Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

istvan58

Azért továbra sem értem a V1 es MSDD működését.
Féllépéses beálitásnál még 0,1Hz step jelnél sem lászonak a lépcsők, a motor folyamatosan forog, nem lépked!!. V2 versiónál rendesen látszonak a lépcsők és a motor lépked, majd kb 25Hz-nél "szinuszosodik" az áram vagyis eltünnek a lépcsők.

000000000

Ha 10másodpercenként adsz egy step jelet, akkor mi a franctól forogna folyamatosan a motor?
Elég sokat pihen ekkora step jellel.

istvan58

jó, most lehett hogy 0,2 vagy max 0,3 Hz , mindjart megmérem valahogy vagyis inkább kiszámolom mert analóg szkópon ezt már nrm láttom....de tény hogy a motor folyamatosan forog..semmi lépkedés...ez van....

000000000

Minden nézőpont kérdése [#papakacsint]
Én is teszteltem ezt a vezérlőt szkópon , de nekem nagyon érdekes ábrák jöttek ki :D

http://www.youtube.com/watch?v=s1eNjUgaB-g" TARGET=_fnew>ITT A VIDEÓ

000000000

Ugyebár egy léptetőmotor minden step jelre lép egyet.
Ha ez a step jel 0,1 Hz, akkor nyilván 10s a periódus ideje.
Vagyis 10s-ként jön egy újabb step jel.
Vagyis a motor lép egyet és áll 10s-ig. Elég látványosan darabos az a mozgás.
Valamit valahol elszámolsz.

000000000

Aki akar érdekeset látni az töltse le ezt a tömörítetlen hangformátumot és az oszcilloszkóp X Y bemenetét kösse a hangkártya jobb bal csatornájára.  

http://mirror.kapsi.fi/koodaa.mine.nu/tvt/youscope-wave.wav" TARGET=_fnew>WAV 30Mb

istvan58

ok, megmértem pontosan...kicsit elszámoltam de akkor is érdekes...
400mp egy kör, akkor az fellépéses üzemmódban 1Hz,
nem tudom lassaban próbálni mert ugy csinálom hogy a Mach-ban a jogging-ot állitom de ha lejebb megyek egyszerüen nem add ki impulzust...megáll...ötlet hogy menjek lejebb a sebességel ?

istvan58

ok, állitottam a gyorsuláson, most már 1200sec egy kör, vagyis 0,33Hz-es impulzus....itt már érződik némi ugrás de még mindég nem olyan látványos mint a V2-vel ahol határozottan lépked.

jv7pu3a5p

És a legelső impulzus is már szinuszosítva jön ki? Ha igen akkor pedig figyelik a következőt és meggyorsítják a lépést ha esetleg előbb jönne a következő lépés minthogy odaérjen a pozícióba. Mondjuk ez erősen a pontosság rovására megy.
Valószínű ezért álltak át a V2-re.
Ezért írta Tibor, hogy így nem igazán jó.
Amúgy meg ha belegondolunk ilyen lassan azért nem szoktuk tekergetni a motorokat a gépen...

istvan58

a legelső impuzusban van némi ugrás, ott mér szerintem, de ehez egy tárolós skóp kellene pontosan megnézni mi is van...

istvan58

igen szerintem sem lényeges normál használatnál.
Talán pont nagysebeségnél jó mert elég ha csak 2 vagy 4 microlépést álitsz be és már nem darabos a mozgás és nem kell izom gép a machnak...már 25Khz-el is nagy sebességet lehett elérni

mxjj54gxi

Elmondom ezt hogyan tudod létrehozni:
van a mocinak két tekercse.
A rotor állása a két tekercsben folyó áram által létrehozott két külön mágneses mező eggyéolvadása során létrejövő eredménymező és a forgórészben levő állandómágnes fix mezeje kölcsönhatásában áll be oda, ahova.
Ha a mocit léptetni akarod, akkor valamelyik tekercsen mezőváltozást idézel elő, mondjuk megfordítod a polaritást, vagy csak leviszed nullára azt az áramot.
Ezt ha gyorsan végzed, ugrik.
Ellenben ha lassan tekered le-fel a változást, akkor a rotor lassan fordul be a helyére.
Namost ha veszel két analóg áramgenerátort, mondjuk potméterest, és rákötöd a két tekercsre, és elkezded őket a két potival a rendes lépéssorrend szerint fel-le tekergetni, akkor folyamatosan változtatod a tekercsáramokat, és szépen forogni fog a rotor, de nem fog lépkedni.
Ha ezt átteszed digitális vezérlésre, de kvázi, vagy rendesen folyamatos áramgenerátoros kimenetre, akkor a motorod pontosan úgy viselkedik, ahogy leírtad.

De visszatérve a színuszjelre: ez még mindig nem kötelezően színuszjel, csak folyamatos, nincsenek benne egységugrások, amik a lépéskényszert létrehozzák a rotoron.
A rotorod ilyenkor igazából kúszik.

istvan58

ok, mondjuk "szinuszszerü" már amenyire egy analóg szkópon lehet látni....tény az hogy nem lépcsős.
na de szerintem zárom a témát én csak be akartam mutatni a két verzió közti külomséget....már amit megtehettek asztalon, gép nélkül.
Talán majd valaki élesben le tudja tesztelni.

mxjj54gxi

Igazából nem kell erőltetni ezt a színuszos dolgot, mert semmi jelentősége nincsen.
Maradva a példámnál, ha például a potit egyenletes sebességgel letekered (vagy fel, tökmindegy), akkor azt az áramot fűrészjel szerűen toltad át a két állapot között, a két "lépés" között.
Ha így "lépsz" egyet, akkor az szép folyamatos "lépés" lesz.
A legjobb szó ide talán a folyamatos jel lehet.
Ezt értelmezni lehet az egyes, ritkán jelentkező lépéseknél is, meg a valóban folyamatos, mondjuk 1fordulat/sec esetében is.

mxjj54gxi

Ja, és tök jó, hogy ezt előhoztad, mert egy sor fontos kérdésre világítottál rá, szerintem.