Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

etc77f5nr

Estét. Ha egy 250VA és egy 300VA 230/12V toroidot sorbakötök és egyenirányítok ideiglenesen, akkor nem lesz gond az eltérő teljesítménytől? Nyilván sorba kötés után csak 250VA a megengedett teljesítmény 24V mellett amit a trafóból felvehetek.

Rabb Ferenc

Estét oda is! Majdnem igaz, csak mégsem. A 250VA 12V-os trafó max árama 20,8A. A 300VA-eresé 25A.

Sorbakötésnél nyilván csak a kisebb áramáig terhelheted a rendszert. De a feszültséged a két szekunder sorbakötése miatt megduplázódik. Tehát a végeredmény 24V 20,8A és a teljesítmény 500VA.

Egyenrángatva és pufferelve kb 34V lesz a DC fesz.

etc77f5nr

Ezt írtam én is :) (asszem) tehát a max amper az amit a 250VA-s trafó bír. Köszi a választ

mex

Annyi kiegészítéssel: a sorbakötést is el kell találni...[#wink]

etc77f5nr

Majd mákolok ;) vagy meleg lesz vagy nem

mex

Amperszag nem fenyeget, esetleg a kimenő fesz lesz sokkal alacsonyabb a vártnál.

Rabb Ferenc

Bocsi de nem ezt írtad, hanem ezt: Nyilván sorba kötés után csak 250VA a megengedett teljesítmény 24V mellett amit a trafóból felvehetek.  

Nem, 500VA a megengedett (felvehető) teljesítmény.

A nem megfelelő sorbakötés miatt pedig semmi nem fog melegedni, csak a kimenő fesz lesz esetleg nulla. Ekkor simán megcseréled az egyik trafó szekunderének a végeit, és máris 24V lesz [#integet2]

etc77f5nr

Én is így gondoltam valahogy csak megkeveredtem a fáradtság.. Csak a különbőző teljesítményben nem voltam biztos.

000000000

Lehet hogy rosszul tudom de ha közel két egyforma trafót sorba kötök míg a primer oldal párhuzamos marad akkor a kivehető teljesítmény a duplája lesz.
Például van két 250 Wattos 12 voltos transzformátor szekunder oldala sorba kötve akkor a feszültség a duplája lesz míg az áram nem változik. ( 12+12x20.8333=500 )
Mielőtt jönne a kőzuhatag a számolási példánál az eredményt kerekítettem.  

etc77f5nr

Ez nem közel egyforma, hanem egyforma :) Nekem azért van 50VA eltérés a kettő között, engem az érdekelt igazán, hogy gond-e ez a különbség sorbakötésnél. A max felvehető áramot nyilván a kisebb teljesítményű secunder határozza meg.

000000000

Ez evidens hogy a kisebb árama lesz a mérvadó !  
Viszont ez a felemás megoldást csak kényszer esetekben érdemes használni.
Esetleg az 50 VA különbség kompenzálására a nagyobb trafóról járassad a segéd tápokat ha kell ilyen.

etc77f5nr

Ideiglenes elvileg úton van egy 24V-os 300VA-s. Nagyon terhelve nem lesz szóval nem félnék attól, hogy kijön a füst. :)

000000000

Egyforma akkor lenne, ha mindkettő 250 vagy 300VA lenne.

000000000

Ha értelmezted volna és nem a támadási felületet keresed, akkor láthatod hogy ez csak egy hipotézis, pontosabban egy feltételezés.
Simán egy szakmai szintű kíváncsiság. ( mi lenne ha )
Sőt ha jól olvasok a sorok között valójában egyformák azok a trafók.

etc77f5nr

Üdv újra. :) Összekötöttem elsőre megtaláltam a jó összekötést megvan a 24V (nem is a fizikai összekötéssel volt ugye gond, hanem az eltérő teljesítménnyel) Megoldva pipa megvan a kb 36V működik minden, de valami mégsem stimmt. Segítsetek hibát keresni. Adott egy vexta 7V 1A 0.9deg/step motor és egy tb6560 v-type 2 vezérlő. Ugye a motornak 400step kell egy fordulathoz. Elméletben az ideális fordulatszám egy steppernél 400-500rpm. Motortuningban beírom 400stepsper sebesség 500mm/p elméletben ilyenkor a fordulatszám kb 500rpm. Egy-egy tengely megy szépen, viszont, ha elindítok még 1 tengelyt akkor befulladnak a motorok. (x,y tengelyen ugyanolyan motor van azonos beállításokkal). Szóval hol lehet a hiba? Kevés a puffer (15000uF)? Vagy lehet az is gond, hogy a motorok unipolárisak, egytekercses módban vannak bekötve? Vagy csak simán ennyit bírnak a motorok? A GRAETZ lehet ludas? Bár elméletben 10+A bír. Válaszokat előre is köszi. (remélem nem a hülyézés fog jönni egyből....)