Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Szerintem, nem azért üt át, mert kicsi a szigetelő köz, hanem mert a kicsi szigetelőközt egy kicsi kosz, vagy a levegőből kicsapódó pára áthidalja.
Az üvegtextil bakelit hordozólap szigetelő képessége nagyon jó. Még egy 10Mohm-os, nagyon pici SMD ellenállás esetében sem számolnak a sönt hatásával. (De nem tudom menyi, és adatot sem találok, ezért a jövő héten meg fogom mérni az ellenállását és az átütési szilárdságát is.) A levegő átütési szilárdságát 20kV/cm-el számolhatod. Hétköznapi méretű panelen, ha 1mm/240V szigetelőközt alkalmazol, az már biztosan nem üt át, de a koszt és nedvességet távol kell tartanod. Szigetelő lakk való erre.
De nem tanultam paneltervezést.

s7manbs8

Kösz az adatokat.

000000000

Üdv!
Kereszt kérdés.
TB6560AHQ H2 vezérlőben. Nem hajtja ki a motort kellő árammal. 3A-re van állítva és kis nema17 motor fél óra után is szinte hideg. 2,5A körüli nema23 motor meg erőtlen. Minden jónak tünik, és mégse. Semmi extra nincs a kapcsolástechnikában, és mégse akarja az igazat. Valakinek ötlet?

mxjj54gxi

Gyenge táp?
ÉS ezt lehetne vizsgálni dinamikus viselkedésre is, vagyis a táp lehal a dinamikus nagyáramok kivételekor, emiatt a motorra mégsem jut akkora áram, mint kéne

pbalazs

Túl nagy motor induktivitás?
Ha a vezérlő csak rövid ideig hagyja rajta a tápot nagy sebességénél, akkor nem tud kialakulni a 3A a nagy induktivitás miatt.
DC-ben sem lesz a motoron 3A?
Ha helyettesíted a motort az ellenállásával, azaz kiveszed az induktivitást a rendszerből, akkor mi a helyzet?

000000000

2,7 ohmos ellenállást tettem a motor helyére, megjárattam és hideg az ellenállás. Áramfelvétel 150mA.
A táp 300W kapcsolóüzemű. Egy motort hajt.
Viszont ugyan ez a táp hajtja az unipoláris vezérlőimet 3db motorral plusz a marómotort. Úgyhogy táp kizárva. Sőt, az eredeti helyén lévő táppal se megy.

pbalazs

Mivel méred az áramot? Nem lehet, hogy a multiméter megtréfál a PWM miatt? Szkóppal rá tudsz nézni?
Olyannal is volt már dolgom, hogy kis terheléssel nem indult a táp. Esetleg ha adnál a tápnak valami "normális" konstans terhelést a motor mellett, hogy ne csak induktivitást lásson? Mondjuk egy ellenállás, hogy folyjon kb. 1A.

000000000

Nema tekecs párok hogy vanak be kötve soros vagy párhuzamosan?

000000000

minden variáció kipróbálva. Síma ellenállattal se eszi a villanyt. Szkóppal csak tűimpulzust mérek az ellenállásokon. (motor helyett betéve).

Ugyan ez a táp unipolárissal tökéletesen megy. De itt nem a táp a kérdés, mert az eredeti helyén se megy. A vezérlőnek van valami kínja. Az unipolárist megszkópolva szépen látszik a négyszög. Ennél nincs. Amit mérni lehet, már mindent megmértem. Még az IC-t nem tettem mérlegre, de lehet az jön.
Minden csatorna egyforma.

Ha a műszer szivatna, észrevettem volna. Ha a 2,7 ohmos ellenállaton áthajtana legalább 1 amper, annak melegednie kéne rendesen. Ez hideg.

s7manbs8

Ilyen szabványt hol lehet olvasni, amit pl a KERMI elfogad, ha olyan áramkört akarunk tervezni, ami annak megfelel. Tudtok valami anyagot ami olvasható ?

000000000

Arra is gondolj, csak ohmos terheléssel nem működhet jól az áramgenerátor (PWM L tag nélkül????!!!!), a motor tekercset kössed be, és úgy mérjél.

mex

"Szkóppal csak tűimpulzust mérek az ellenállásokon"
Ilyet is kell, hogy mutasson a szkóp, mert az ellenállás induktivitása elenyésző, és az áramgenerátor késleltetés nélkül leszabályoz.

Rabb Ferenc

s7manbs8

Köszönöm szépen.

9npx2xk89

Mérd ki a nagyteljesítményű ellenállást, mert azzal lehet állítani mennyi legyen az az áram, amit a dip kapcsolókkal állítasz. Ezért tud ugyan abból a vezérlőből 3-A-es és 2A-es is.
Ez a kínai vezérlő, vagy saját építés?
Nekem egyszer sikerült az egyik ic-t kinyírni, és vitte magával a fólia egy részét, ami mérőellenállás felé ment. Onnantól maximumon hajtotta az IC a motort, melegedett is mint a gép, én meg nem értettem mi baja van, amíg tüzetesen végig nem néztem a panelt.