Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Nem tudom melyik topicban volt szó a Heidenhain mérőlécekről.
LS 403-as a típus és 226 520 32 az ID-je.
Na szóval, ki tud ilyet beüzemelni ?

s7manbs8

Na, most ha egy relét egy ilyen MOSFET-tel kapcsolok, akkor a dióda az elhagyható vagy tévednék ?

http://kepfeltoltes.hu/120922/fet_relay_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

xg2w6ib9x

Arra gondolsz, hogy a MOSFET-be integrált dióda kiváltaná a d4-et ?

s7manbs8

Igen arra gondolok.

xg2w6ib9x

Elméletileg úgy tűnik, hogy a beépített dióda funkciója a FET védelme lenn.
Hmmm
Nem fér el az a plusz dióda, vagy miért kellene kihagyni ?

xg2w6ib9x

fa_kukac

Nem hagyható el, mert az induktív tranziens ellentétes irányú, ami a drain feszültséget pozitív irányban az egekig emeli, és a Fet átüthet! A paralel dióda ellentétes irányban véd!

s7manbs8

Nem nagyon van hely, meg ha nem kell minek tegyen az ember, úgy olcsóbb is, mivel nem PWM-et csinál a FET csak nagyon ritkán túlterhelve attól nem lenne.

dcsaba

kell a dióda mindenképp. leginkább, mert a két dióda működésének semmi köze egymáshoz.

xg2w6ib9x

A beépített dióda lehet, hogy ESD elleni védelemre van ?

xg2w6ib9x

Ahol egy tekercs elfér, ott elfér egy kis dióda is [#papakacsint]

s7manbs8

Na de az nem egy Zener is mint pl. a IRF540-ben ami 100V nál nyit és levezeti ezt a feszt vagy mi ?

mxjj54gxi

Kell a dióda mindenképpen.
Nem csak a fetedet tudja tönkretenni kikapcsoláskor, hanem az áramkörben mást is, mivel olyankor ez a tekercs mint egy tápforrás működik, aminek a pozitív pólusa az alsó vége.Ha végiggondolod, ilyenkor a felső vége a tápvezetéken sokmindennel összeköttetésben van, akár a fet G-D körét is kiütheti. Az a dióda zárja rövidre ilyenkor ezt az "áramforrást", ott mindjárt helyben, és disszipálja el a tekercsben tárolt energiát.

s7manbs8

Azért kíváncsiságból majd kicsapatok egyet megnézem mit látni oszcilloszkóppal.

s7manbs8

Elkezdtem számolgatni és  

U=SQR(L/2*C)*I   feszültséget emel egy tekercs adott induktivitás és áram érték illetve kapacitás mellett, ha jól számoltam.