Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

bznc93pf5

avval kezdtem hogy össze vissza cserélgettem a hangfalakat de a probléma akkor sem szűnt meg, biztos hogy az erősítő a hunyó!, egyébként a 4db hangfalból az egyik sem működött, szétszedtem és az volt amire gondoltam, az egyik kábelt nem kötötték rá a hangszóróra direkt, azért gondolom hogy direkt mert amikor megláttam hogy lóg a csatlakozó akkor egyből arra gondoltam hogy trehányságból lecsúszhatott de amikor rá akartam dugni a csatlakozót annyira szoros volt hogy egy picit lazítanom kellett hogy rámenjen, ez volt 2 éve azóta a hangfalakkal semmi gond, viszont az erősítőt még nem szedtem szét eddig, majd most.

bznc93pf5

ezt a műhelyben használom, nem a szobában

bznc93pf5

van pontos típus, majd utánanézek.

bznc93pf5

köszi mindenkinek

bznc93pf5

egyenlőre ezt találtam de még keresgetek
http://www.soundsavers.com/docs/kam_kxr_amps_web_manual.pdf" TARGET=_fnew>pdf- doks

xfg6v697j

FET-hez értőktől kérdéznék.
Csináltam egy kis áramkört,ahol egy 4N25 optocsatoló nyitogatott egy IRFP260-as fetet,impulzusszerúen.
24V-rol,illetve ugyan ez a kombunáció 36V-rol.
Ment is szépen amíg  ki nem nyitottam a fetet fixen egy rövid időre.
Ekkor elszált az opto.
Én úgy tudtam, hogy a fetet feszültséggel kell vezérelni,éppen ezér meglepetésként ért,mikor megmértem a fet gate áramát,ami 1.26A volt.
Gate ellenállásnak nagy értelmét nem láttam ekkora ampernél a feszültségesés miatt,de azért megpróbáltam kis értékekkel,de nem nyitott ki a fet,mert leesett a fesz.

Mit szólnak ehez a tudorok?
esetleg tanács.

pbalazs

A maximális gate feszültség jellemzően 16-18V szokott lenni. Ezt betartottad?

xfg6v697j

nem igazán mert 24V-ot kapcsoltam vele,és ahoz gelkellet huznom 36V-ra a gate-t,erre használtam az optót.

xfg6v697j

Persze ha a G-D feszültségre gondolsz,az csak 12V volt.

000000000

Katalógus szerint Ugs határ=+-20 V erre a fetre. Te ettől nagyobbal kínáltad meg, ne csodálkozz, ha ettől kipurcant.

pbalazs

A G-S feszültségre mondtam, hogy nem lehet több 16-18V-nál általában.
Felső oldali kapcsolónak használtad a FET-et?

me3ua0a6

Statikusan csak feszültség kell a FET-nek, de dinamikusan nagy áramokat kell lökdösni a Gate kapacitásába.
Emiatt használnak FET-drivert, amik akár 3-5A-eket is elviselnek.
Maximum 20V lehet a Gate feszültség!

xfg6v697j

http://kepfeltoltes.hu/120826/1076949803n_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

így néz ki.

xfg6v697j

Sjnos éppenhogy statikusan veszi fel az 1.26A-t.
Amíg kapcsolgattam addig nem szált el.

pbalazs

Hát igen, ebben a kapcsolásban az alsó FET tuti halálra van ítélve, és jó eséllyel a felső is, bár az még túlélheti.