CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

xe44memnh

"ER patron nem szerencsés gépi kezeléshez, mert nem szeret saját rugalmasságától oldani."
Ezt kifejtenéd kicsit bövebben?
Vagy talán teis kalapácsal vered ki belöle ? :)

besirkyjh

Szia  

Szerintem arra gondol hogy a hollanderrel huzzuk ki az orsobol a patront .
Ezt az ER nyitást automatával hogy lehet megoldani ?

3wc337ax5

Dahlanderre gondolok, de nem a szokványos 2p/4p felállásban, mint az E1N-nél, hanem 2p/8p-vel.
Egyetlen frekiváltóval nemtudom, hogy menne-e.
Pl.: Motor-főorsó áttételezés 1:2-höz lassító, ekkor 1:3-3:1 szabályzásnál előállna egy 500...4000 és egy 120...1050 tartomány - ez szerintem a 125-ös tokmányhoz ideális. Tartományváltás manuálisan, mint "előválasztás" kapcsolóval.

3wc337ax5

Volt már példa kalapácsra is, mikor elpukkant a hollandi...  :(

n2g2e5sms

Ha már automata szorítás is képbe került, ezért bátorkodtam a burkolatra hivatkozni. A porvédő burkolat elmegy egy faipari gépnél de ide az kevés mert a forgács felgyűrné, Vbodinál is elmegy a vasipari maróján, de nem nagy termelésre csinálta mert az egyik hobbija csak. A fekvő elrendezés pedig a forgács miatt nem nyerő.  

Egyszerűen csak egy hajlított lemez lenne ami két oldalra kifut, ám ehhez kell tervezni a vázat is, X en nehezebb megoldani, ott valami több lapból álló kell. Ha hobbigép is szerintem kell védeni a vasforgács ellen, hobbigépnek ellentmond az automata szorítás, bár ez később vetődött fel. A miniturn gépeken is ferde ágy van, esetleg onnan lehetne ötletet meríteni a szegnyereg megoldásra. Ha jól tudom valakinek van a fórumon ilyen gépe. Lényeg egy hasonló ferde váz mint ami le lett rajzolva csak a tokmánnyal szemközti oldalon-azaz a végén- egy vastagabb öntvény lapba van a szegnyereg. Egyrészt sikló megoldású, rögzíthető, ez az első tengelye azaz a nem menetes része, a második tengely amit menet mozgat pedig a már jól ismert megoldás morse kúppal a végén.  

http://kezerimre.5ms.eu/web.php?a=kezerimre&o=p_r_pkT4HQ" TARGET=_fnew>Linken van miniturn ról kép

ra8nsmk6w

Lehet nem rám gondoltál, de nekem van miniturn gépem néhány esztendeje. Az oktatásra tervezett gép kitünöen alkalmas erre a feladatra. Hobbira már kevésbé. Láttam már tömegtermelésben is egy szük gyártási keresztmetszetben jól használható.Én gyengének találom az 1KW dc motor főhajtást és kevésnek az "x" tengely mozgás tartományát. Pontos és megbizható gépnek tartom, de nem hobbibarát

000000000

CNC eszterga tokmány ügyben tettem fel egy kis csemegét az adok veszek-ben.
Ez egy full gyári megoldása az automata anyagrögzítésnek patronos megoldással.  

4im2adcie

Sziasztok! Mostanra sikerült átrágnom magam a 246 hozzászóláson, de nem igazán kerültem képbe.
Már az elején leragadtam,mit takar a "népi eszterga" főcím? Volt már néprádió,népi kohó, népi muzsika stb... stb,de népi cnc eszterga még nem volt. Persze semmi gond,pont itt az ideje...
De azért jobban körül kellene határolni az eszközt,már csak azért is mert az erre járó azt hiszi némi joggal, hogy ez amolyan mindenkinek olcsó pénzért megvásárolható, hazavihető cnc esztergácska amivel otthon akár a konyhaasztal sarkán is,... ha az asszony nem figyel...majd lehet  gömbölyíteni ezt azt.
Tehát amolyan inkább tanulásra hobbyzgatásra, időtöltésre való, és nem annyira termelésre.
Mert ebbe látok némi fantáziát (nem sokat).
De a termelésre is alkalmas gép ilyen formájú közösségi, össznépi kívánság-műsorszerű összepakolására...és ami a legnehezebb: legyártására, nem sok az esély.
Ha a szerkezet csak egy tényleg hobby cnc eszterga akkor annak a legfőbb ismérve talán az hogy amit már írtam: egy ember fel tudja emelni...kevesebb mint 30..40 kg.
Ez nagyon fontos paraméter mert minden továbbit meghatároz, pl áteresztés, tokmányméret, gépváz felépítés stb stb.
Ha pedig itt termelő eszköz előállításáról lenne szó akkor ez engem már alapból nem érdekel,hiszen nem szívesen termelnék olyan esztergán amit én gyártottam, bár bizonyára nagy kihívás lenne.:((((

4im2adcie

Ezzel el is lőttem az egy drb fikázási lehetőségemet:((

000000000

Dahlander motort is lehet hajtani frekvenciaváltóval.
Hátránya hogy 400 voltos és Yaskawa G5 vagy V7 típust kellene használni.
Most jönne a kérdés, miért is ez a két fajta?
Azért mert ezek alapból kezelik a két motort és így különböző paramétereit.
Dahlander motorból még nem láttam 3x200 voltost, de ez nem azt jelenti hogy nem létezik.
Ilyen motorral viszont használható lenne a jóval kedveltebb 230 Voltos betáplálású verziók is.
Ami még ezek a típusú hajtásvezérlők mellet szólnak hogy alapból le tudják kezelni a két fordulatszám közötti átkapcsolásra használt mágneskapcsolókat.
Így nem lehet tönkre vágni mivel addig nem engedélyezik az átkapcsolást ameddig nem futtatják le a fordulatszámot a beállított rámpa szerint.
Miután megállt a főorsó csak utána kapcsolja a dahlander kapcsolást és indítja a másik fordulatszámot.

3ztiz2p39

Szuper!
Akkor most már írhatsz valami okosat is.
Sokat látott ember vagy, ha eszedbe jut egy-két máshol látott jó megoldás írd le ide, hátha át tudnánk plántálni.
Ha nem hát nem, úgy is jó.

v2vhwz32z

Hogy mire legyen jó a gép?
Én úgy gondolkodok, hogy kb 300-400 ezerbe benne lenne legalább egy ilyen gép.. de lehet hogy rosszul becsülök.  
Nem számoltam automata revolverfejjel!
Na most kérdés, hogy megér-e a többségnek ennyiért egy olyan gép, ami nagyjából csak van, néha megpróbálsz valamit csinálni aztán vagy sikerül vagy nem :)
Hát ha nem is tömeggyártásra, de valami kis szériás munkákra jó lenne ha alkalmas lenne.

3ztiz2p39

Egyébként egy jó cím figyelemfelkeltő.  
Mint pl. a "Motoros Motyói".

Nem írta senki hogy hobby, azt se hogy ipari gép legyen. Az alcímben az van, "Sokszor jó lenne egy kis ügyes CNC eszterga."

3ztiz2p39

Sajnos a Dahlander motor sem varázsszer, talán még annyira sem jó mint egy jól beállított frekiváltó.
A motor vas tömege meghatározza mit lehet belőle kihozni.
Két vagy három  mechanikus fokozat, mindenképpen jó szolgálatot tesz.

v2vhwz32z

Ha nem lesz egy közösen megrendelt konkrét váz sem, már akkor is nyertünk: jól körbejárjuk a témát. Ki-ki igénye szerint hasznosít belőle saját gépe megépítésénél! Nem kell a mech. ötletek majd tízezer hozzászólását feltétlenül átnyálaznia, aki cnc esztergát akar építeni!