Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Akkor minden szupi!!

svejk

Az elektronikával foglalkozó emberek egyik nagyon fontos szerszáma a jó oldalcsípő fogó.
Alkatrészlábak, vezetékek vágása, stb..
Én magam már elég sokat, sokfélét elnyűttem, általában mindig 2-3 db egyformát veszek, de most megint kifogytam belőlük.
Tudnátok-e bevált típust ajánlani?
Hátha beleszeretek valamelyikőtök ajánlásába.
8 ezer fölött azért kíméljetek! :)

mxjj54gxi

Én a WIHA tipusait szeretem
A zorexnél vesszük

svejk

Az http://www.zorex-szerszam.hu/kepek/termek/Z41313803_wiha_muszeresz-oldalcsipo-fogo-softfinish.jpg" TARGET=_fnew>ilyen típusúakat szeretem, sárga fekete nyéllel többször vettem az Etalonnál a Gömb utcában 2000 Ft körüli áron.
De nem jut eszembe a márkája, valahol van még egy selejtes példányom belőle.

svejk

Az nagyon fontos, hogy csak belülről legyen köszörülve, tehát a külső oldala egyenes kell hogy legyen.

svejk

http://www.forrasztastechnologia.hu/spd/TRE-03NB/TRE03NB_Muszeresz_oldalcsipofogo_Piergiacomi_138" TARGET=_fnew>Ez az, Piergiacomi. sokat elnyűttem belőlük, elég sokáig bírták. Van neki erősített változata is.

Bicska

A wihanál kicsit olcsóbb a CK, az sem rossz, és persze ott a Knipex is...

mxjj54gxi

Én ezeket a lemezből készülteket nem szeretem.
Még a második csípőfogóm is megvan, pedig az harminc éves.Igaz kovácsolt, és nem lemezből szabott.(Az első csak azért nincs, mert odaadtam a sógornak, és a sulyok kezével kettétörte!)
Ezek nagyon hamar kidöglenek
De ez is WIHA!

5z7aew5x

Én is sokat tépelődtem a főorsó jeladón az az esztergához. Megmondom őszintén nem bízom az egyszerű optós érzékelőkben. Ezek az optotranyós kapuk, (mindegy, hogy reflexiós vagy "átlátós") éppen 600-800 Hz környékén kezdenek  
bajt csinálni. Mindezt úgy csinálják, hogy ugye fény gatására kinyit a tranyó. Ezzel nincs is gond ezt elég gyorsan meg is teszik. A baj akkor van amikor "elveszed a fényt". A bázis rétegük ugyanis lassan ürül ki. Persze nagyobb kollektor áramnál hamarabb kisül a bázis, de nagyobb
frekin el kezdi torzítani a jelet. Próbáld ki. Egy ledet hajts 50% kitötlsési tényezőjű jellel. Indulj 200 Hz-ről és menj vele fölfelé. 600-Hz fölött már változni fog a kitöltési tényező. Elismerem, hogy schmidt triggeres kapuval lehet mégy egy kicsit javítani. és mondjuk felfutó élet figyelsz/számolsz. Ha mondjuk 2100 a fordulatod és 100 fogú a tárcsád akkor az szerintem 3500 Hz-ez impulzust fog jelenteni, ha jól számolom. [#rinya]

279nwbpsa

Bocs,hogy belekérdezek...,de azt írod,sokat tépelődtél a jeladó megoldásán.Végül is miképp oldottad meg akkor ezt?

svejk

Nem "kondikat" kell töltögetni "nagy impedancián".
Szóval tökéleteset lehet alkotni optikával is, de az igaz, hogy az ördög a részletekben lakozik.
Pl. egy optikai encoder akár 500 kHz-et is tud.

xfg6v697j

Pedig opto lessz rajta.
Ez egy stepdir főorsóhajtás lessz saját tervezésű éramkör.Talán ezt hívják errefelé sebességszervónak.Pozicionálásra nem vagy csak minimális mértékben alkalmas.
Roppant primitív,de reményeim szerint jól fog működni.
Csak mire kész lett tengelytörést szenvedett a főorsóm,'ne nem e miatt' és nem tudom tesztelni.űgyhogy most várnom kell vele míg a hibát elhárítom.

5z7aew5x

Bocsi ez tényleg lemaradt. Fogasszíjjal hajtott, 500-as N-coder lesz a vége, mert egy húz a szívem a "szinkron esztergálás" irányába...[#fejvakaras]

5z7aew5x

...pedig sajna pont ez történik. A fénnyel való bázisréteg vezérlés az éppen ide tartozik. Az optoós encoder az teljesen más mise. Ott nem egy buta tranyó van csak a vevőben, hanem egy komplett kapu áramkör, és ott az optó tranyó bázisa be is van kötve és segítik a bázis réteg kiürülését. Pontosan így lehet gyorsítani pl. a 4n25-öt, mert annak ki van vezetve a bázisa...

xfg6v697j

Az 500-as enkoder gyors lessz.
Melyik vezérlő program tudja lekezelni?