CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

4im2adcie

Az én "SK" hobby esztergám a köv.lenne:
Áteresztés max . 10 mm, tokmány: max 80 mm..de nem is fontos
Egyenes ágy(X vízszintesen)
Váz lézervágva hegesztve.
Revolverfej nuku...kések az X-re pakolva.
Szegnyereg ebből következően szintén nuku.
Főleg arra gyúrnék, hogy szálanyagból tudjon dolgozni...ezzel persze ellentmondok önmagamnak, de ez bizonyos piaci lehetőséget adna.

4im2adcie

Igazad van az árban. És ez sajnos sokat behatárol.
A revolver fejet pl. 250...300 ezer ft alatt senki nem fogja osztogatni.

3ztiz2p39

Ha nagyon zavar benneteket a cím nem tart sokból megváltoztattatni.
Előzőleg 5-6 ember jelezte, hogy érdekelné valamilyen szinten egy közösen megtervezett szerkezet.
Pl. azért, mert nem tudja hogy kezdjen hozzá, vagy hogy elkerülje az iskolahibákat, buktatókat.
A project nyílt, a tervek rendelkezésre állnának mindenki számára.
Van aki nem engedhet meg magának ekkor költségvetést, van aki nem fog neki ilyen gagyihoz, és van aki csak úgy olvasgatja, és megpróbál tanulni egy-egy ötletből.
Ez a fórum küldetése.

3ztiz2p39

Teljesen korrekt elvárások.  
De mi egy picit többet szeretnénk.

4im2adcie

A ferde ágy az elfoglalt alapterületet 30..40 százalékkal növeli, a súlyt legalább 20 százalékkal.
Az tévedés miszerint a lehulló forgács teszi szükségessé a ferde ágyat. Egyeneságyas gépek alatt is ott az 1 m3 forgácstér.
Ferde ágy és revolverfej a szegnyereg miatt kell.
Ha nincs szegnyereg akkor egy csomó gond megoldódik.
És legyünk őszinték: a tömegszerű esztergályos munkák 80..90 százalékához nem kell szegnyereg.

3wc337ax5

Köszönöm! Ez számomra nagyon hasznos infó, ugyanis egy leendő kérdésemre, amit még fel sem tettem, megkaptam a választ.  :)

4im2adcie

Engem nem zavar, de valamibe csak bele kell kötni :)
Ez egy jó topik. Fogom olvasni.
Csak jelezni akartam, hogy elszabadúlt a fantáziátok.

3ztiz2p39

Ne kelljen Széchenyit idéznem....
Ha így ment volna a CNC marókkal is, akkor még mindenkinek csak Magi-féle bútorlapos gépe, vagy 100x100 mm-es munkaterületűje lenne.  
Persze fenti mondat nem azt jelenti hogy azok nem jók.

3ztiz2p39

Szerinted Varga Kálmán miért készítette el a szerszámcserélőt? Mert feltétlen dolgozni akar vele?  A francot...mert élvezte minden percét a megvalósításának.
Tudjátok Ti mennyibe kerül egy komoly horgászorsó? :)

4im2adcie

Ha egy elérhető reális célt tűzöl ki akkor van esélyed.
Őszintén: látsz  esélyt egy több száz kilós gépnek?
Csak egy dolgot mondok:szegnyereg...ki fogja ezt pl elérhető árban legyártani pár darabos széria esetén??

4im2adcie

Nagyon jó példa[#eljen][#eljen]
Kérdezd meg a Kálmánt mennyiért tudná utángyártani?
És akkor ez még csak egy alkatrész, hol van pl a legfontosabb a főorsó?

v2vhwz32z

Lehetne a szegnyereg is opció, hiszen nem mindenki tart rá igényt.

4im2adcie

Az sem lehet véletlen, hogy elsőnek nem pozdorja esztergát kezdtünk gyártani hanem gravírgépet.
Az eszterga valamiért komolyabb feladat. Meg egészen más.

3ztiz2p39

Azt hiszem nem épültél még fel rendesen, vagy csak túl gyorsan olvastad a topicot. :))
Arról lett volna szó hogy jó lenne valami egyen eszterga váz, kinézet, amit aztán tetszés szerint fel lehetne bővíteni, csicsázni.
Mert hogy a többség ezen a "vacak" váz miatt már az elején feladja, jobban mondva el sem kezdi.
200 ezerért kilóra sem adnak hagyományos esztergát, mellyel meglehet több gond lenne a CNC-sítéssel. A súly és térfogatról nem is beszélve, illetve csak egyedi darabok léteznek, nincs esély több egyformát beszerezni és segíteni egymást az átalakításban.  

De a továbbiakban nem próbállak téríteni, már látom nem Te leszel a topic ötletembere. :(

4im2adcie

Ha szegnyerget használsz akkor kell a revolverfej is. Tehát vagy egy egyszerű gép X és Z tengellyel és az X -en a szerszámok, vagy a bonyolúlt gépezet szegnyereggel revolverfejjel hosszú ággyal. Tehát itt van egy nagy ugrás árban azért hogy a hosszú anyagokkal is tudj elbánni.
Vagy hát van még egy másik út: hagyományos gépek cnc-sítése. Itt megvan a szegnyereg is, de igényli a revolverfejet is ha több kést akarsz beváltani.
Tehát az én verziómnál kizárt a szegnyereg.