Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Nem tudom miről van szó, de abban is a kereszt van valszeg.

4um5b65d

Ja akkor mégsem kerezt ? Hm !

svejk

Nem, egy specko vezérlőhenger.
A tányér tengelyén annyi csap ahány állás.
A behajtás vezérlőtengelyén pedig egy specko nút. Az eleje nagy menetemelkedésű a közepe körkörös a vége szintén nagy emelkedés.  
Elkapja ez egyik csapot, behúzza középre, majd ott majdnem egy teljes behajtó fordulaton keresztül egy helyben áll a csap, majd megint jön a nagy emelkedés és kidobja a csapot, közben a következő csap eléri a vezérlőhenger elejét.
A lényege hogy nem kell pozicionált behajtás, mindössze valahol a közép állásban álljon meg a behajtómotor.
Mezei aszikron motor hajtja, normál végálláskapcsolókkal.

2vkx6unz

Szrintem egyről beszélünk. Mindegyik kényszerkapcsolatos mozgás. Abban egyetértünk, hogy reteszelés nélkül nem lesz megfelelő a célra. Én valami hasonló megoldásról beszélek: http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=HmgrpC0WIPU&NR=1" TARGET=_fnew>Máltai kereszt

Svejk meg valami ilyesmire gondolt: http://www.youtube.com/watch?v=2atiOFA-qnQ&feature=g-vrec" TARGET=_fnew>Rotary index drive

Laslie kérdésere válaszolva szerintem egy létetőmotor elég kis fordulaton is tud működni és leég is lenne erre a feladatra.

000000000

Micsoda érdekes mechanikák vannak!

svejk

Hasonlóra, az elv ez.
De precizitásuk ellenére kell a rögzítés, főleg a már említett késrezonálások miatt.

Szóval úgy gondoljátok amíg nincs meg ez szerszámváltó kérdés, nem érdemes tovább lépni váz ügyben sem?

Vetesi75

A máltai kereszthez hasonló mechanikát megörökítettem. Nem volt nehéz mert hiányzik a burkolata. Magyarázatként még annyit a képekhez, hogy van egy pozicionáló csap belül, amit a bal oldali tárcsa tengelyén levő vezérlődob működtet - rugó ellenében, így a fenti kallantyúval kézzel nyitható és szabadon elforgatható a revolver. A torony kiemelése hátra szintén innen van megoldva egy excenteres mechanizmussal.
Közben, amíg írtam fel is töltődött: http://youtu.be/v0eoYlcFMTE" TARGET=_fnew>IDE

Motoros

Én állítottam azt hogy a revolverfej lasú. De nem arra gondoltam, hogy a hagyományos mechanikus automata revolveresztergág feje lassú.
Hanem a mi általunk berhelt szervós vagy léptetős kis fejecskékre gondolok.  
A mai ipari cnc esztergák is igyekezhetnek még sokat hogy ezeknek a régi gépeknek a termelékenységét behozzák.
Két hete beszéltem egy vállalkozóval aki lecserélte a régi automatáit cnc-re és panaszkodik, hogy időben a daraboknál kb 30 százalékkal el van maradva.

000000000

Nem kell feltétlenül forgatós szerszámcserélőben gondolkozni,a keresztszánra sorba felrakott szerszámok is jól használhatók.
Lehetne mini megmunkáló központban is gondolkodni.
Egy masszív marógép és egy stabil forgató egy bika szervóval nagy és kis fordulatra.

Motoros

Ezek a dobrevolverek mind teljesen hasonló srófra jártak. Nekem volt egy német Löwe gépem de pont ilyen máltaikeresztes volt. Kb még a háború előtti gyártás lehetett. Nem merten nekiállni a felújításának...eladtam majdnemhogy kilóra.

Motoros

Én is ennek a pártján vagyok, de hiába a jó szó.
Egy http://cnctar.hobbycnc.hu/Misimuvek/eszterga/cnclatheck32big3.JPG" TARGET=_fnew>ILYEN megoldás sokkal több variációs lehetőséget tartalmaz. De majd rájönnek...vagy nem.

Motoros

És ha megnézitek a linket akkor látható, hogy ezzel a felállással megoldható pl a már leesett darabok visszafogása és megmunkálása.  
Igaz hogy itt a szegnyereg kiütve.
 Ez volna a válaszom Laslie kérdésére is így utólag.
A rövid X-es ferdeágyas kivitellel ez nem fog menni. Nincs hely.  Asíkágyas gápnél a szerszámasztal lehet akár 1 méter is :)))

279nwbpsa

Szia!
A #430-ban látható gépről nincsen véletlenül még néhány képed?

4um5b65d

Jók ezek a megoldások, de nem tudja ugyanazt mint egy szerszámcserélő. A két teljesen különböző megoldás két teljesen különböző munkához való.
A keresztszánra pakolós jól jön a kis darabokhoz amit patronban meg lehet fogni, a cserélős pedig már egy nagyobb tokmány mellett is használható.
A pakolóssal nagyon vigyázni kellene, hogy mikor éri el a szerszám a tokmányt.
Szóval szerintem ezek nem csereszabatosak.  

Vetesi75

Egyszerű, tömegáru jellegű mütyürökhöz a mai napig a legjobb választás. Egyik legnagyobb előnyük, hogy ezek már nem tudnak hova amortizálódni - sőt, ha még azt is nézzük, hogy az ócskavas ára emelkedik...    :)