Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Nem csoda, mivel az kissé egyszerűbb, annyi a különbség, mint egy oltári pofon és egy kata gyakorlat közt. :)

Béni

Én nem vagyok szakember, csak végfelhasználó. Még azt sem tudom eldönteni, mi a mostoha körülmény.
(Bár, gondolom az, hogy valaki szándékosan le akarta verni a falra csavarozott eszközt, összetörve a burkolatát és a csatlakozót kitörve a burkolatból, az már mostohácska. Az UTP kábel egy csatornában fut ~ 15 méteren egy 150 Amperes három fázisú vezetékkel, az már nem biztos, hogy mostoha. Bár van mellette 300 Hz-es erősáramú vezeték is.)
No mindegy, ennek ellenére működik. Igaz, ez nem hobby, hanem ipari felhasználásra szánt eszköz.

jv7pu3a5p

Az ethernet rendszer instabilitását a legtöbb esetben szoftver okozza. Pont a bonyolult protokoll miatt. Maga a HW ugyanazon az elven működik mint az RS485, áramhurok. Ezért is bírja jól a zavarokat.
Gondolom van olyan cég aki tud azért csinálni atombiztos TCP/IP stacket hozzá, bár még eddig nem volt hozzá szerencsém. Az a csúnya mikor méreg drága IP kamerák is egyszer csak nem elérhetők, majd reboot és minden oké.  
Idő hiányában én is kész modulokat használok, amiknek a szoftverét valaki írta, és olyan lett amilyen.  
Az RS485-re van egy saját multipontos protokollom, na az tényleg atom biztosra sikeredett.  
A mostoha körülmény nálam azt jelenti, hogy erősáramú, akár nagyfrekis vezetékek mellett, nem csavart érpáron, nem árnyékolva is stabilan üzemel.

Béni

Értem. Újraindítás szükségességét nem tapasztaltam, de hétvégén áramtalanítva van a csarnok, tehát heti egy indítás mindig megvan.

Szedlay Pál

Te nagyon szereted ezt az almát mindenhol.
Egy híjján ezer.[#kacsint]

5z7aew5x

Azt hiszem van 1-2 apróság amit jó tisztázni, a fogalmi zavarokat kifésülni.  
FONTOS! NEM KIOKTATÁSNAK SZÁNTAM!
- A 7 szintű OSI modell szerint az első (legalsó)szint a fizikai réteg. Ide tartoznak a kábelek, csatlakozók, interfészek, és az Ethernet szabvány is ehhez a réteghez kapcsolódik.  
- A második az adatkapcsolati réteg. Itt íródnak az adatkapcsolati protokollok, pl.: IEEE802.2
- A harmadik réteg a hálózati réteg. Ez biztosítja, hogy a változó hosszúságú adatok eljussanak a célba. Ezen a szinten vannak a routerek, switch-ek, és maga az IP protokoll is.
A 4. réteg a szállítási réteg. Ez a réteg biztosítja, hogy a használók között az átvitel átlátható, stabil és hibamentes legyen. Legismertebb protokollja a TCP protokoll.

Mindezt azért írtam le, mert:
- TCP/IP stack, (csatlakozó) nincs, amire gondolsz az az RJ-45 -ös csatlakozó (leyer1)
- Az IP kameráid hibája nem feltétlenül csatlakozó hiba, hanem lehet egy "nem oda való" eszköz a hálózaton, pl.: óccsó switch, gagyi PC kártya, vagy alaplap, esetleg tápérzékeny eszköz/kamera. (26 kamerás rendszer üzemeltetek, vannak tapasztalataim [#smile])
- Nem véletlenül találták ki a különböző fizikai átviteli módokat, hiszen pont a zavarérzékenység csökkentése volt a cél, (lásd koax, később a TP (csavart érpár), vagy éppen a különböző topológiákat az adott feladatok sebességéhez.  Például: - legegyszerűbb és leglassabb a Pont-Pont kapcsolat. Ilyen az RS232.  - Eggyel jobb a "Busz" topológia. Kicsit bonyolultabb csak és bár valamivel gyorsabb, de mindig csak két pont közötti kapcsolatot enged. Ilyen az RS485, és koaxos Ethernet, a tokenring, és pl. az autókban használt CAN busz is.
- Még jobb a csillag topológia. Nagy sebességű, és egyszerre több eszköz egyidejű kapcsolatát engedélyezi. Ilyen a TP-s Ethernet, ahol egy switch, vagy router a csillagpont.

Az adatátvitelt, azért lássuk be, többnyire egy szerszámgépekkel zsúfolt csarnokban, nem a gépek vezérlésére használjuk, hanem a megmunkáló programok átmásolására. Nem tud úgy átmenni a megmunkáló program, hogy kárt tegyen a gépben.
Építettem már hálózatot szerszámgépek között és simán, hibamentesen működik. Persze a csatlakozókat védeni kell, de TP kábel nem finnyás, hogy megy mellette 2-3 erősáramú kábel.[#vigyor2]

svejk

No, a sürgős DNC probléma mellett más sürgősebb akadt, de azért odáig eljutottam, hogy meg lett a COM2 az alaplapon.
Jobban mondva ki is van vezetve egy 20 lábú mini delta csatira.
Innen jött le az eredeti COM1 kábele is csak a franc se nézte milyen csati. egyszerűen még egy kábelt bele kellett gyömöszölni az egyébként is szűk házba.
Szóval van COM2, be is állítottam fizikailag jónak néz ki, küldeni küld, de a CIMKO valamiért ERROR-okat dobál, holott ránézésre teljesen ép, olvasható a file.
Itt aztán abba kellett hagyni, folytatás leghamarabb hétfőn.

000000000

Sziasztok!  
Van egy vezérlőm Toshiba ULN2803 meghajtó IC-kel (2 IC kimenet a motor tekercsvégeire, unipoláris kötés - tápfesz a tekercsek közös pontján).  
Az a kérdés, hogy ez a vezérlő elbírja-e a 23SM100-030-8W léptetőmotort?  
Előre is köszi!

Rabb Ferenc

Csak két kattintás a Google barátunknál, és máris kiderül az igazság: az ULN2803 maximális árama 0,5A, a motornak pedig 2A kell(ene).  

Van még kérdés? [#wave]

000000000

Ettől féltem, de nem voltam benne biztos. Köszi!!!

Fanyűvő

Trafóval kapcsolatosan lenne egy kérdésem. Van egy trafóm, aminek a szekunder része két tekercsből áll. Az egyik 22,5, a másik 7,5 V-ot ad le. Mindkét tekercs 2-2 vége külön ki van vezetve, tehát 4 db. vezeték jön ki. A vezetékek vastagsága azonos.  
Összeköthetem-e sorba a két tekercset, hogy nagyobb feszültséget tudjak levenni, mint a 22,5 V? Ha igen, lényeges-e, hogy melyik tekercsvégeket?

5z7aew5x

Igen sorba kötheted! Ha jól kötöd akkor 30V-ot fogsz mérni, ha rosszul kötöd akkor 15V-ot fogsz mérni. Az egyik tekercs kezdetét kell összekötni a másik tekercs végével.[#wave]

zoli0302

Szia !
Ha a két tekercset sorba kötöd, vagy összeadódik, vagy kivonódik a két feszültség egymásból a tekercsvégek  megcserélésével

Fanyűvő

Köszönöm a gyors választ!
Sejtettem hogy működik, csak gondoltam inkább kérdezek előbb, mint hogy hülyeséget csináljak, aztán szellőztethessem a füstöt.[#worship]

s7manbs8

A processzorok mennyire szeretik, ha kapcsolóüzemű tápról hajtjuk ?