Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Szerencsés ember vagy...
Hogy pont ott nem kerestem?

mxjj54gxi

Én annak idején iskolában tanultam sok anyag adatát, pár van amire emlékszem. A legtöbb műanyag, gumi, olaj ilyesmi érték körül teljesít.
A műanyagokkal azonban vigyázni kell, mert vannak olyanok, amik hajlamosak levegőből felvenni nedvességet, és azoknak idővel romlik a fesztűrésük, illetve a kúszásra hajlamosabbak lesznek.

mxjj54gxi

Ez valahol megvan nekem

000000000

Sziasztok,  H1 Compact CNC vezérlő panelt keresek

Rabb Ferenc

Talán a gyártója még tud adni. Keresd Magi Istvánt a http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1261404623" TARGET=_fnew>Kérdések az M&V Elektronikához topikban

000000000

sajnos nem, "beszűkült", mostmár csak a modellezésnek él...   :) azt mondta, hopgy kérdezzem meg tőletek... de lehet, hogy valaki gyártja?, mert publikus volt a dokumentációja

svejk

Help!
Hagyományos RS232-es kommunikációt kellene vezetékezni párszor tíz méterre.
Adva van 8 eres csavart érpáros árnyékolt UTP kábel.
Melyik vezetéken melyik lábat vigyem?
Hogy kössem be az árnyékolást?
Egy csavart érpáron van értelme az RXD-TXD RTS-CTS-t vinni?  
Vagy mivel úgy sem szimmetrikus az átvitel nincs jelentősége a csavart érpárnak?

SquirrelTech

Hogy van-e szerepe az érkiosztásnak RS232-nél erre én sem tudom a választ. Viszont ahogy nézem, az az RS232 komm. sebességétől függ, hogy milyen messzire tudod elvinni. Minél lassabb, annál távolabb. Vannak táblázatok erre a neten, csak épp eddig mindegyik más távolságokat ír. :)

svejk

A fő kérdés, hogy ha már van csavart érpár akkor melyik jelet melyikkel párosítsam.

SquirrelTech

Azért írtam, hogy adatsebességtől függ, mert lehet, hogy teljesen mindegy... Legtöbb soros átvitelnél inkább a vezeték kapacitása számít.

SquirrelTech

2500 pf-ot maximumot enged a leírások szerint az RS232 szabvány. Az UTP-nél 17 pf/láb kapacitással átlagolnak, vagyis 147 láb (44.8m) a plafon. Ez elvben a 19200 baudra érvényes.
http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_cable" TARGET=_fnew>Egyik forrás.
http://www.lammertbies.nl/comm/info/RS-232_specs.html" TARGET=_fnew>Másik forrás.

000000000

Én áramhurkosra alakítanám, ha már csavar érpár...

5z7aew5x

Maestro!

Csinálj egy sima CAT5-ös kábelt és a két végére tegylfel két ilyen adaptert!  

http://moxa.hu/termekek/1046/NPort-5100-sorozat" TARGET=_fnew>Soros - Ethernet átalakító

Az adapter és a gép között legyen a soros kábel max. 50cm . Így, a gép tudja akkor akár 115.200-as bauddal töltögethetsz.[#wave]

svejk

Ej tudtok ám olyan tanácsokat adni amit nem is kértem! :))
Persze én sem említettem minden infót. :(
Tehát:
Van egy csarnok, ahol 15 géphez ki van építve a DNC, mezei soros porton több éve.
14 tökéletesen működik, de van egy amelyik leakad, hibákat dobál, akár 600 baud-on is.
Ha átrakjuk a mellette levő gép kábelére akkor azon is.
A gépben van a bibi, csak nem tudunk rájönni micsoda.  
Arra gyanítottunk hogy gyengébb a soros meghajtója mint a többi gépnek, vagy zavarérzékenyebb.
(persze ebből a fajta gépből csak ez az 1 van)
Szkópolva jónak látszanak a jelszintek.
Gondoltam az eddigi csavart érpárokat elkezdem variálni, de akkor már úgy hogy logikus legyen.

Mai fejlemény, hogy most már egy 2 m-es soros porton sem akad össze notival.
Cimco 6.1-es szoftver van a servernél.

5z7aew5x

Na így mán mindgyán más a leányzó, illetve a szerszámgép fekvése. Esélyes, hogy gép soros portja rosszakodik. Meg kéne nézni, hogy tök véletlenül nem egy PC-szerű gép van benne és arra kapcsolódik a soros port, vagy közvetlenül a PLC-be megy bele. Egyébként milyen vezérlője van a gépnek?[#conf]
A csavart érpárokat szerintem éppen, hogy ne csavard össze. Például az RxD-TxD-t és a RTS-CST-t sem. Annak csak akkor van értelme ha az áramköröknek Differenciál bemenete és kimenete van. Normál be és kimenet esetén kár lenne extra kábel kapacitást bele vinni a körbe. Ha a másik kábellel is rossz a kommunikáció akkor nincs értelme variálgatni az ereket, főleg annak  ismeretében, hogy korábban jó volt.[#fejvakaras]