőket, vagyis nyugvó állapotban kell nyitottnak ábrázolni.

xfg6v697j

A rajz jó,nyugvó állapotban kell zártnak lennie,és ha megkapja a feszt,akkor kb 1 másodperc mulva be kell húznia.
Ha elmegy az áram,akkor pedig kis idő mulva elengednie..

mex

Akkor viszont maga az elképzelés a hibás. Ha a  kondi feltöltődik, akkor a relétekercs két kivezetése közt nincs feszültségkülönbség, ergo nem tud behúzni. A kondival párhuzamos ellenállás nem igazán tud beleszólni a működésbe, márcsak a nagysága miatt sem, (hiszen kisütésre van alkalmazva, ha jól sejtem).

xfg6v697j

Igen,kisüti a kondit,és ezáltal lassítja is a feltőltését.
Csak még az értéke nincs tisztázva,és sajnos a kondié sem.

mex

Legjobb, ha kipróbálod...
Ez a kapcsolás csak egyféleképp tud működni,(természetesen megfelelő nagyságú kondenzátor mindenféleképp szükséges hozzá).
Tehát az eredeti elképzeléssel ellentétben: a tápfeszültség ráadásakor azonnal húz a relé, és a kondi feltöltődése után enged csak el-> a késleltetés függ a kondi kapacitásától, és a relétekercs ellenállásától.

PSoft

Ezzel a "relés-kondenzátoros" kapcsolással,remek kis DC féket csináltam annak idején aszinkron motorokhoz.
Fogott,mint a satu.:)
Egy ipari alkalmazásból jött az ötlet,ahol lényeges volt,hogy a forgóasztal,mindig ugyanabban a pozícióban álljon meg.

Akkor,ki/be kapcsolhatóan,még az E1N-emre is szereltem egyet.
Menetvágásnál,jó szolgálatot tett.

xfg6v697j

Igazad volt,tényleg meghúzott,majd elengedett.
Tettem rá egy potit,meg egy 330 mikrós kondit,és sikerült belőnöm.
Köszönöm a segtséget.

Pali79

Tudsz mutatni olyat? Engem is érdekelne!

xfg6v697j

Szerintem több embert is érdekelne egy egyszerű felépítésű nyomatéktartó áramkör,amiből ki lehet facsarni 20-30 A-t.
Engem is.
De még én sem talákoztam ilyennel.

Főleg,hogy ne kelljen hozzá valamilyen jeladó a motorra.

svejk

Először is tudni kell milyen rendszerű a motor.

Másodszor, ha jeladó nélkülit akarsz, akkor csak az IxR kompenzációs az egyedüli megoldás, ami ha jól be van állítva még használható is, de tökölős a beállítása és csak az adott motorhoz jó.
Egyébként szinte minden szervo gyártónak van ilyen a palettáján, pl. a BF20-as kis fúró-marókban is ilyen van.

Egy CNC gép építése mellett én egyébként nem érzek bonyolultságot egy jeladó motorra való felépítésére.

Mekkora a motorod névleges feszültsége és fordulatszáma?

svejk

Megjegyzem, eléggé elítélhető módon helytelenül írtam a #14846-ban, mert Nektek nem nyomatéktartó hanem fordulatszámtartó szabályozás kell.

A kettő nagyon nem ugyan az. :(

fnaxubn5

Sziasztok: Keresek MV1405 vagy BB312-es varicap diódát és 1Mhz-es kvarcot. Ha valaki tudna segíteni a beszerzésében nagyon jó lenne.Üdvözlettel bmiklos