Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Kérlek ne sérts meg! :)
Majd én jól megmérem, különben mi lenne benne az élvezet?

Szalai György

Ha teheted szúrjál be kérlek egy képernyő képet, hogy láthassuk a PWM-et a mikroszteppen belül.
Érdekel a jelalak. Köszi.

istvan58

dehogy akarlal megsérteni :)
csak legaláb össze tudod hasonlitani azzal amit te mérsz.

000000000

Kösz megkaptam a videót, de az egy másik eset.
Ugyanis: azt videózd le, amit írtam:  
egyész lépés üzemmód (nem 400)
És csak szépen komótosan 1 s szünettel 2 step.
Nyilván valamilyen felfutással, időállandóval szépen fel vagy lefut az áram, majd állandósul, de ez nem szinusz, hanem trapéz szerű jel, ami egy adott függvény szakasza. Ha pedig minél kisebb indutivitású a motor tekercselése, annál meredekebb a felfutás is. Mi itt a szinusz????

istvan58

nem tudok mert nagyon lassú es csak néhány mm látszana, de mindjárt feltöltöm youtubra....

istvan58

http://youtu.be/vCAaKSk2LO8" TARGET=_fnew>Itt a videó.

400step/fordulat, 0.025 1/s vagyis 40sec/fordulat !!

istvan58

Tibor ez 1/2 lépés, az egész is ilye...

istvan58

ehez kellene egy tárolós szkóp...egyszerübb lenne.

istvan58

most nyilván 1 lépésnél csak egy növekedést látnák, de ez lehett egy szinusz görbe mentén...azért lenne ide jó egy tárolós szkóp...az eredményt meg ráhelyezni egy szinuszgörbére....

B.Zoltán

Köszönöm István58, hogy ezt leírtad, hogy full lépésben is szépen, hangtalanul megy a motor, és hogy az áramot szinuszosan próbálja tartani.

Egy éve gondolkodunk ezen a fiammal, és meg is van az elméleti megoldás, hogy full lépés vagy fél lépésnél, amikor a motor csak mp-ként még 5-öt fordul, már akkor is szinuszosan folyjon az áram a motoron, ehhez a lehető legtöbb mikrolépést iktatnánk be, akár 256-ot is, és akkor hangtalanul, egyenletesen megy, és nincsenek rezonanciák.  
És ahogy gyorsul a motor, egyre kevesebb mikrolépést iktatunk be, és nagyobb fordulatszámnál nincs is értelme a mikrolépésnek, mert úgyis szinusz lefolyású a motor tekercsein.  
(Én is úgy látom az 0.1 ohmos ellenálláson, hogy egy bizonyos fordulat után már beáll a szinusz)

Ezek után úgy látszik nyitott ajtót döngetünk, mert ez már meg van programozva ezeknél a vezérlőknél.
Számunkra is nagy előnye lett volna, hogy nem kell kiadni túl nagy mikrolépést, és mégis a motor tökéletesen csendesen megy alacsony fordulatoknál is.

Bár az MSD vezérlőnek a klónja, a 2M542-nél a motor 1/8-ad lépésnél is már nagyon szépen megy.

Igazából a TB vezérlő és az MSD vezérlő között az 1.8 Nm és a 3 Nm motornál jöttek ki az igazi különbségek, mert úgy vettük észre a fiammal, hogy a TB-vel nem sikerült azt a teljesítményt produkálni ugyanolyan áram mellett sem.
Lehet, hogy csak valamit nem jól csináltunk?

istvan58

igen, ez pontosan igy van ahogy leirod.... a beálitott microstep-et a vezérlő tovább bontja, innen a "multimicrostep" elnevezés.

B.Zoltán

Bocs, azt akartam írni, hogy 5 mp alatt fordul egyet, de ennél jóval lassabb is lehet, mint ahogy István is írja.

B.Zoltán

Oké, most már megértettem ezt a multi microstep kifejezést.  

Jók ezek a tesztek, amit svejk is csinál, köszönjük Neki is!

000000000

Nagyon ragaszkodsz a szinuszhoz.
Csak tudnám miért....
A feszülstég egységugrásra adott áramváltozási függvénye az időben nem szinusz jellegű, hanem természetes alapú logaritmus alapú (L/R és U paraméterekkel módosított) görbe. De mivel a motor időállandója kis frekvencián sokkal kisebb mint a léptető frekvencia periódusideje, ezért nem igaz a 13268-as bejegyzésed. Azaz van az az X érték......, amely felett közelítőleg szinusznak látszódhat, de igen nagy baj lenne, ha ez kis frekin és néhény stepnél is igaz lenne egész lépéses üzemmódban.

istvan58

bocsi...en állandó fordulaton mértem ott szinusz, és miért nem lehett az egségnyi ugrás egy "darab szinusz" ?