Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Épp ez a vadászcsel benne!
A TB IC clock bemenetére és a mosostabil bemenetére érkezik egy ugyanazon negatív tűimpulzus, melynek szélessége ugye a mach3 motortuningjában van meghatározva, értéke papíron 0-15 us a valóságban 2-15 us, alaplap függő.
No most a negatív élre indul a monostabil, beállítja teljes áramot, majd a motortuningban meghatározott idő, -mondjuk 10 us múlva a tűimpulzus felfutó éle lépteti a TB IC-t.  
Így van garantálva, hogy már biztosan az üzemi áramnál történjen meg a lépés.

000000000

Ez a "vadászcsel" nagy hiba, ha így gondolkodtak a piros panel tervezők. Ugyanis nem csak Mach van a világon.....Ha pl. szimmetrikus négyszögjellel ( és nem ilyen idétlen tűimpulzusokkal) adom a step jeleket akkor máris gond van az 1 ms időalap miatt is.

svejk

Hogy mennyi idő alatt áll be a motor egyik lépésről a másikra azt nem tudom, sosem mértem.

De nézzük:
1ms-hoz 1 kHz léptetési frekvencia tartozik,(a kitöltési tényező 99% körül van ekkor) ez egész lépésnél 1000/200 = 5 fordulat/s, azaz 300 ford/perc.
Ennyit a léptetőmotorok tudnak tehát be kell hogy álljanak 1 ms-alatt.

Estemben  -1/8-os mikrolépésben használom- , az 1 kHz-es léptetési frekvenciához mindössze 37,5 ford/perc tartozik.  

svejk

A "piros" vezérlő kimondottam Mach3-hoz készült.
A manuálja is az ottani beállításokat taglalja.

Ha idétlen a Mach3 jele - ha nem , az tény hogy ezen a piacon szinte egyeduralkodó program.
A linuxos EMC gondolom olyan részese a piacnak mint maga a windows-linux arány.
Az egyéb Windowos vezérlők aránya szintén nem lehet jelentős a mach3 mellett.
No és persze vannak még a DOS-os CNC programok, de azoknak általában saját hardwer környezetük van.
Sőt, ez a saját hardver környezet talán mindegyik CNC mozgásvezérlő programra igaz.

Szóval az tuti biztos, hogy a kék és piros vezérlő a mach3-hoz van kihegyezve, így más környezetbe kár implantálni az elméleti működését is.

000000000

Hogyan állna már be, amikor csak a motor villamos időállandója is nagyobb sok esetben, mint 1 ms. Amikor pedig a rotor J-je is megjelenik a léptetésnél, pont a beállási tranziens folyamat kellős közepénél nehezíti a szerencsétlen motor helyzetét az elektronika. Mindenképpen kevés és célszerűtlen az 1 ms.

svejk

Erre nem tudok mit mondani, a tény hogy a pirosnál ennyi az érték és az is tény hogy nálam nem téveszt sem a panel sem maga a TB IC. [#nemtudom]

svejk

Az is lehet, hogy a TQ1, TQ2 bemenetek csökkenő állapotai nem azonnal hoznak változást a kimeneten, de ez csak kósza találgatás, nem mélyedtem bele.

000000000

Elég baj, ez hogy ez is kiderült, hogy csak tűimpulzus step jelekkel működik helyesen. Idétlenség ez a javából, hiszen miféle vezérlő az, ahol csak a rossz meghajtó logika miatt, amit a lényegi motor vezérlő TB IC elé kreálnak, elcseszik az egészet, és specifikussá teszik.

svejk

Mondjuk múlt időben kell a pirosról beszélnem, mert az csak kölcsönben volt nálam, most a gépben tuningolt "kék" van, ennál puritánabb kivitelű, de hasonló a működés.

svejk

Ezekre a felvetéseidre szintén nem tudok válaszolni érdemben, talán az ArtSoft-ot, a Mach3 fejlesztőjét illetve a kínai elektronikai tervezőket kellene megdorgálnod.

Mindenesetre ha megengeded mi azért addig használjuk a hobbyban amíg dűlőre nem jutsz velük, vagy nem állsz ki a nagyközönség elé egy hasonló árkategóriájú de univerzálisabb, többet tudó 3-4 tengelyes léptetőmotor meghajtóval.

Én anno az unipoláris motorokkal és az L297-el sokat játszottam, ott is hasonlóan volt felépítve a motor pihentetés.
Persze már akkor is Mach2-őt használtam így a tűimpulzusok ott is adva voltak.

svejk

Hozzászólásaimban nem a kínai elektronikát védem, mert a kék engem is felbosszantott rendesen, de megpróbálok a lehetőségekhez képest objektíven tekinteni rájuk.

000000000

Nincs ezzel gond, Mindenki használja egészséggel, sikerrel. Csak pici odafigyeléssel nagyobb időzítéssel (legalább 10 ms) és azonos élre induló lépés/árammax. bekapcsolással kellett volna megtervezni. És akkor elvileg is jó, és univerzális is.

svejk

Oké! [#worship]
Őszintén szólva a #13580-at visszaolvasva attól féltem megint hajba kapunk, mert provokációnak veszed.

De szerencsére nem így történt...

Én gyakorló elektronikai emberke vagyok, rengeteget tanulok a már kész jól működő kapcsolásokból, sokszor időt nem kímélve képes vagyok visrosszajzolni részleteket, hogy megértsem a működését.
Persze ezt lehet van aki úgy gondolja ipari kémkedés, de én ezzel úgy vagyok, hogy a spanyol viaszt nem szeretem feltalálni. :)

Ezt a két vezérlőt megismerve ha kellene egyet terveznem a TB IC_vel valószínűleg nem vallanék már kudarcot, de megpróbálnám a hibákat kikerülni.

yy2yggmv7

Nem lehetséges, hogy a monostabil késleltetve van,
és pont akkor zárja a tranzisztorokat  amikor a TB ic megkapja a pozitiv felfutó jelet?

000000000

Svejk a 13571-ben leírta a folyamatot, ami megvalósul ennél a vezérlőnél. Ott nincs monostabil késleltetés, egyébként is nem tudná a vezérlő, mekkorát írsz be a Mach-ba impulzus szélességnek, ami ráadásul csak egy szép ablak, de a valósághoz már ott kevés köze van (2-20 mikrosec. között akármi lehet.