Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

Van itt a közelben egy állatáruház, ahol rengetegféle villanypásztor van, meg mindenféle kellék hozzá.
Furcsállottam is, hogy minek annyi féle, nemcsak készülék, de a drót is vagy tízféle.
Kérdezem, és megaszondták: nem mindegy, hogy mekkora területet kell körbefogni. Minél nagyobb a terület, annál combosabb a készülék. Aztán van, aminél nagy ellenállású vezeték kell, van aminél meg kis ellenállású. A dróthossztól függően váltogatják ezeket. Persze egy gazda, akinek van mondjuk öt legelője, és persze mind más forma, és terület, kénytelen emiatt esetleg többféle vezetékezést kialakítani, többféle drótból, de a készüléket cserélheti a területek között, mert ezzel hozzáillesztette a feladathoz. Nem lehet, hogy Gyuriéknak is valami combosabb készülék volt valami nem odavaló huzallal?

mxjj54gxi

Amúgy engem egyszer kirándulás közben vettek palira a barátok, odamentek a vadvédő kerítéshez, és karikát formálva az ujjukból "fogták" meg a drótot "Ááá, nem ráz ez!" Én meg jól ráfogtam, mikor át akartam lépni, hát össze nem csináltam magamat, de nem sok híja volt! :))))

svejk

Én úgy 20 éve utaztam ebben a témában. akkor még nem voltak ilyen speciális madzag formájú vezetők, csak horganyzott vagy fekete kötözőhuzal, meg egy 5 centis slag a karón szigatelésnek.
Szigetelt inverterrel lett töltve egy 50 uF/160 V-os papírkondenzátor, és az lett másodpercenként rásütve a Zsiguli, vagy Simson gyújtótrafóra.
Ez kb. azt tudta mint amiket nyugatról vásároltak aranyáron.
Vitték a tehenesek, kutyások,libások-kacsások.
Utóbbiak a róka ellen.
Később a terményt védték a vaddisznók ellen.

A terület nagysága mindenféleképpen befolyásol, mivel impulzusok vannak, minél hosszabb drót annál nagyobb kapacitás.

Nem tudom miről beszélt az eladó, de lehet hogy 20 év alatt fejlődött a technika, gondolom van benne mikrovezérlő is. :)

svejk

Én mindig magamon teszteltem le. :)

mxjj54gxi

Tényleg volt olyan is, amiben lehetett mikrovezérlő, mert igazi csillivilli cuccok is voltak. És baromi drágák! Valszeg ez is olyan, hogy időnként kell a rongyrázás, meg hát az is igaz, hogy egy marhacsorda, ménes értéke bőven lehet több ház ára is, szóval ehhez igazítják az őket őrző cucc árszinvonalát is.

svejk

Hmm.. nem véletlen nyaggatnak a régi kuncsaftok, hogy csináljak újra. De én már kinőttem ebből.

Szalai György

http://www.villanyszaklap.hu/cikkek.php?id=1614" TARGET=_fnew>Van itt egy kicsike olvasmány, témába vágó táblázattal.

svejk

"A 2 db, AA típusú, egyenáramú akkumulátor 4,96 V DC (egyen-) feszültsége képezi a rendszer tápfeszültségét"

Még ha a feszültség elírás is, de milyen az az akkumulátor amelyik nem egyenáramú??

Már többször olvastam hülyeségeket azon honlapon (is). :(

Szalai György

http://www.electricshock.org/electric-shock-games.html" TARGET=_fnew>Azért jól kitalálva nem tűnik rossz mulatságnak, nézni legalábbis szórakoztató.

Szalai György

Ami neked evidencia, az nem biztos ám, hogy egy bírónak is az. Azért kér szakértői véleményt, amire támaszkodhat, mert a saját ismeretei ezen a téren nem elég alaposak.
Szerencsére tudja is ezt.

Szedlay Pál

Mondjuk ez egy kicsit kisebb teljesítményű de ez is elég még egy lónak is.
Az ára pedig jóval barátibb.

http://www.ebay.de/itm/18-5-Joule-11-500V-STARKES-230V-Weidezaungerat-Elektrozaungerat-Weidezaun-/310389174717?pt=Hof_Viehtechnik&hash=item4844a2f1bd#ht_4669wt_1144" TARGET=_fnew>Villanypásztor

mex

A ló nem jó példa, érzékenyebb sok más négylábúnál...
Inkább tehén, vagy méginkább bírka amelyeknek kell a feszültség.

svejk

Attól még nem kellene "H. Gy. okl. villamos üzemmérnök"-nek hülyeséget írnia.

svejk

Bizony-bizony, lovaknak nagyon veszélyes.