Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

4ybj8h3c8

Üdv

Ha aktuális még, jelezd.

he2w644

Igen aktuális! Küldtem önnek emailt, de visszajön, valószínűleg az email cím miatt! Hova tudok írni? Köszönöm!

s73tgf9vg

Sziasztok!
Ez a 300V-os Zéner dióda feszültség korlátozó működhet így? Ahol több van párhuzamosan, ott a teljesítmény növelése miatt van.
A boltban alig volt választék, én meg mindenképpen ki akarom már próbálni az elektronikámat, majd rendelek jövő hétre 2x 150V-ot.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Lovi/Vegyes/300V_Zener_dioda_ganyolmany.jpg" border=0>

xfg6v697j

A diodák párhuzamoskötése nem a legjob ötlet.
Sohasem fognak ugyanakkor nyitni a szórás miatt,és ezért nem feltétlenül fog megtöbbszöröződni a teljesítményük.
A korekt megoldás,hogy minden párhuzamosan kötött dioda elé egy ellenállást teszel,ami kiegyenlíti a szórást.

keri

Mi a cél? A felírt tápfeszültségek?

Ekkora feszültségen én nem zénerrel ejtenék.
Zénert csak feszültség referenciának szokás használni, esetleg kis áramoknál korlátozásra.

Eleve a trafóról közelítő feszültségeket kell levenni, és azt stab.kockával vagy szeleptranzisztoros megoldással korlátozni a pontos értékre. Esetleg kapcsolóüzemű szabályzóval nagyobb feszültség is ejthető, nagyobb áram mellet is, de nekem pl 35V-ról 12V-ra van lekorlátozva, ami még mindig nem 180V-ról történik

besirkyjh

Szia Keri  

300volt kel Neki , de nem talált most a boltban .

besirkyjh

Ja és ez soros kötés , ami még jo is lehet de nekem tul sok a dioda benne .

Rabb Ferenc

Szinte már mindenki adott tanácsot, hagy tegyem én is.

A kisebb feszültségű zenereket teljesen felesleges duplázni, triplázni. A soros ágon ugyanaz az áram folyik végig. Ezért a kisebb feszültségű zenereken eleve kisebb teljesítmény disszipálódik. P=U*I.

Az egész zener sorral viszont ne felejts el sorba kötni egy áramkorlátozó ellenállást. Anélkül megadja magát az egész, ha a feszültség túllépi a 300V-ot!!!

Azt már megoldottad, hogy ez a 300V mit fog vezérelni? Remélem nem ezzel akarod megfogni a kondik további töltését. (Bocs, ez lehet, hogy egy kicsit durva volt. Csak kevés részletet tudunk az áramköröd többi részéről)

s73tgf9vg

Sziasztok!
De, pont ezzel szeretném a túltöltést megállítani. Közel 325V-ról kell 300-ra limitáljam.
Jelenleg úgy néz ki a kapcsolás, hogy van egy polarizálatlan kondi, utána a dióda híd, majd ez a zéner sor és utána már csak a kondik amikből 1 fixen a tápra van kötve, a maradék 19 pedig kapcsolóval leválasztható 1, 2, 4, 8 és +4es csomagokban.
Tényleg jó sok válasz jött már, de valahogy mindegyik eltér kicsit, egy tag például szentül esküdött erre a kapcsolásra, ellenállás nélkül.

Szalai György

Jó kis durrantás lesz. El ne felejts videózni. Messziről. [#wink]

Rabb Ferenc

Jó ez a kapcsolás így is, de nem ide. Az általad "polarizálatlan kondinak" nevezett alkatrész váltakozóáramú ellenállása korlátozza a töltőáramot. Ha ez pár milliamper, akkor rendben minden, mert az nem haladja meg a legnagyobb feszültségű zener max áramát. De ezzel 2200uF kondit nagyon sokára töltesz fel.

Ha viszont nagy az áram a gyors feltöltés érdekében, akkor a kondik feltöltése után a zenereknek kellene ezt elviselni. Mekkora a "polarizálatlan kondi" kapacitása, feszültségértéke és típusa?

jani300

Már úgyis rég írtam butaságot !
Csak egy ötlet . Mi van ha a zénerekkel meghúzatsz egy kis relét ami bekapcsol egy kisütő ellenállást .

svejk

Melyik alakatrész nem engedélyezi a 325V-ot a 300 helyett?
Mi az áramforrás, és milyen jellegű?
Ha jól rémlik szinkronizálatlanul akarsz vakuzni női lábakon. :)
Akkor egyszerűen a gyújtókört kell úgy kialakítani hogy 300V-nál begyújtsa a csövet.
Ez a legjobb határolás.

Szalai György

Elektrolaikus véleményem szerint, ha jól gondolom, eredendő bajság van ezzel a zéneres módszerrel.
Ez nem megakadályozza a túltöltést, hanem megpróbálja elfűteni a kondenzátorra feleslegesen rátáplált teljesítményt. De akkora teljesítményt elfűteni meg ezzel nem lehet.
A hatékony megoldás nem a rengeteg felesleges töltés hővé alakítása, hanem a töltőáram feszültség függő korlátozása.

jani300

Mivel nem kaptam lecseszést !
Annyit változtatok az előttem szóló ötlete alapján , hogy a relé a töltőáramot szakítja meg  . Az érintkezőt meg áthidalnám egy ellenállással ami fedezi a kondik önkisülését . Persze nem kell komolyan venni .