Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

Na és az olvadó biztosíték sekunder körben miért nem jó?
Persze fogat is két felől lehet húzni...

s73tgf9vg

Ahogy mondod, a szekunderben van! Ez is abban a szerkezetben van Gábor amit beszéltünk a találkozón, még nem lövöm le a fórumon a poént, had legyen meglepetés a többieknek. Ebből kifolyólag az "odafigyelés" nem megoldható és a túláramra lekapcsoló szerkezet sem. Ha jól értem a lényeget, akkor nagyobb áramú trafónál is alkalmazható a 10 ohm, csak nagyobb teljesítményű ellenállással. Köszönöm a segítséget!!

s7manbs8

Ha RS485-öt csinálok, és táp is megy vezetéken az egységekhez, ott annak GND vezetéke lehet a RS485 GND-je az A és B adatvonalához ami kell ? Vagy külön GND vezetéket kell húzni erre a célra ?

Tehát van:

24V+    tápellátás + vezetéke
24V-    tápellátás - vezetéke

A      RS485 adat vezeték +
B      RS485 adat vezeték -
GND    RS485 GND vezetéke

mxjj54gxi

Honnan húznál másik gnd-t?
Gondolkozz! :)
Az RS485-höz 5 volt szokott kelleni, mert a bemeneti adatvonalak meghajtóit le szokták választani a belső elektronikáról, és a másik egység felől szokták megtáplálni. Sőt, sokszor az a megoldás, hogy a két készülékben mindkettőben leválasztják a külső oldalt galvanikusan, emiatt mindkét készülék külső oldalára oda kell adni egy tápfeszt, és ez lehet közös a két gépen. Ezt kívülről adod be mindkettőnek, közös 5V-on és közös gnd-n.

jv7pu3a5p

Persze, lehet. De adhatsz neki máshonan is. A lényeg az A, B.

Illetve egy fontos dolgot ne felejts,  potenciálra kell húzni az A, B vonalakat.  
Mégpedig:
A - 5V felé (1K-10K-ig attól függően hány eszköz van
B - GND felé ugyan akkorával mint az A-nál.

s7manbs8

Itt egy 24V tápról kell megoldani, amin sok A fog folyni, abból lesz csinálva az 5V.  

Az RS485GND pontra 100Ohm/0.5W ellenállásal csatlakozik a 24V- pontjára, ami az 5V GND-je is persze.

s7manbs8

Tehát itt távtáplálásról lenne szó, vagy hogy is hívják az ilyet.

juh0557j0

Ilyen látott-e már valaki.
2db DC szervo motort kellene működtetnie egymással szinkronban. A bemenetekre nem reagál. A rajta levő 2 gombra elindulnak a motorok, de nem mindig és nem egyszerre. Gyanús a PIC benne, mert leszopja az 5 Voltot 3-ra. Fűt a 78L05  és a PIC közepe is melegszik ha sokáig nyomom a gombot.  Kiváncsi vagyok, hogy ha a PIC-ben valamelyik kimenet megdöglött attól még ki lehet-e olvasni a programot ( főleg ha nincs lezárva).

http://szattidekor.hu/CNC2013/forum/nyak.jpg" border=0>

ANTAL GÁBOR

Most már kapcsolok. "akkor nagyobb áramú trafónál is alkalmazható a 10 ohm, csak nagyobb teljesítményű ellenállással" mondatod hibás pláne hogy tudom hogy miben töröd a fejed  Egy kicsit azért más ott a helyzet de korrektül számolható sőt akár szimulátorral is modellezhető  majd folytatom magánban

s73tgf9vg

Egy újabb kérdésem van.
Vettem egy IFK-120 villanócsövet és hozzá 20 darab 110 uF 320V foto flash kondenzátort, így kijön a cső elméleti maximum teljesítménye (300V 120J).
A vezérlő elektronikával már bajban vagyok. Kértem pár egyszer használatos fényképezőt, abban van 1.5V -> 300V trafó, de ahogy láttam már a saját kis kondijait is nagyon lassan tölti. Tudtok javasolni valami megoldást? az sem baj ha nincs galvanikusan leválasztva a 220-ról, minden elektronika tökéletesen be lesz dobozolva, véletlenül sem tudunk hozzáérni.

9pk59nuy

Ez a paraméterigény azért kevés egy transzverter megtervezéséhez. Azt is tudni kell, hogy mennyi időnként akarsz villantani, és teljes vagy csak részenergiával? stb...

s73tgf9vg

Jó lenne ha legalább 10 másodpercenként tudnék villantani (fél energiával vagyis 60J-al). a teljesítményt szeretném állítani, a kondik lekapcsolásával tervezem azt megoldani.

Szalai György

Szerintem 230VAC hálózati feszültségről, trafóval csökkentve, egyenirányítva, soros izzólámpa áramkorlátozón keresztül, tölthető a kondenzátortelep.
Csak a kondenzátorokon a csúcsfeszültség ne haladja meg a 300VDC feszültséget.
(A hálózati feszültség, trafó nélkül, egyenirányítva, szélsőséges esetben lehet akár 332VDC is, mert még a 235VAC is szabványos hálózati feszültség. Bár kevés helyen fordul elő.)
A kondenzátortelepet összekötő vezetékhálózat és a villanólámpa között, 120 Joule és 300Volt esetén folyik majd vagy 410Amper, ha egy milli másodpercre számolom a kisülés idejét. Nem csak elektromosan, de mechanikailag is masszívnak kell lennie.

Biztonságra nagy gondot fordíts!

s73tgf9vg

Alakul a dolog, a trafóval van csak gondom, nehéz ilyet találjak. Ami ötletem még van, az hogy egy porszívó fordulatszabályzóval lekorlátozott, egyenirányított és szűrt jelből indulok ki. Ez működhet így? Valamint egy 100A-es kábel elviseli ezt a több mint 400 ampert ilyen rövid ideig?

svejk

"mert még a 235VAC is szabványos hálózati feszültség. Bár kevés helyen fordul elő.

A névleges 230V-tól csak újabban ~2% lenne a megengedett eltérés felfelé??
Itt nálam most is 239-240 V van, pedig vagy 40m 2,5-ös aluval vagyok az órától 200W terheléssel.