Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

Tibor45 azt próbálja nektek elmesélni, hogy nincs az a létező vezérlés, ami egyetlen lépésre, vagy sorozatos, de időben ritkán létrejövő lépéssorozatra színuszos áramot hajt át a motoron.
Ez olyan biztos, mint az egyszeregy, ezen ne akarjátok újra feltalálni a spanyolvigaszt!
Az is elhangzott itt, hogy egy lépésnél egy színusz egy darabja az áram, tehát színuszos a jel.
Ez marhaság! A színusz egy darabja nyomokban sem színuszjel. Abban a pillanatban, amikor elkezdődik, meg amikor megszűnik a színuszjelre igazodni (grafikusan nézve ábrázoláskor), abban a pillanatban eszméletlen sok felharmonikustartalmú, baromi összetett jellé válik. Ergo ez nem színuszos jel, mert már a kezdetekor generált egy végtelen sorból álló jelet, amit még megfejelt leálláskor.
(emlékeztetőül: a színuszos jel áll egy alapharmonikusból, ami maga a színuszjel. Slussz)

000000000

Szerinted én nem értem, hogy mit mond?

000000000

Egész egyszerűen csak meg kéne nézni egy vezérlő IC adatlapját és ott szépen le van rajzolva minden mikrolépés áram jelalakja.
Ott egyértelműen látszik a szinusz, amit lépcsőkből pakol össze.
Minden lépés egy újabb lépcső.
A kinézete szinuszos, de csak a kinézete.

mxjj54gxi

Igazad van, mellényomtam. :)
Bocsi

mxjj54gxi

Máskülönben egy átlagos, itt használt léptetőmotor valójában egy - többnyire - kétfázisú szinkronmotor.
Ha volna olyan színuszos jelforrásunk - frekiváltónk -, amiből kétfázisú színuszjel jön ki a megfelelő feszültséggel, és ezt kapcsolnánk a mocira, akkor a motor abbahagyja a lépkedést, és simán csak forog, mint egy bármilyen más váltóáramú motor.
Ilyenkor gyakorlatilag megvalósítottuk a végtelen mikrolépés üzemmódot :))))))))

B.Zoltán

Én meghajtottam egy 0.7Nm-es motort 2x40w-os erősítővel (2 fázisú jellel).  

Soha nem hallottam ilyen gyönyörű hangot léptetőmotortól. Forgott mint az állat, és olyan hangja volt, mint egy közönséges motornak. Olyan csendes volt, hogy hallani is szinte alig lehetett. A rezonanciák szinte nem is voltak már, csak nagyon nagyon minimálisan voltak észrevehetők (kézzel) a rezonancia pontok, de hallhatóak nem.

mxjj54gxi

PErsze, mert ekkor már valójában nem lépteted, hanem forgatod. El kell tűnnie a hangnak és a rezonanciából is csak a rendszer mechanikus rezonanciájából adódó szabad maradjon.

motion

Na nekem kiesett a hétvége.
Meglepő, hogy ilyen jó eredménnyel zárt a kínai.
Kicsit én is nagyobb különbségekre számítottam, de biztosan szteroidoztad a kínait egy hétig [#vigyor3] hogy hozza a formát.
Az "utózöngét" még nem volt időm átolvasni, viszont csatlakoznék Györgyhöz, ami a tápfeszt illeti. Már ha ott vannak nálad, van időd/kedved, megnézhetnéd 45-48V körüli táppal is. A kínai hozta a csúcsot, de a másik kettőben még maradt némi tartalék.
Ha 24 és 35V között ekkora különbség van, kíváncsi lennék a 35 és 45V közöttire is.
Minden esetre jó, hogy ezt így megcsináltad a tisztánlátás végett.
Már csak azt kellene kideríteni, hogy egy 1000Ft-os meghajtó IC és egy több 10EFt-os vezérlő között (amit egy erre szakosodott cég(ek)alkalmazásában álló mérnöki gárda fejleszt célirányosan) pontosan mi a különbség...
Ha a hajtásban csak ennyi, akkor már rég lehúzták volna a redőnyt.

svejk

Ha még maradhat pár napig akkor megcsinálom valamikor az emelt feszültségű tesztet.

Mi a különbség? Sok ezer dolog lehet, amit pl. a hobbysta ki sem próbál észre sem vesz.

Ott vannak pl. az AC szervok vagy frekiváltók a maguk több száz paraméterével, ezek közül a hobbista jó ha 10-et ismer használ.

000000000

Ezzel az erősítős léptetőmotor meghajtással már akkor szórakoztam mikor Magi még meg se álmodta a Profi 1-es vezérlőjét.
Ha jól emlékszem akkor Goldwave programmal, csináltam egy sztereó frekvenciában felfutó szinusz hullámot amibe a két oldal között 90 fokos fáziseltolás volt.
Ezzel hajtottam meg egy HIFI erősítőt ami meg a motor pörgette.
Azóta se halottam olyan csendes léptetős megoldást!

mxjj54gxi

Ha nem léptetsz, akkor nem lesz hangja.
Te sem léptetőmotort használtál ebben az esetben, hanem egy szinkronmotort, szinkron fordulaton.

000000000

Vagy ha azt nézzük akkor a hangkártya mintavételezési frekvenciájával mikrolépésben léptetek   [#papakacsint]
Ami ebben az esetben 1 lépés 192000 vagy 24 bit felbontást jelent.
Ekkora felbontásnál a Mach 100Khz-es üzemmódban is 384 másodperc alatt tekerné körbe [#hehe]

motion

Persze hogy maradhat. De talán az MSDD-re kíváncsibb vagyok mint a sajátomra :-) (vajon az is maradhat?)

000000000

Természetesen maradhat. Van készleten, úton a következő adag. De ha nem lenne, akkor is maradhatna, hadd játszon a gyerek.[#nevetes1]

mxjj54gxi

Ja igen, ezesetben valóban, a digit hangkártya miatt tényleg léptettél! :)))))))))))))))))
Persze ha így akarjuk nézni  :)))