Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Riboga

Szia, Én simán kiválasztottam három eret külön sodratból és azt használtam 50m hosszú UTP kábelen. Az tény, hogy a 115k már nem mindíg ment, de a 57k már stabilan. Laptoppal csináltam, az meg nem is csinál +-12V-ot. Elég volt csak az RX TX porokat nyújtanom, ha kell a többi, az még kavarhat.

svejk

Köszi!
Az asszimetrikus jelek miatt én úgy okoskodtam volna, hogy az RXT-t egy GND-vel és a TXT-t is egy GND-vel tekertem volna. (kb. 20 m csak a kábel)
PC-szerű a vezérlés, Windows Embedded fut rajta.
A gép típusa: Mori-Seiki CL 2000.
A soros port beállításánál van egy valag, számomra ismeretlen állítási lehetőség.
A gépkönyv első átfutásra nem adott hasznos infót, holnap bele kell mélyedni

Állítólag sosem volt igazán jó (kb. 5 éves a gép).

s2k5ycubj

Sokat szenvedtünk egy időbe az rs232-es átvitellel egy pic és egy másik egység között. Sokáig minden jó volt és egyszer csak sorba nem jól mentek az adatok. Hosszú tökölés után kiderült,hogy a 232-es ic-hez tartozó 1mikrós kondik lényegesen nagyobbak a ráírtnál,de a tekercs felétől (smd) változott meg.Rámértem és volt amelyik 2mikrós volt,de az átlag 1,6 1,8. Ez már jelentősen befolyásolta a működését. És még egy: van olyan verzió az ic-ből amihez 100nanós kondik kellenek,na ezeknek a legtöbbje pont így működött mint amit írtál. Az asztalon 20 cm-es tesztkábellel tökéletesen ment,de a méteres kábelt már nem bírta meghajtani.Az ic-k lábkiosztása megegyezik.

SquirrelTech

Jelszintnek elvileg 12V-osnak kell lennie. Jelentősebb órajel difi miatt keletkezhet még számottevően sok hiba a soros kommunikációban.

svejk

Jelszint mezei szkópozással jónak tűnik.

5z7aew5x

Szia Svejk!

Nos az asszimetrikus jelek miatt, hogy ne vigyél bele sok feleslege kábel kapacitást szerintem a jelekhez használj önálló ereket és a földvezetékhez pedig ne a jel erekkel összecsavart párját használd hanem egy különálló eret. Így talán nem lesz túl nagy a kábel kapacitása.  
Ha megtudod nézni, hogy általában a többi gépen hogyan van beállítva a soros port akkor az segíthet, de az is előfordulhat, hogy ezen éppen másképpen kell állítani. Kár, hogy a gépkönyv nem segít ebben. Általában elég szokott lenni az Rxd-TxD és az RTS-CTS keresztbe kötése. Viszont előfordulhat az is, hogy használja a DTR-DSR jeleket is.
https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=13&ved=0CJEBEBYwDA&url=https%3A%2F%2Fhacktivity.com%2Fhu%2Fletoltesek%2Farchivum%2F109%2F&ei=v45qUOaMPIbjtQbN3YHYAg&usg=AFQjCNGKSZxosAZrsZMYI2znvP9IPZY4aA&sig2=nI_VLABEM4I3jRFz32bi5A" TARGET=_fnew>Itt van egy elég jó soros port leírás pdf-ben
A port beállítása Hyperterminál esetén általában sebesség (pl. 19200), adatbitek száma (8), paritás (None), stop bit (1), flow control (none) szokott lenni. Ehhez szokták használni a korábban említett egyszerű bekötést.
A CCITT V24 és V28 ajánlásait összevonva használják a PC-ben RS232 néven a soros portot és itt akár elég lehet a +/- 3V-os jelszint is  (V28), de igzából a +/- 12V a nyerő (V24). Jó az ha esetleg árnyékolt a vezeték és a fent hivatkozott ajánlások max. 15m-t javasolnak.  
[#wave]
Hajrá!

svejk

Hardware probléma van. :(
Ma ki lett minden, lépésről-lépésre pontosan mérve.
Kifelé jól jönnek a a  CNC gépből a jelek, de a bemenete félig halott.

Ha a CNC-ről küldök csomagot, akkor a saját RXT bemenetét felhúzza +5V-ra és mint megjön a válaszjel a PC-től (-5 V)a bemenet elkezd gerjedni 0 V környékén kb. 50 kHz frekvencián, és azonnal a saját kimenetét is letiltja.

Ha a bemenetet szabadon hagyom akkor szépen kiküldi a csomagot a kimeneten.

Ha PC-ről akarok csomagot küldeni a CNC-nek akkor a bemenet +5V és 0V közé shöntöli a jelet.

Valószínű a valamelyik védőáramköre zárlatosodott be.

A javításhoz ki kellene szerelni az egész alaplapot, nem kis meló és nem is veszélytelen.

A gép setupja szerint van COM2 is, de fizikailag még nem találtam meg az alaplapon.

5z7aew5x

Lehet, hogy nincs kivezetve a PC alaplapon? Akkor van szerencséd ha legalább fel van forrasztva az alaplapra a csatlakozó és egy egyszerű "dugás" az egész.
Egyébként van benne valamilyen szabad kártya hely? Mert akkor lehetne bele dugni 2-3 ezer Ft-ért soros kártyát. Gondolom a Win Embedded meg megismeri, vagy legalább rá tudod konfigolni...

svejk

Ezeket a köröket kell holnap lefutni.
A gép egyelőre nem állhat le, ezért csak az egyszerű dugás jöhetne szóba.
De ha van is tüskesor, valószínű esélytelen a bekötését megtudni :(

5z7aew5x

Ha PC jellegű a vezérlőgép és win Embedded van rajta akkor elég jó esélyed van arra, hogy hasonlítani fog az általánosan PC-kben használt 10 pólusú tüskesorra. Egy próbát megér a hátlapi com port csatlakozó kipróbálása. Kárt nem tudsz tenni. Aztán meg gondolom az ISA/PCI slotokat meg felismered...[#ravasz1][#eplus2]

Béni

Látom megtetszett az eszköz. :)
De olvasd el a leírását, mielőtt másnak ajánlod! Vagy próbáld ki!
(Ez az eszköz nem teljesen erre a feladatra való. Mivel Ethernet-RS232 konverter, az egyik eszköz /PC/ Ethernet-tel csatlakozik, a másik RS-232-vel.)
Amíg a protokoll nincs tisztázva, lehet dugni akármit ....

svejk

Javarészt eligazodom az ilyenek közt, majd beszámolok.

5z7aew5x

Béni Kolléga!
Csak nem "ott" is jelen vagy?
Egyébként annyira nem tetszik, mert nem hiszek a különböző protokollok össze-vissza egymásba konvertálásában. Szeretem a tiszta, egyszerű megoldásokat. Csak azért ajánlottam mert az "ottani kolléga" szerint tutira működik.[#nyes]
Azért szerszámgép esetében, minden alkalommal nagyon körültekintően kell eljárni, mert ronda dolgok történhetnek, ha valaki mellé nyúl.[#hehe]

Svejk Kolléga!  
Várjuk a beszámolót! Bár holnap Szombathelyre kell mennem,de NET közelben leszek![#integet2]

Béni

Igen, már "ott" is tettünk egy kört. [#vigyor2]
Tiszteletre méltó a segítőkészséged. Ezt már több fórumon is tapasztaltam. Egyáltalán nem leszólni akartalak.
Pár szót akkor ejtek az eszközről, ha már szóba került.  
http://moxa.hu/termekek/1303/NPort-5100A-sorozat" TARGET=_fnew>(NPort-5100A)

Ez egy webes felületen konfigurálható Ethernet- RS232 konverter. (Hasonló felület, mint egy router-é.)
Tulajdonképpeni protokol konverzió nincs. At Ethernet csak adatátvitelre van. A PC-re telepített virtuális soros port meghajtó programja intézi az adatküldést és fogadást. A távoli eszköz (Nport) ezt lekezeli és egy teljes értékű és funkciójú RS-232 porton keresztül bonyolítja az adatforgalmat. Jelen esetben egy CNC vezérlővel, de lehet persze más is.

Mindennel körültekintően kell eljárni, ami az emberben kárt tehet, vagy amiben egy ember tehet kárt. [#nyes]
De azért egy szerszámgép DNC hálózatba integrálása nem ér fel egy atomrobbantással.

jv7pu3a5p

Én személy szerint nem bíznám rá a CNC-m egy Ethernetes átalakítóra, semmilyen formában. Úgy 2-3 éve fejlesztgetek ilyen TCP alapú cuccokat, több gyártót is próbálgattam, de egyikre sem merném rábízni az életem.  
Ami eddig atom biztosan bevált az az RS485, igen mostoha körülmények között is, akár "fél lábbal" is tud stabilan működni. Úgyhogy, ha lehet én mindig próbálok az RS485-re építeni.