CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Holnap remélem megoldódik.

3ztiz2p39

Szerintem maradjunk annyiban, hogy sok munka van vele és kimondottan precízen kell elkészíteni.
Tudod, hobby-ban az ár tabu.:)

gfvbk036

Az én véleményem szerint a döntés semmiben nem korlátoz. Kicsit több anyag kell bele, mivel a szerkezet magasabb építésű lesz.
Viszont: rendes burkolás esetén a szánok nem kapnak hűtőfolyadékot és forgácsot. Ennek ez a lényege.
Az élettartam így sokszorosa a hagyományos elrendezésnek.
Megmunkálás szempontjából a ferde ágy csak annyival jelent különbséget, hogy itt általában a szegnyeregnek külön vezetéke van.

4um5b65d

Nem kifejezetten viccnek szántam. Mondjuk a komoly és a vicc közt félúton.

4im2adcie

Direkt volt. Ismerem...nem a sértődő fajta.
A 120-as feje elég buta és lassú. Csak egy irányba tud forogni az egyszerű reteszelése miatt. A youtube-on vannak videók róla. Egyébként masszív darab, de Béni biztos többet tud róla.

7snm9r7t

A döntött ágyazatnak nem az a lényege hogy a forgács lehulljon alulra és onnan már könnyű eltávolítani?
Ha megborítanám az esztergámat még nem érném el a célt, mert valószínű hogy a központ feletti szerszámok az életrevalóbbak , mert felfelé nem esik a forgács!
Ezek célszerű megoldások ha teljesen új gépet építünk! de a feladat sem utólagos, amire használni akarjuk a gépet!szóval sok itt a változó![#eljen]

4um5b65d

Miért kell lemondani a szegnyeregről egy síkágyasnál , nem értem ?
Állandóan ezt olvasom, de nem világos.

4im2adcie

Ezek fontos szempontok, erre nem is gondoltam.

3ztiz2p39

de ugye jól látom az képeken hogy 4 szögletes szárú kést és 4, pl. furatkést lehet befogni?
Egyébként tetszik ez a máltai kerék szerű kinézet, és praktikus is hiszen az átmérőző késeknek javarészt kintebb dolgoznak.
Jól értem a lényegét?

7snm9r7t

3ztiz2p39

Nem a síkágyasnál, hanem amelyiknél egymás után vannak a kések a keresztszánon.
A Varga Laci is egy ilyen szerszámcserélősbe fogott bele, raktam is fel képet az állítható szerszámbefogókról.

3ztiz2p39

gfvbk036

A 140-esen egy nagyon egyszerű mechanikájú, bombabiztos működésű szerkezet van. Szerintem egy magyar vagy orosz paraszt (bocs, földmíves) tervezte.  [#eplus2]
Két gépünkön volt Baruffaldi revolverfej, ami a váltáskor a forgástengely irányába kiemelt. Na ezek nem ipari környezetre kitalált cuccuk. Rendszeresen maguk alá szedték a forgácsot. Az EMCO-val soha semmi gond nem volt. Immár több, mint 20 éve megy, csak szíjat kellett cserélni.

http://hobbymaro.puhasoft.hu/Beni/Pict/EMCO_turret.jpg" border=0>

4um5b65d

Na, így már világos. [#wave]

3ztiz2p39

Kezdetektől én is ezt hoztam fel előnyének.
Ráadásul ha egy prizmást eldöntenénk, nem lenne optimális a prizmák terhelése sem.