Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

zotykó

Hello

Megépítettem a vezérlőmhöz egy freki/ 0-10V átalakítót. Beteszem a képet. A gond, hogy nem működik.
A mortani motor vezérlőm egy 100K potival lineárisan szabályozható. Összedobtam ezt a kapcs. rajzot és 600Hz fölött a bikázó komplementer tranyók nem kaptak elég áramot a bázisukra. Ezt megoldottam 1K ellenállással. Így már jó lett. viszont nem lehet a motort lelassítani csak 60%-ra. azaz pontosabban. az optocsatoló bemenetére tettem a generátoromat 5V-os TTL jellel. 1KHz-nél hiába vettem lejjebb a frakit, nem lassult a motor. Ehhez az 1KHz frekihez tartozik a 60%-os fordulatszám. Aztán 34KHZ-nél érem el a 100%-os kitöltést. A Mach3 0-12KHz-ig ad ki jelet. Hogy lehet ezt összehozni, hogy jó legyen?
Biztos van aki ezt használja, mert egy csomó helyen megtaláltam ezt a rajzot erre célra használják.

http://cnctar.hobbycnc.hu/ZOTYK%d3/pwm20.JPG" border=0>

pbalazs

Az egész tartományban akarsz mérni, vagy csak hogy megvan-e az 55V/110V?

bundyland

Feszstabot ??? Az érdekes lenne mert akkor mit mérsz ? Állandóan a stabil feszt ?
Vagy én nem értem a leírásodat. A link-el meg vázoltad a megoldást. Ott van benne a zener védelemnek.

pbalazs

Szerintem csak félreértés van: a Zenert hívja "fesz stab"-nak...

bundyland

A teljes tartományban mert azt irta 5v pontossággal. De az inkább 55/1024 vagy 110/1024 lesz mivel a PIC többnyire 10bites AD-vel rendelkezik.Persze van kivétel.

x4rhew5r3

Valamit félreérthettél!
A leírásodból azt hámozom ki, hogy step/dir jellel hajtod az áramkört. Ez az áramkör pwm jelre működik, ahol a frekvencia állandó és a kitöltési tényező változik. Gondolom Mach-ot használsz. A főorsó vezérlést konfiguráld PWM-re, és működni fog.

s73tgf9vg

Az egész tartományban mérnem kell!
ˆ bundyland A fesz stabot azért akartam berakni, hogy ne mehessen 5V felé a vesz, tudtommal 5.5V alatt be se kapcsol. Ilyenkor nem az az X volt jönne át rajta amit mérni akarok?
Ez a zener diódás úgy működik, hogy ha meglépné a fesz az 5.1V-ot akkor rövidre zárja az áramkört és nem a pic-en folyik át a nagyobb feszültség? Ha így van akkor ez az amit keresek.

000000000

Jól mondod, a zener csak azután kezd el vezetni jelentősebb áramot ha  átlépte a névleges feszültségét.
Szerintem ne variálj ezen a kapcsoláson semmit, szerintem ez megfelel neked.

s73tgf9vg

Rendben, akkor ezt használom, köszönöm.  Még egy kérdésem van, a diódát mi alapján méretezzem? 500mW-tól 5W-ig vannak.

xfg6v697j

A zéneren eső feszültség,és a rajta folyó áram szorzatából megkapod,hogy mekkora teljesítményű kel.

bundyland

Szerintem 0.5W max. 1W elég ez inkább úgyis csak a zavartól védene, ha az ellenállás átég akkor úgy se véd meg.

bundyland

Igen, csakhogy jó esetben soha nem folyik rajta áram.

pbalazs

Attól függ, hogy a fesz. osztó felső tagjában milyen ellenállást használsz. Az általa limitált áram és a diódán eső fesz. szorzata adja a diódán eső teljesítményt. Nagyjából.

Azt azért tartsd észben, hogy ha az ADC teljes tartományát ki akarod használni, azaz a leosztott feszültséget fel akarod engedni kb. 5V-ig, akkor az 5.1V-os Zener már kicsit vezet, és meghamisítja a mérést.

bundyland

Ezért kell úgy leosztani a feszültséget hogy 55V-nál mondjuk 4V legyen az osztott fesz és akkor
az 5.1V zener nem fog nyitni.

s73tgf9vg

Köszönöm, ez hasznos infó, észben tartom. Ahogy bundyland írja, valószínűleg 4V-ra fogom osztani a max feszt. Köszönöm mindenkinek a segítséget, innentől boldogulok!