Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Esetleg ilyenekkel még lehet eljátszadozom.

svejk

Ne is tedd, visszafelé fejlődni minek?

000000000

"a motor tiszta szinusz áramot kap"
Ez így mindig nem lehet igaz, csak X nagyságú, állandó léptetési frekvencia fölött kezd az "szinuszosodni".

istvan58

nem egészen,  
0.1 ohmos ellenálásal sorba, rákötve a szkópot lehett látni. full stepp és tiszta szinus. A V1.0 már egészen kicsi sebeségnél is, (0,1 1/sec fordulat) a V2.0 egy kicsit feljeb... 1/sec fordulat.

Leadshine info :
" digital stepper drive has the multi-micro step feature. The V2.0 makes adjustment for this feature. That is, the actual multi-step resolution is decrease in order to make the response fast."

istvan58

tehát a beállitot microstep is tovább van bontva, "multi microstep"

000000000

Valami nem stimmel itt ....
Az 1/s fordulat az túl nagy már, ott 200 Hz a léptetési frekvencia egész lépésnél 1.8 fokos stepmotornál.
Pl. legyen a léptetési frekvencia 1 Hz. Hogyan lehetne ilyenkor a motor áram szinuszos? Akkor borzasztó nagy lenne a pozíció egységugrásra adott hiba válasza is a léptetőnek, ami viszont komoly baj lenne. Ezért írtam van egy X érték és állandóság feltétel, ami esetén ezt tapasztalod.

istvan58

mar peddig szinusz.....atküldok egy levelett, sajnos nincs digitális szkópom, igy videózva van,
itt 400 lépes/fordulat van beálitva, és látható hogy 20ms a periódus.
Itt még a V2.0 lépcsős, de a V1.0 tiszta szinusz.
Erre jött a idézett válasz a leadshine-tol.
Elvileg az van hogy egy belitott microstep-et ő tovább bont akkár több százra.

istvan58

1/s fordulat az elvileg 200Hz,  nem? mert 200 lépés/fordulat.

istvan58

és a 0,1 1/s az akkor  10hz

istvan58

bocs, 20ms az osztás, a periódus 100ms

istvan58

elküldtem a videókat....
beállitás 2 microstep, vagyis 400step-/ford.
a periódusbol látszik a fordulat.

svejk

Majd én ezt jól leellenőrzöm! [#finom]

000000000

Úgy látszik, nem akarod érteni vagy elbeszélünk egymás mellett.
Játszál el a gondolattal, hogy áll a motor.
Egyszer csak kap egy léptető impulzust, majd 1 s szünet után még egyet. Szerinted ilyenkor egy fél szinusz hullám a motor áram? Kizárt dolog. Nyilván kőkeményen "odavág" a vezérlő, és négyszögjel szerűen változtatja meg a fázisáramot a minél gyorsabb új pozíció beállás érdekében, amikor beérkezik a step jel. Nem lehet szinuszos ebben az esetben. Miből tudná, mikor jön a második step? És ha nem jön, mert csak egyet léptetek?:)

istvan58

Tibor, én értem de nézd meg a videót:
mégegyszer : 400 step/ford, 0.1sec a periódus, vagyis 0.025 1/s fordulatszám (vagis 40 sec allat tesz meg egy fordulatot, teljesen halk mivel szinusz.....

istvan58

irj egy email cimet, elküldöm neked is...