Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

Lehet kapni LPT port kártyát pár ezer forintért.
Valahol nekem is van, de CNC-re nem mindegyik jó, ezért hanyagoltam, meg eddig elég volt a beépített.
Nyomtató meg a scanner szerintem menne róla, de a scannerrel az a tapasztalatom, hogy nem támogatják az újabb operációs rendszerek, nincs hozzá driver, nélküle meg nem megy.
Szóval éppen ideje másik scannert venned ha valóban szökséges, mert már 10 éve is csak USB-sek léteztek [#vigyor]

Nyomtató szerencsére működik. nekem az első nyomtatóm egy HP600-as volt, annak csak annyi baja van hogy elkopott a csúszka és szalajt a léptető motor benne, de pl. utántöltve még mindig jó az első patronja :) míg az új csilivili nyomtató a garancia lejárta után patroncserével is csak csíkosan nyomtat :(

2nbj3n5m

Köszönöm szépen a választ

Száraz János

4umhue7vh

Üdv!
Nem csak a goole szerint, a gyártó is azt hiszi,:) ha már encoder van rajta attól már szervo ?  
A motorom is az van hogy "servo motor" meg az hogy "2f parallel WDG", ja meg az hogy AC 200v.
Akár mit írnak rá ez akkor is egy 4 vezetékes bipoláris léptetőmotor, és mivel a vezérlőre is AC 200v van írva, és ezt egyenirányítják, a motor 290v körüli impulzusokat kap,mondjuk az igaz hogy AC.  

xfg6v697j

Sziasztok.
Fet meghajtásával kapcsolatos kérdésem lenne.
Készítettem egy áramkört.
http://kepfeltoltes.hu/140207/picfet_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
Egy PIC PWM jellel hajt meg egy FET-et.
Mivel a fetnek 12V nyutófesz kellett,ezért tettem bele az optót.
A gond az,hogy a FET Gate lábán még szépen szabályozható a fesz,de a Drain lábon,már csak 1V-ot változik ,így aztán a motor fordulata nem változik a PWM jel hatásáa semmit.
A FET nem zárlatos.
Mi lehet a gond?

s7manbs8

Mi az, hogy 1 V változik ? Ezt hogy mérted meg egyáltalán oszcilloszkóppal ? A FET Drain lábán megvan a a 12V ? A gate-en ott van a 12V-0,V jel rendesen ?

istvan58

tegyel a fet gate es föld közé egy záró ellenálást.
Pl 1K...10K
egy szkópal meg lehet nézni hogy lezár e a fet.

s7manbs8

Az Opto milyen fajta ? Nem túl lassú ? A PWM freki mennyi Hz ? Meg egyáltalán a motor megy, ha a FET-re simán a gatere ráadsz 12V ot , meg ha nem kap akkor meg a motor megáll ?

istvan58

mer a fet nyitva marad , kapacitiven tárolja a töltést

s7manbs8

Ott hiányzik tényleg egy ellenállás a GND fele ...

istvan58

vagy ugy kellene hogy legyen lehuzó tranyó is,
ha csak ellenálás lesz akkor egy szkópal meg kell nézni a zárás gyorsaságát és aszerint megválasztani az értéket.

jv7pu3a5p

Nem zár le a FET. Egy ellenállással orvosolható, de több sebből vérzik ez a kapcsolás.  
Az opto sem fogja tudni telejesen kinyitni a FETet ha PWM üzemben akarod vezérelni. Ide egy FET driver lehet a megoldás, de mivel N csatornás FET kell neked én a helyedben egy logikai szinttel vezérelhető típust választanék és akkor se optó se FET driver nem kell, mehet direktben a proc lábáról.

s7manbs8

Mekkora motort akarsz vele hajtani, mert lehet melegedni fog a FET, ha így használod, mert a fel lefutás lehet nem leesz elég gyors.

xfg6v697j

Mindenkinek köszönöm a segítséget.
Egy 10Kohmos ellenállás G-S közé,megoldottta a kérdést.
A PWM freki ismeretlen,sima multiméterrel mértem a fesz,mert ez van,és ez is kimutatja az átlagot,illetve a változást.
A motor csak rövid kb 1 perces időtartamoikat fog egyszerre üzemelni,és kb 15-20A-t fog felvenni.
Szükség esetén teszek ventilátort a fet hátőbordájára.
Remélem mindenkérdésre ávlaszoltam.

s7manbs8

A 10kOhm kikapcsoláskor nagyon lassan zárja le a FETet szerintem az nagyon fog melegedni, meg ekkora Ampernél főleg. Oda kell még valami meg jobb, ha fet meghajtóval csinálod, vagy totem pollal pl.

s7manbs8

Az ilyen féle FET hajtáshoz meg nem is drága a FET meghajtó sem, lehet vagy 150Ft ért is kapni .