Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

A Step jel változására lép, nem  a szintjére, mégpedig, vagy alacsonyról magasra váltáskor, vagy fordítva. És nem mindegy melyikre, ha fordítva van az nemigen tetszik neki.

ki005gz70

Igen. Éppen ezért kellene valami megoldás, hogy ne fordított üzemben használjam. Ma este egy vezetékkel, meg egyik végére forrasztott 10k-s ellenállással megnézem hogy lehet a hiba. Én is az optora gyanakszok.

s7manbs8

PSOft !

Egy lakásba  villanybekötésre mostani szabványú oszlopot felrakni, meg a villanyóráig elvezetni, Fi relé, meg egy 16A-os kismegszakító vagy óra az mi pénz egy ilyen meló, egy ismerősömnek kellene ezt megoldania és érdeklődik. Hátha itt tudja ezt valaki szakember, meg valami rajz kell arról, hogy a falva vésni mit hova kell mikor a titásznak ezt leadja ?

s7manbs8

Egy tranzisztorral fordítsál fázist, ha nem jól van esetleg, vagy progamból állítani, persze ha valami hardveresen rossz az más kérdés.

svejk

Nincs, elajándékoztam őket.
Tudom-tudom ajándékot nem szabad továbbadni. :(

De egyébként is több idő lett volna a 80V-os sorokból kivezetékelni 12V-osra mint újraforrasztani, egy tűreszelővel elszigetelt csíkra az új LED-eket.

No meg az a nyák is széles lett volna, csak 3 mm fért el.

A gép összerakása után az üzem leállt és csodájára jártak, hogy mik vannak a monitoron, amit eddig csak sejtettek.

De így jól kicsesztem magammal...  
Holnap csinálhatok még hármat :(

000000000

Egy nehéz kérdés:))

Az SMD lednek melyik végére megy a pozitív?

9a43swpp

Általában a jelölt vége a negatív, mint úgy általában a diódáknak. De én mindig le szoktam tesztelni multiméterrel, diódavizsgáló állásban (halványan égni fog a helyes polaritásnál, a műszer meg mutatja a nyitófeszültséget).

000000000

Köszi!
Jelölést nem látok rajta. Majd jobban megnézem.  
De, feltétlenül megvizsgálom.  

Fordított polaritástól tönkre menne?

b4nm7gjvr

Igen, a fordított polaritástól tönkre menne, elposszanna!

9a43swpp

A jelölést néha csak akkor veszed észre, ha tudod, mit keressél. Lehet egy színes pötty, csík, egy nyíl (esetleg a hátoldalon), vagy egy lecsapott sarok.
3..5V fordított polaritást mindegyik LED elvisel. Tehát ha ennél nem nagyobb a nyitófeszültsége (a power LED-ek meg a több sorbakötött LED-et tartalmazó kijelzők kivételével ennyi elég szokott lenni nekik), akkor ezzel érdemes tesztelni, ha nincs multiméter - a soros ellenállást nem kihagyva, hiszen nyitóirányban kell valami, ami korlátozza majd az áramot.
5V-os táp + 5..10kohm pont jó lehet.

s73tgf9vg

Sziasztok!
Egy Dc motort szeretnék mindkét irányba hajtani a minimum fordulatától a maximumig egy joystickkal. Onnantól érdekes, hogy a potméter (joystick) balra döntve 0 ohm, középen vagyis alap állásban 5K, jobbra döntve pedig 10K-s ellenállású. Tudtok erre javasolni komplett kapcsolást? A motor 24V max 1A

Antal Sándor

Ez a rajz szerintem jó kiindulási alap,24 voltos verzióban is jó lehet.  

http://users.atw.hu/sry/cikk21_elemei/image003.jpg" border=0>

KBalázs

Ezt inkább PWM jellel kéne, mert így hamar megfőlnek a tranzisztorok (20 éve elment, korszerűtlen ma már).

9a43swpp

Plusz alacsony fordulaton a nyomaték is elveszik ezzel.
Az is gond tud lenni, ha nincs +/-24V a meghajtáshoz. Ha csak 1x24V van, akkor bizony H-híd fog kelleni, akkor meg nem érdemes diszkrét alkatrészekből építkezni, inkább kell venni egy integrált motor meghajtó IC-t, vagy esetleg egy komplett motor meghajtó modult.

KBalázs

Csak hogy építő jellege is legyen a leszólásomnak, itt vannak példák:
http://makezine.com/projects/projects-in-motion-control-three-types-of-motors-with-555-timers/" TARGET=_fnew>Ezen a linken kissebb teljesítményre (max. 200mA játékmotor)
http://320volt.com/en/12v-100w-h-bridge-motor-surucu-cd4098-555/" TARGET=_fnew>Itt pedig már normális teljesítményre is megépíthető kapcsolás van. Bonyásabbnak hat de kicsire megépíthetô, és nem igényel hűtést a mai FETek használatával.