Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Q=C*U, E=L*I*I/2, E=U*Q ból kiindulva.

Rabb Ferenc

Jó az a képlet, csak nem ide!

Inkább a U=L*dI/dt felől közelítsd.  

És akkor meggyőződhetsz a füstölgő áramköröd és a hasonló tüneteket jelző szkóp helyett a gyakran 500-1000 V-os lórúgásokról.

s7manbs8

Igen, csak azt akartam kiszámolni, hogy mennyivel emeli a feszültségét egy kondinak, ha kisütök egy ilyen tekercset, ez volt  célom, a lórúgás az pedig az általad ajánlott összefüggésből számolgatható persze.

s7manbs8

Meg ha már elektronikázunk számolgassunk is néha. :)

fa_kukac

Hát azért a lényeg mégis az, ahogy a többiek is mondták, hogy a lökés akkor jön, mikor a FET kikapcsol! Tehát akkor megjelenik rajta a fesz csúcs, mégpedig a FET diófájára záróirányban, tehát ezt nem védi!

s7manbs8

Pedig a H1 Magi féle vezérlőben sincs dióda a tekercsekhez mégis működik vagy nem ?

s7manbs8

http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/AND8116-D.PDF" TARGET=_fnew>FET amivel relét lehet hajtani dióda nélkül.

fa_kukac

Itt zenerek vannak paralel. Az én tekercselő gépemben tranziens diófák vannak, amiket ugyanúgy voltra lehet kapni, mint a Zenert!  
Szerintem nincs értelme vitázni, hogy kell e diófa vagy nem! Az esetek többségében kibírja a kapcsoló eszköz, ha mégsem, akkor az akkor fog bekövetkezni, mikor sürgősen meg kell valakit csinálni, és épp 7vége kezdetén vagy! Murphy törvénye, vagy hogy írják! Csak annyi, hogy a híradásipari suliban azzal kezdtük a gyakorlatot, hogy laposelem, csengő, és kézben tartva a végeket akkorát rúgott mint a ló! Mekkora indukciós fesz lehetett ez!!!???

mxjj54gxi

Nem imerem ezt a H1-t, de gondolom az egy motorvezérlő, és teljeshidas végfokai vannak. Ott teljesen más a szituáció, azért nincs dióda a tekercsekkel párhuzamosan.
Nem is lehetne, mivel a tekercseken fordul a polaritás is, akkor pedig kinyitna a dióda és kisöntölné a tekercset.

s7manbs8

Én sose fogtam meg, tudtam hogy nem érdemes ... :)

000000000

A FET-ben benne van.

000000000

Szevasztok,
kérlek benneteket osszátok meg tapasztalataitokat enkóderes témában.
Mivel lehet a probléma, ha az enkóder elmegy néhány órát, aztán téveszteni kezd, (esetenként a gépen 1-10mm-t)

köszönet

pbalazs

Szia!

A mechanikus encoder alapvetően nem egy strapabíró eszköz, függetlenül attól, hogy marógépen van, vagy egy autórádió tekerője.
Ha sokat használják, egyszerűen "elkopik".
Az új példányokkal nem szokott gond lenni, hacsak nem gyári hibásak, vagy az elektronikával van valami.

000000000

Az encoder optikai....ezért nem értem igazán, miből ered egy idő után a bizonytalanság.
Talán halódik az opto ledje vagy lézere?

wcsxp0uxa

Ebben az esetben kizárnám az elektromos problémát ,ha nem mindig csinálja(vagy nem lehet eseményhez kötni). Megpróbálnám megtakarítani (lehet próbáltad már) ,lehet valami "kosz" játszik csak veled (nekem ez már segített egyszer). Persze ha "nagykorú" a cucc akkor lehetnek öregedések is.