Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

A trafót felejtsd el. Egy vezérelt triakkal 300V-nál szakítsd meg a soros ellenálláson keresztül töltött kondik további töltését.

A porszívó szabályozója nem ide való. Még 50%-os teljesítménynél is maximumra töltené a kondit. Csak egy picivel lassabban.

A 100A-es vezeték ugyancsak agyrém. Majdnem olyan vastag, mint a villanócső  

A 10 másodpercenkénti 60J lehet, hogy sok lesz ai IFK 120-nak. 20-30 sec talán már elviselhető. 60J-al már fényképezni lehet. Tulajdonképpen mire kell ez az egész?

s73tgf9vg

Szia Ferenc!
A szerkezet elsődlegesen házilag készített villanófényes szőrtelenítő gép kísérlet lesz, de mivel ehhez nem fűzök nagy reményeket, másodlagosan fényképező vaku. 20-30 másodpercenkénti villanás is elfogadható, bár folyamatosan hűtve lesz a cső levegő keringetővel. Eddig ez a triakos megoldás tűnik a legolcsóbbnak, tetszik a dolog.

s73tgf9vg

http://www.youtube.com/watch?v=cBO1S7MbnHs" TARGET=_fnew>Egy ilyen gépről van szó házilag építve (youtube).
Energy Output:  
20 Settings up to 150J (Ehez van a 20 kondenzátorom, darabja 300V 110uF)
A többi adat nekünk lényegtelen, de http://www.chromogenex.com/phaser-pl/" TARGET=_fnew>itt található.

Szalai György

Ugye a kondenzátortelep és a villanólámpa közötti vezetékszakaszról beszélünk?

Egy vezeték az bármekkora áramot elvisel, pontosan annyi ideig, amíg nem károsodik.
Mivel neked nem folytonos áramra kell méretezned a vezeték keresztmetszetét, ezért a hagyományos, megszokott méretezési módokat el is lehet felejteni.
Szerintem, ha a távolság 10cm körüli, akkor 1,5mm2 tömör rézvezeték elég oda.

A trafó lehet egy közönséges 230/24V-os trafó, a szekunder és primer tekercs sorba kötve, a két végén táplálva, és a 230V-os eredetileg primernek szánt tekercsről leveheted a 207V körüli váltakozó feszültséget. Abból egyenirányítva lesz kb. 293V egyenfeszültség.

s73tgf9vg

Igen, a kondik és a lámpa közötti kábelről van szó, de 1 méter kábel kelleni fog. Lehet kipróbálok 2-3 vezetéket is, nem egy ökör ára. Rosszabb esetben leolvad a burkolata, abból tudni fogom, hogy nagyobb kell. Nem bővelkedek trafókban, de lehet, hogy keresek egyet a méh telepen. A trakos megoldás még jobban tetszik, csak nem értek hozzá.
Egész sok ötletet kaptam, köszönöm mindenkinek a segítséget, így már csak meg fogom tudni valósítani.

ANTAL GÁBOR

1966 ban abból volt sok zsebpénzem hogy vakukat gyártottam eladásra. A magyar és az orosz csöveket is ismerem és találnék is ha nagyon keresnék. A magyar ( Tungsramos cső  VF520  az 500 V os volt . az orosz IFK120 as az 300 V os . A kondit  a 300 V os esetben egyutas egyenirányítóról  az 500 V os esetben fesz duplázóról töltöttem  ( Villard kapcsolás és csak pár száz nanó a soros kondi ) van egy trükk amivel a feszültséget egyszerűen határolni lehet. . . Példa :300 V Ot akarunk . Kell egy tirisztor aminek a KATÓD körébe kell tenni a nagykapacitású kondit . A föld és a gate közé kell egy 300 V os zéner  ( akár több darabból ) , . A gatet egy méretezett ellenállással a + ra kell tenni.  
 Ha 300 V ra feltöltődött a kondi akkor nem tud a tirisztor " begyújtani " ( és ezáltal lekapcsolja a töltést  mert megszűnik a gate áram  Az eljárás Rabb Feri ötletének primitiv megoldása  
 A cső gyujtásához kell egy nagyfeszültségű impulzus trafó . A trafó primer körére egy kb 100 nanós ( kb 300 V ra töltött ) kondit kell rásütni. A rásütés mehet nyomógombbal de tirisztorral is.   Abban az időben én magam csináltam az impulzus trafót ( osztott kamrás cséve, vadul tekert 0.05 huzal . A cséve ebonit vagy plexi. De szerintem ma már árulnak is ilyet

Szalai György

Több is lehet, de felénk nem szokás.

MAGYAR SZABVÁNY MSZ EN 50160  
A közcélú elosztóhálózatokon szolgáltatott villamos energia feszültségjellemzői
2.3. A tápfeszültség változásai  
„Normál üzemi körülmények között, a feszültségkimaradásokat figyelmen kívül hagyva  
– a tápfeszültség 10 perces átlagos effektív értékei 95%-ának bármely egyhetes időszakban az  
Un ± 10% tartományban kell lennie.  
1. MEGJEGYZÉS: 2003-ig a feszültségtartomány eltérhet ezektől a szabványos értékektől a HD 472 S1 szerint.  
– a tápfeszültség minden 10 perces átlagos effektív értékének Un + 10%/- 15% tartományban kell lennie.  
2. MEGJEGYZÉS: Távoli területek hosszú vonalakkal történő villamosenergia-ellátása esetében a feszültség az Un + 10%/- 15% tartományon kívül is eshet. A fogyasztókat tájékoztatni kell.”

ANTAL GÁBOR

A kábel "leolvadástól " abs nem kell tartani mert nagyon rövid ideig van igénybe véve e vezeték.  Én akkoriban kb 2 mm2 es vezetékkel operáltam  de az is lehet hogy csak 1.5mm2 volt

Szalai György

Hoppá.
Hát az egy méter körüli kábelhossz, a kondenzátorok és a villanólámpa között, az elég problémás.
Nem is annyira az áramterhelhetőség miatt, hanem a csillapítása miatt.
A villanólámpa gyújtásához szükséges nagyfeszültség odavezetése is nagyon-nagyon nehézkes lesz.
Kilóvoltokat vezetni a szőrős csajok közelébe, az rokonszenves gondolat, csak nagy bünti jár érte, ha panaszkodik.
Az általad linkelt masina leírásából is látszik, hogy a gép belsejében megtermelt nagy energiájú fény impulzust optikai szálon vezetik a kezelt terület közelébe.

ANTAL GÁBOR

nem úgy szoktuk azt  csinálni . A gyújtótrafó közvetlenül a cső mellett van . A gyújtótrafó kondija  a csövön lévő feszültségről töltődik fel egy előtét ellenállással . A rásütás mehet egy tirisztorral ahogy írtam

s73tgf9vg

Használhatom hozzá azt az elektronikát amit egy egyszer használatos fényképezőből berhelek ki? Van benne gyújtó trafó, de elég az a picike?

Bencze András

Anno, az első Fehérvári talin Vbodi kapott tőlem ipari vakukat ilyen, olyan állapotban. (Bocs, lehet becsületkasszás árú volt.)Szerintem ez elég nagy teljesítményű, ugyanis ha jól emlékszem 3-5000-et villant percenként. Keresd meg hátha megvan még neki.

s73tgf9vg

Írok neki. Kicsit szomorú a szívem mert nem tudtam, hogy orosz és ebayről vettem 1600-ért :(

emfst7wwa

Szia svejk!
Az az igazság nem olvastam végig a fórumot, csak átfutottam. Ezek szerint hanyagul.
Az érzékelő egy Balluff BES014A PNP/NO
THX

emfst7wwa

Hello,
Részben igazad van. Azért az elméleti dolgok akkor maradnak meg tisztességesen, ha gyakorlod is a legalább jó-párszor, frissítés gyanánt. Megtanítottak valamit a középsuliban amit meg is tanultam, de azóta nem foglalkoztam ezzel a témával így más, sokkal aktívabb dolgok mocorognak a fejemben amit gyakorlok minden nap, pedig akkor az iskolában nem is tanították(gépészet-méréstechnika amivel foglalkozom). A melegvizet nem akarom újra föltalálni, csak használni az előnyeit. Túl sok dolgot építettem már ahhoz, hogy megtanuljam a segítség kérés okosabb mód mint mint a kínlódás, ha kevés időd van.
Ha kapok segítséget akkor élek vele, ha nem akkor elő a tankönyvek és frissítem a tanultakat.