Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Úrim egy következő kérdésem lenne, ha tudom a léptetőmotorom lépés szögét (pl:1,8') és tudom az orsóm menetemelkedését is (pl:3mm), akkor hogy tudom kiszámolni a szerkezetem elmozdulását mm- ben ? Ha kérhetem egy példával válaszoljatok.
Köszönöm

s7manbs8

Ha konkrétan kinézel valamit, megmutatod és megmondjuk, hogy az jó e hozzá, vagy túl jó esetleg, stb. ha van valami konkrétum, mert azért elmélet van bőven, egyszerűbb konkrét dolgokon megnézni hogy az jó e neked, ha nem vagy szakértője a témának.

s7manbs8

360 fok egy teljes fordulat, 1.8-fok annak a motornak egy lépése, akkor az 200-ad része a 360 foknak, így ha egyet léptetsz vele, akkor 3mm/200 lesz egy lépés hossza., azaz fejből számolva az aszongya, hogy 0.015 mm. De a motort lehet ennek felével negyedével sőt még finomabban léptetni, ha a vezérlő tud ilyet, és akkor értelemszerűen, még ennek töredék hosszát tudja mozgatni.

svejk

Nem tudom olyan szabatosan megfogalmazni, hogy ne lehessen belekötni.

A tápfeszültséget a mindenkor használatos lépetőmotorvezérlőd fogja meghatározni, erről az adatlapja fog tájékoztatást nyújtani.

Ahogy látom a foglalkozásod van közöd az elektromossághoz, lehet hogy ismered a step-down kapcsolóüzemű tápokat is.
Ezek a mai modern PWM-es motorvezérlők hasonló elven működnek.

Álló helyzetben a motorra írt áram-ellenállás vagy Ohm törvénye szerinti harmadik paraméter a mérvadó.  
Így kiszámolhatod a motorod szükséges teljesítményét is álló helyzetre, ne felejtsd hogy két tekercsed van.

De Te sokkal nagyobb tápfeszről fogod járatni a vezérlőt, mint ami a motorra rá van írva, vagy a rajta levő másik két adatból számítható.
No itt jön képbe az említett step-down jellegű működés.
Igaz hogy a bemenő feszültség nagy de az áram kicsi lesz, sokkal kisebb mint ami a motorra van írva.
Míg a vezérlő kimenetén a motorra jutó feszültség kicsi, de az áram a névlegese, azaz a bemenőhöz képest relatív nagy lesz.
A fenteket akár az energiamegmaradás törvénye szerint is le lehetne vezetni.

De mivel mindenhol van veszteség, ezért hatásfokkal is kell számolni.

A motor növekvő fordulatszáma közben borul minden eddigi, csak bonyolult számításokkal lehetne levezetni.

A fentieket leírni egyébként sokkal több idő volt, mint beüzemelni és lemérni a ténylegesen szükséges áram adatokat az adott tápfeszültség mellett. :))

Valószínű a hobbysták java része is ezt teszi agyalás helyett.

Kelepeisz Lajos

Jaj de örülök hogy ilyen segítőek vagytok, egyenlőre csak infót gyűjtök, ismerkedek.

svejk

No aki így választ tápegységet, az biztos nem fog hoppon maradni, de azért kissé túlméretes lesz a tápja.

svejk

Most büntetésből kattints 25-ször a válasz gombra! :)

s7manbs8

Sebaj, még ráköt egy fűtőszálat, úgyis hideg van ... :)

krnj79r9n

Kösz!

A mikrokapcsolók mechanikai védelmén mit értesz pontosan?
Ez a nyák az X tengelyen van egy zárt burok alatt fejjel lefelé, oldalról viszont látszanak. A híd tetején lejtős felületek vannak amire a kapcsolók felgördülnek.

Egyébként ez így gyári megoldás volt én csak új nyákot készítettem az eredeti helyet, az eredeti helyére. Az eredetin komplett elektronika volt, amire az átépítés után semmi szükség nem volt azt sem tudom mit csinált az a sok IC rajta.
Gondoltam ráforrasztom a mikrokapcsolók lábaira a vezetékeket, de valahol mindig rövidzár volt a kétoldalas nyákon. Kiszedtem az összes alkatrészt és még mindig nem volt jó. Gondoltam kiforrasztom a kapcsolókat, hogy megnézzem hol van összezárva a két kapcsoló és átvágom a fóliát. A nyák gyakorlatilag csak a kapcsolók megtartását hivatott szolgálni. Mire kiforrasztottam a kapcsolókat lejöttek a forr szemek. Úgy hogy úgy döntöttem új kapcsolókat veszek, úgysem voltak túl jó állapotban a régi kapcsolók és készítek egy új nyákot.
Annyit javítottam a gyári rögzítésen, hogy tettem a nyák alá egy 3.-ik távtartót. Mert kicsit bénán, csak kettő volt az egyik szélén és tudott hajolni.

Kelepeisz Lajos

Értem, és miért fontos hogy lemérjem az áram adatokat, ha már van egy működő rendszerem?

svejk

Hogy megtudd mekkora is az adott egységed áramigénye és ez alapján válassz megfelelő teljesítményű tápegységet.

Hiszen ez volt az eredeti kérdésed, vagy nem?

PSoft

Francos fórummotor!

Mit írhatott Csipi? [#nemtudom]

svejk

No de így burkolat nélkül nem rakhatod sehová!?
A forgács egy nagyon gonosz jószág, hihetelen helyre be tud férkőzni.
Netán ha még sűrített levegő is lesz...

svejk

Szerintem Mssleepy-nek ezt: [#eljen]
:))

Kelepeisz Lajos

Rendben értve.