Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

jv7pu3a5p

Szia,  

Pont most akartam írni svejknek, hogy próbálja meg úgy, hogy folymatosan gyorsul-lassul és úgy nézni szkópon, de megelőztél. :))

Akkor úgy van a titok, ahogy sejtettük. :))
Hiába ez a digitális technika mindenre képes.

istvan58

igen, de Svejknek 2.-es verzio van csak.
It már módositottak.
a #13337 ban látható a külömbség az 1-es és 2-es verzió között, azonos beállitás, itt féllépéses üzemmód. A freki az látszik a szkóp beálitásrol.

istvan58

viszont szerintem az 1.es verzió jobb ott ahol igen lassú mozgás kell.

jv7pu3a5p

Mondjuk azt még mindig nem tudjuk vajon mikor dönt úgy a proci, hogy csillapít!?
Tegyük fel, hogy folyamatosan gyorsítunk. Step jelek sűrűsödnek. Mégis honnan tudja megjósolni a következő step jelet? Márha persze a gyorsítás alatt egyáltalán működik ez a csillapítás funkció.
Ha én írnám a programját, lehet felvennék egy karakterisztikát a gyorsulás lassulás értékekről, hisz azt nem változtatjuk a vezérlő progiban. És akkor egyértelműen tudja milyen időközönként érkeznek az impulzusok.
Ha meg már állandósult, akkor egyszerű a dolga.

000000000

Mert rájöttek, hogy az 1. verzió nem jó. Nehogy már egy léptető motor ne ott legyen dt idő múlva a leggyorsabban, ahová azt elvárom a kiadott step után.:) Ha kis fordulaton folytonos mozgásra van szükség, arra való a microstep, de egész lépésben ne szórakozzon velem, legyen csak nagy dinamikájú és darabos, azért léptető motor.

istvan58

Tibor,
az első lépést megcsinálja, aztán folytonos....de biztos valamiért módosítotak. Külömben az 1.es verzióba gyorsab proci van.

000000000

Ennek csak akkor van értelme, ha ez a szinuszosítás választható. Ha nem, akkor súlyos pozíció lemaradási hibái lehetnek, és mint írtam olyab feladoknál, ahol arra számítok, hogy pozícióban van már a motor, és áll, ő meg mozog, az nagyon nem jó szerintem.

jv7pu3a5p

Komolyan mondom én is erre gondoltam, rájöttek, hogy mégsem a legjobb megoldás. :))

000000000

Szerintem a tervezok, akik megtervezték a vezérlőket minden oldalról megvizsgálták a kérdést.
És gyanítom, hogy magasabb szinten űzik az elektromosságot, mint itt a fórumon bár ki is.

Egy olyan tök felesleges dolgon vitatkoztok, hogy az nem is igaz.

Az adott feladatnak és célnak ha megfelelő egy vezérlő, akkor az miért nem jó?

Ha nem felel meg, de a másik megfelel, akkor azt kell alkalmazni.

000000000

Tudod ez olyan dolog, ha egy CNC gép pontosságát mm-es vonalzóval méricskéled szuper az eredmény, aztán ahogy kerülnek elő a tizedes, százados, netán ezredes mérőeszközök, egyre jobban elkeseredsz, és rájössz már a motor tengelye is dinamikus viszonyok közepette csak ritkán van abban a pozícióban van, ahol lennie kéne az alapjel alapján. Így aztán nem haszontalan picit átgondoni ezeket a dolgokat, hiszen gondolkodni öröm és hasznos is lehet, hiszen közös erővel rájöhetünk olyan dolgokra, amikre még a motor vezérlőgyártók se gondoltak.
Abban persze igazad van, akinek csak pár tized mm-es géppontossági igényei vannak, akár el se olvassa ezeket a sorokat, és ugorgyon, ahogy ezt itt szokták mondani.:)

000000000

Persze, igazad van.

Viszont egy léptetőnél az a cél, hogy lépjen.
ha azt a parancsot kapja, hogy jobbra lépjen 123-at, akkor jobbra lépjen 123-at éa nem 134-et.
És hogy ezt színuszos árammal, vagy fűrésszel, vagy négyszöggel teszi, a felhasználó szemszögéből édesmindegy. Neki a végeredmény számít.
Ha rossz a motor, rossz a mechanika, akkor lehet akér milyen hiper szuper vezérlő, akkor is rossz eredményt kapsz.

Az más kérdés, hogy a sebesség és a gyorsítás értékére hatással van.
Viszont akinek a sebesség a fontos, az valószínűleg áldozni is fog a megfelelő eszközökre.

A pontosságnál maradva, nem hinném, hogy egy 15m/min sebességet tudó gépnek ezred mm-es pontosságot kell tudnia.

Jozs

Kíváncsiságképpen megnéztem a kezem ügyében levő feszmérők mennyire vannak azonos hullámhosszon. Az összkép egész jó, igazából a kép alján levő szivargyújtós "műszer" a kiábrándító. Nomeg a Minimulti, dehát az már nem tinédzser.  

http://cnctar.hobbycnc.hu/Jozs/vegyes/10_muszer.jpg" border=0>

s7manbs8

Az a gond, hogy a vezérlőt hajtó eszköz rendelkezik több infóval a mozgást illetően, így azt megjósolni tökéletesen nem lehet, bár egy bizonyos határon belül lehet tippelgetnie a vezérlőnek, a bejövő jelekből ... én ezeket kitaláltam már azelőtt évekkel mielőtt ez az MSD vezérlő megjelent, csak nem csináltam meg akkoriban, mint sok mások is gondolom.

VighLajos

A Minimultit nem kell bántani: szerintem elemkimerülésben szenved.
Most, hogy 11 mérési adatod van, nem vagy bizonytalan?
[#smile]

VighLajos

Ezért járnak az órák az órás kirakatában össze-vissza. 2-3 órás eltérések nem teszik bizonytalanná a vásárlót, de 1-2 perces differenciáknál már gondolkodóba esik.
Kivételt jelentenek - természetesen- a DCF-órák.