Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Nincs is változás, hiszen állandósult állapotban csak magas PWM frekvenciával előállított egyenáram van.  
Esetleg AC állásban pár mV osztásra állítva az érzékenységet megláthatod a több kHz-es PWM-et mint az áramra szuperponálódott háromszögeket

svejk

Az állandósult állapotnak az álló, tartóárammal hajtott motort értem.
(mely tartóáram ugye az SW4-es dip kapcsoló állásától függően teljes áram vagy csak a fele az üzeminek)

istvan58

ok, feladom :)
én csak azt akartam bemutatni hogy az MSDD szinuszal hajtja meg a motort extrém kis fordulaton is....peddig még nem is fizetnek a reklámért :)

svejk

Én értem hogy Te mit mondasz.

000000000

Te se érted a problémát.....
A rezonancia csökkentés nem mehet a dinamika és lépésszög pozíció hiba rovására!
Gondold már végig, ha a vezérő proci rááll egy pl. 1 Hz vagy annál is kisebb folyamatos áram szinuszra, és közben én meg direkt azt akarom hogy 1.8 fokonként ugorjon pl. másodpercenként, és ott pl. egy gravír dot pontot akarok letenni de már álló helyzetben, akkor mi van? Vagy erre ez a vezérlő alkalmatlan egész lépésben? Vicces lenne....

B.Zoltán

Most olvasta el a fiam az angol idézetet.

Ezen tipródtunk mi is, hogy vagy állíthatóvá kell tenni, hogy mettől bontsa föl, vagy a minimum fordulatszámot lehessen beállítani, amitől bont, de mi is erre jutottunk, hogy jobb, ha állítható.
Egyik esetben dinamikusan ugrik, és extrém lassú fordulaton nem annyira egyenletes, másik esetben meg lomhán lép, ha csak 1-1 lépést kell lépnie.
Remélem nem írtam nagy hülyeséget.

istvan58

még egy utolsó videó:

egészlépés, periódus 1,8s, tehát 0,55Hz.

http://youtu.be/LidhL9NLuss" TARGET=_fnew>video3

istvan58

nem, pont ezt tapasztalom a V1.0 és a 2.0 verzió között.

jv7pu3a5p

De jó, hogy ilyen dolgok kerültek vita asztalra. :)
Annak idején mikor a saját vezérlőmet fejlesztettem én is hasonló elméletre jutottam. Az első pár lépés alkalmával megvizsgálom a step jelek idejét és ahhoz igazítom a fel/le-futási görbét. Sőt azon is gondoolkodtam egyszerűsítés gyanánt, hogy gyorsulás alatt nem is foglalkoznék rezonancia csillapítással csak ha már állandósult a step jelek ideje.  
Na persze ezek csak mind elméletben születtek meg, mert nem fejeztem be. Kipróbáltam egy MSDD-t és inkább fiókba raktam a projektet, volt más teendő...

Ami viszont megvalósult benne:

- Áramgörbe alapján szabályoztam a motort különböző sebességeken. Vagyis egyszer felvettem vele egy áramgörbét és utána már csak a letárolt áramokkal vezéreltem. Ezzel tudtam a legjobban kihajtani a motort.

- És ami még nagyon működőképes volt, hogy egy bizonyos fordulat felett átálltam egészlépésre a mikrolépésből. NAgyobb fordulatokon már semmi szükség mikrolépésre, meg rezonancia csillapításra. Ezért az öteletemért akkoriban kaptam hideget meleget itt a fórumon, hogy nem stabíl megoldás. De pedig az lett, nem volt lépéstévesztés miatta.  

Talán egyszer még leporolom a panelt és folytatom, mondjuk felesleges a kínaiakkal versengeni...

svejk

Kell nekem mindenbe beleszólni. :(

svejk

Te István58!
Az MSDD-n nincs is egész lépéses üzemmód, féllépés azaz 400 lépés/fordulat a legkisebb!!!!

istvan58

switchel nincs, de Protuner-el igen :)
1-töl 512ig egyesével allithatod.

jv7pu3a5p

svejk,  

A tesztedhez én is leírom a tapasztalatom MSD és MSDD között.  

A klaviós 3.1Nm/4.2A mociknál nem volt jelentős különbség sebességben. Részemről két dolog szól az MSDD mellett.  

1. Kb 70%-al hűvösebbek a motorok ugyanazon árambeállítás mellett.
2. nincs rezonancia, szép csendben megy.  

Viszont, van egy szintén 3Nm mocim, aminek a tekercsellenállása kétszer akkora mint a klaviósnak. Sajnos nincs enek róla adataim, de azt gondolom magasabb feszültségre van tervezve.
Az MSD alíg 500 1/min tudta tekerni csak 50V-on.
Az MSDD viszont megduplázta ezt a fordulatot ugynazon a feszültségen.  
Valami vezérléstechnikai okosság van abban az MSDD-ben.

istvan58

http://kepfeltoltes.hu/130414/Msdd_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

svejk