Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

ggdr57dg

Szerintem meg ne sajnáld a 7-8 ezret. Nekem is állnak itthon az alkatrészek (na jó nem hegyben, csak halomban :-) építeni is tudnék, meg kapcsolás is lenne. Meg tervezni is tudnék...
De szoktam volt mondani, amit más kitalált, ne találjam én is ki, mert az felesleges. Továbbra is csak pozitívan tudok nyilatkozni a Motion-féle leválasztóról (ha már szóba hoztad) ilyeneket használok, két félét is, én nem fecsérelném az időt a gyártásával.

Jó, tudom, ott van még az építés öröme :-)

s7manbs8

EZ igaz is, csak ha az ember meg mást nem tud kitalálni, mint ami már létezik, akkor csak mindegy ha megépíti azt ami már van. :)

Kelepeisz Lajos

Sziasztok!
Ha meg van adva a vezérlő árama pl: 5A és bipoláris hajtás, akkor hogy számolom a hálózati trafóból felvett áramot,mivel 2 tekercs van 2x2,5A-al vagy 2x5A-al?

s7manbs8

Az áramot fázisonként szokták érteni, mivel mozgás közben amúgy is többet vesz fel, meg ha mindkét tekercs behúzódik a vezérlőtől is függ ez milyet használsz, alapból is mehet 2x5A áramigény. Plusz a dinamikus mozgáskor ez még felduplázódik kb. úgyhogy veheted a 4-5-szörösét kb szerintem, plusz hogy legyen egy kis tartalék is nehogy alul méretezd erre még tehetsz egy x százalékot.

s7manbs8

Nálam pont tegnap ahogy mértem a 4.7A-es bipoláris motor evett 30W-ot mozgatáskor, de az áram nem volt elegendő az kiderült úgy hogy még lesz az 40-45W is inkább. Nema23 méretű hosszabbacska fajta motor, vagy 2Nm-es kb.

Kelepeisz Lajos

Ne haragudj de nem értem, had éljek egy példával
Pl van egy motorvezérlő amire az van írva 50V 5A-t tud, akkor az 250w és mivel bipoláris ezért kétszer kell venni így 500w teljesítmény jön ki, ez így nem durva?

svejk

Az a Sonceboz motor 16,5 W-os.  
Akár hihető is lehet az 50% hatásfok a vezérlőre.

svejk

Úgy látom feleslegesen körmöltem tegnap előtt. :(

hostya

"Az áramot fázisonként szokták érteni,... )

Motoroknál igen, de a kérdés arról szól(t) hogy: "a vezérlő árama pl:5A.."

Ha a vezérlő max. 5A-t tud kiadni magából, akkor mindegy hogy hány tekercs terheli..

hostya

Ha a vezérlő (igényelt) árama  5A, akkor 5A-t, +a veszteségeket kell kielégíteni  a tápegység trafójának.
Az adatlapod szerint, Te egy "elektromos szakember" vagy.  
Fogd fel így a kérdést: Mekkora kismegszakító/biztosíték kell egy 5A-rel terhelhető 3fázisú(3tekercs)motorhoz?

Kelepeisz Lajos

Hát ehhez C3*10A kismegszakítót használnék amihez egy hőkioldót 5A beállítanék.

Pali79

Az ftp tárban keresd meg ZOTYKÓ tárhelyét, ott meg fogod találni az LPT kártyát amit elég régóta használ egy kolléga és nincs vele baja.

Én is épp azon rágódom, hogy kell-e a kimenetekre optikai leválasztás. Zotykó-féle kitalációb van a ki és bemeneteken is, de pl Sir-Nyeteg-féle kártyán csak a bemeneteken van.
Picit fura nekem, hogy még a vacak kék kínai vezérlőn is van a kimeneteken is leválasztás (jó rossz, de van)de a "gyári" lpt kártyákon ez nem annyira jellemző.

Vélemény? Tapasztalat? Kell? Nem kell? (mármint optó)

Kelepeisz Lajos

svejk

Jaj, Te szerintem félreérted a helyzetet.

A kérdező is jobban tenné ha egy konkrét vezérlőre rábökne és ahhoz kérne tápegység teljesítmény ajánlatot a tapasztalt fórumtársaktól.