Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

svejk

Lehet hogy én nem is értem ennek a működését?
Ennel a kis emconál ugye hagyományosan áll a kés, azaz az óramutatóval ellentétesen hat a tárcsára a forgácsolásból származó erő. Azaz a kis lemezkét szorítja. A szorító motor egy rugón keresztül is óramutatóval ellentétesen szorítana.
Mikor is dolgozik a kés a rugó ellen?

svejk

viszont ennél az egyszerű megoldásnál nagy probléma hogy csak egy irányba terhelhető, vagyis nem lehet a főorsót visszafelé forgatni forgácsoláskor.
Ezt akkor nem kellene erőltetni.

4um5b65d

Amikor egy késsel folyamatos forgácsolást végzel akkor az erőhatásra a kés lehajlik. Amikor megszakított forgácsolást végzel akkor a kés lehajlik, majd rugószerűen "felhajlik". Na ekkor van a gond a rugóval.

4um5b65d

Úgysem tudnál belerakni fordítva egy késszárat ahhoz sokkal magasabb szerszámfészek kellene.

svejk

A topic elején levőt Béni szerint a forgácsérzékenység miatt nem kellene erőltetni.

Csak ki kell találnotok valami Hungaricum váltót. :)
Ez a kúposdi jó, csak házilag kivitelezhető legyen.

Motoros

Na ugye megmondtam hogy ez a revolverfej csak bajnak van. Ellentétben a szánra felpakolgatott késekkel ahol csak nyomni kell egy nullponteltolást és annyi. Na pá megyek hunyni, holnap is lesz nap.:)

svejk

Ühüm, tehát magyarul a késrezonanciára gondolsz. No annál azért szerintem erősebb rugót tud felhúzni egy csigahajtómű.

svejk

Utánozhatlak? :)
Hallgatás beleegyezés...

4um5b65d

Nyilván nagy erővel sok mindent el lehet érni...
Hogy is volt a vicc?
Az orosznak qrva okos , mindent tudó kvarc órája volt csak az a két bőröndnyi akkumulátor bazi nehéz hozzá. :)

Béni

Ipari környezetben, mindenféle feladatra használtuk a már említett EMCO 140-es revolverfejet. Az egyirányú terhelhetőségen kívül nem volt korlátja.
Ha úgy döntenék, hogy építek egy fémipari CNC esztergát, csak ilyen revolverfejet gyártanék hozzá. Nekem nagyon pozitívak a tapasztalataim.
Persze a kitüntetett alkatrészeket kezelni kell, és akkor a kopással sincs gond.
Az eredetiek nitridáltak. Ez a kezelés 300 Ft/kg áron elérhető.

wcsxp0uxa

Jól megdolgoztattátok csipás szememet (1,5 oldal)
ma reggel. Szerintem formailag jó az első szerszám befogó csak kiemelés helyett , kiegyensúlyozott fékpofák (festo szorító henger ,ez még a festo-nál sem drága),vagy fogó tüskék kellenek. 100 kg-os forgó tömlőket állítottam meg vele. A többi paraméterben részemről nyitott vagyok (kivéve a 10 főorsó furat). Amikor elmentem a boltba esztergát venni ott is kompromisszumot kellet kötnöm. Mivel egyedül mentem a kis rosszt vettem meg , utána segítséggel a nagyobbat . Álmodozók ne adjátok fel !

Motoros

"Csak ki kell találnotok valami Hungaricum váltót. :)"
Éjszaka megálmodtam: Egy bazi nagy 10 Nm-es léptecs direktbe forgat egy csapágyazott szerszámbefogó tárcsát.  
A motor mágnesfék és forgató  1-ben!
Ha hülyeség akkor csak egy rossz álom volt.

Motoros

Sajnos átépítéshez kész terveim nincsennek.
De fejben minden kész és ami a lényeg: a ToS r16-on minden adott. A teljes revolver egység lekerülne..menthetetlen...helyette lenne a két cnc tengely. A Te gépednél nem tudom megvan e a minimális legalább 120 mm magasság a gépágy síkja és a főorsó tengelyvonala között. Elég zömöknek tűnik. Vagy Te meghagynád az eredeti fejet?

Sz.József

Egy ilyenre (80-100mm) nem lehet késtartót aplikálni?
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/80mm.jpg" border=0>
Kottyanásmentes csiga-csigakerék.
Egy irányba (alulról)forgatva mindig támaszkodik a csigán, plusz a rögzítés (automatizálva).
Különböző kiképzésű szerszám befogókat lehetne rajta cserélgetni.
Felbontástól függően a központot is lehet korrigálni.
Csak mint ötlet...
Vélemény, ellenvélemény?

Motoros

Ez így elsőre teljesen jónak tűni, szinte tényleg csak a reteszelést kellene  megoldani.[#eljen]