CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

ncxe0hdha

Halihó!
beszéltem Motorossal...
Beteg...
A torka....
Említettem neki a linket....

4um5b65d

Me jobb kézzel fogod a tokmánykulcsot, bal kézzel meg tolod a tolandót.
A balra tolásnál csak úgy van értelme, ha két darabból áll az "ajtó".
A bal ajtónak csak akkora méretűnek kell lennie ,hogy alkatrészt tudj cserélni.
A jobb ajtó meg védi a karodat a közbeni szerszámváltástól, esetleg hajtott szerszám forgásától. Szóval a jobb ajtót nemigen kell kinyitni.
Ha az egész jobbra nyílik akkor nagyobb tömeget kell megmozgatnod egyszerre ami lassú.
Hobbi szinten nem probléma, hisz a ferde ágyazatot is csak dizájn elemként kezeli a hobbista, mintsem bármi előnyét felfedezné.
A részletekben elveszni csak iparin szinten éri meg ahol adott esetben munkadarabonként 20 másodper megnyerésén múlhat egy megrendelés sikere vagy bukása.
Az egész kb olyan, mint mikor 5-10 mp-el tovább kell várnod a bootolásra és ezalatt tiszta ideg leszel.

3ztiz2p39

Ilyen fejtegetések alapján fordítsuk meg az egészet, jobbra a tokmány. :))
Bal kézben a csere alkatrész jobban a tokmánykulcs. Ez állna kézre jobban, de valahogy nem ez terjedt el :(

3ztiz2p39

Az nem betegség, múló állapot. :)
Gyors felépülést Motoros!!!

4um5b65d

Nálam ez úgy történik, hogy :

- jobb kéz főorsó leáll
- bal oldalról jobb kézzel tokmánykulcsot felvesz (sosem jobb oldalról)
- bal kéz tolóajtó kilök
- jobb kéz tokmánykulcsot berak
- két kéz nyit
- jobb kéz alkatrészt kivesz , szükség esetén jobb kéz szegnyeregről sűrített levegőt elvesz.
- jobb kéz új alkatrész berak
- bal kéz tokmánykulccsal alkatrészt megcsíp, jobb kéz igazgatja az alkatrészt.
- két kéz tokmányt meghúz.
- jobb kéz főorsó indít
- egyidőben (vagy picivel előbb ha hűtővizes a tokmány) ajtó csuk

bvadkrcds

Sziasztok!
Én, is belekotyognék a dologba. Van egy Optimum esztergám, ami nem igazán optimális! :-)
A lényeg, az lenne, hogy átalakítással használható. Ez a gép kb.: 80Kg.

http://www.cut-tools.de/userfiles/image/Optimum/Drehmaschinen/quantum%20D210x400/quantum_D210x400_Vario.jpg" border=0>

Látom, hogy jó masszív gépet csináltok. Nem sok egy kicsit? Nem fordítva kéne tervezni?
Mit akartok vele csinálni?  
Mekkora tokmány lenne rajta? 160-220?  
Mekkora motor, és milyen? Egyenáramú, szervó vagy léptecs?
Mekkora késtartó? Itt jegyezném meg, hogy HJózsi-nak (http://www.dolphincadcam.hu) vannak, jó késtartói.
Vagy ez is jó lenne:

http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Sz%e9kesfeh%e9rv%e1r%202011%2009%2024/100_5845.jpg" border=0>

Szerintem, nem kéne mindet hegeszteni, túl nehéz lenne egyben.
Most ennyi...  

4a8dg8sxf

Ezt a késtartót te csináltad, vagy vetted valahol?
Ehhez hasonlót szeretnék csinálni az esztergámra.
Nagyon jónak tűnik
Gratulálok.

bvadkrcds

Szia!
Nem én csináltam. Székesfehérváron láttam. Nem ismerem, aki csinálta, de itt van valahol a link... a többiek biztos ismerik.

4a8dg8sxf

Így már rémlik valami.
Ha jól emlékszem, egy TOS géphez készült.
Az már nekem sem ugrik be, ki volt, aki elkövette.

besirkyjh

Szia  

Ha kicsit visszaolvasol ( 233 bejegyzés ) kiderül hogy mi a célunk .
Csak a vázépitésröl van szo nem a hajtásrol meg egyébb kiegészitökröl .

3wc337ax5

Sziasztok! Figyelmesen olvasom a topicot.
Néhány észrevétel:
A ferde ágy - "balos" gép kombó forgács és kezelés szempontjából előnyös.
Menetes főorsóvég, M39x4 szabványos - pl. E1N.
ER patron nem szerencsés gépi kezeléshez, mert nem szeret saját rugalmasságától oldani. Automatákon 30-fok körüli kúpszögek használatosak. Méretben is jó lehet pl. a "148E" vagy valami hasonló típus - ehhez létezik továbbítóhüvely is. (piszok drága, pláne a rubberflex...)
Patronkezelés csak hátulról lenne célszerű.
Teljesen automata anyagtovábbítású kivitel esetén fontolóra venném egy különálló leszúrószán használatát - mint opciót - közvetlenül az orsóházra fogatva, fixen.( Fogalmam sincs, hogy miként oldható meg hozzá a vezérlés...)
Főhajtásnak aszinkron motor frekvenciaváltóval, tartomány váltás pólusszám átkapcsolással?  

besirkyjh

Ezen érdemes elgondolkodni , jo ötletnek tartom .

" Teljesen automata anyagtovábbítású kivitel esetén fontolóra venném egy különálló leszúrószán használatát - mint opciót - közvetlenül az orsóházra fogatva, fixen. "

3ihs2v23

Szia Celophant!

Ezt az Optimum esztergát én is ismerem katalógusból. Ára is egész kedvező. Írod, hogy nem teljesen optimális :-)

Elmondod mi a hibája és mit kell rajta átalakítani, hogy használható legyen?

000000000

4a8dg8sxf

Ez egy érdekes felvetés.
Ezt írod: "Főhajtásnak aszinkron motor frekvenciaváltóval, tartomány váltás pólusszám átkapcsolással"
Az E1N gépemen gyárilag Dahlander motor van.
Megoldható a pólusszám váltás, és a fordulatszám szabályozás egy darab frekiváltóval?
Jelenleg a szerszámcsere alkalmával kézzel váltok, ha kell.
Ha elfelejtem átváltani, ...Szívás.