Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Na halljuk. :) Éppen ráérünk hallgatni az "esti mesét". :)

Farkas Ádám

Persze hogy érdekes, mesélj...

KoLa

Az elsődleges hiba nem a léptető motor, hanem az omega hajtás a Z tengelyen,lehet hogy mutattam már hogy nekem az eszterga ágyazat mindkét oldalán van egy-egy golyósorsó amit egy léptető hajt (12Nm) omega hajtásban! a következő hiba hogy fogasszíj 'gyanánt' és fogasszíj kerék ügyben is az autósboltba mentem , ez hiba volt ! ezek a gumis szíjak felemésztik az energiát! ezek több ... Nm-re vannak tervezve ( nem tudom pontosan!)
Az X tengely direkt hajtással , 12 Nm motorral mint a villám , túl gyors, még ez is hobbi esztergához ! ha bénázgató kezdők vagyunk a kezelésében!

svejk

Szíj csak polyurethan.  
A gumissal egyszer RC-nek is meggyűlt a baja, pont a vesztesége miatt.

svejk

Egyébként a 0. hibád az volt, hogy nem szervokat használsz hanem léptetőt. :))

KoLa

Csak itt a szegényebbik felén az országnak azt láttam a 'neten', 2007 körül! hogy ez az út működik, ha valaki cnc gépet ( marógépet) épít, mert a szervó az bonyolult és nagyon drága!
Mint az első hibámat említve, megjegyezném, hogy itt munka közben lépésvesztésről szó sincs!
Lépésvesztésem csak az említett Z hajtásommal volt míg be nem állítottam az optimálisra!
Aztán volt előre lépés a vezérlő digitálisra való cseréjénél ( MSD-ről MSDD-re)1200mm/s -ről 1600mm/s re emelkedett a biztonságos gyorsjárat!

KoLa

plusz, még lehet hogy igazad van a szervó gyorsaságával kapcsolatban, pl, a visszatéréskor az újabb fogásvételhez ! mert ez az esztergán a fele mozgás majdnem!!!

robroy007

van valakinek elképzelése hogyan lehetne a korábban rajzolt vázlatok szerinti szerkezetet össze hegeszteni anélkül, hogy ne kifli legyen a cégére az egész?

KoLa

Az ilyen hegesztett vázakat a rendelkezésre álló marógéphez kell méretezni és úgy tervezni hogy egy felfogatásból a főorsóház alapja és a Z lineáris sinek fészkei megmunkálhatóak legyenek!
A hegesztési varratok helyes sorrendje sokat segít a túlzott csavarodások elkerülésében!
Ha nincs lehetőség feszültség mentesítésre akkor mindent ki kell nagyolni 0,5-re majd visszafordítani és a felfogatási bázis felületet újból simítani, visszaállni és besimítani mindent! persze ez nem is olyan egyszerű!

robroy007

engem a helyes sorrend tervezése érdekelne  

marógép az úgyis adja az utómegmunkálást

KoLa

A hegesztési varrat mindíg összehúzódik! a helyes sorrendet én sem tudom megmondani de érzem hogy hogyan kell, mindíg átlósan a középpontos szimetriát figyelembe véve! térben is, sok trükk van ebben, nem lehet egy általános szabályt egyszerűen követni!az adott geometria a lényeges támpont, és mérnöki számítások eredménye a helyes hegesztési sorrend
De ha egy "I" gerendának csak az egyik oldalára hegesztünk akkor az görbülni fog!ilyen esetekben lehet ugyan ennyi varratot elhelyezni a túloldalon semleges helyen kiegyenlítésként! vagy lánggal melegítve hűtve egyengethetjük a munkadarabot, ha nincs egy kb 63 T-s hidraulikus prés az egyengetéshez!

wcsxp0uxa

Lehet nem is próbálnám meg heggeszteni . Inkább csapolnám - csavaroznám össze a szeleteket , keresztbe meg menetes szállal rögzíteném . Ez megoldaná a mobilitás problémáját is. Valamilyen gépi munka viszont mindig kell majd , vagy nagy szorgalom és sok idő.

Szalai György

Ha a hőnek kitett hegesztési zóna kicsi, akkor kicsi a vetemedés is.
Sokat segítenek a korszerű technológiák, ami nem hobby áras kategória. Olcsóbb a dolgot profi hegesztőre bízni.
És ott van a hegesztés közbeni rezgetés lehetősége is.

sasi

A hegesztés iránt érdeklődőknek:http://mmfk.nyf.hu/heg/" TARGET=_fnew>Hegesztési zsebkönyv

http://ebookz.hu/ebook.php?azon=fef087" TARGET=_fnew>Saját gépen futtatáshoz innen tölthető le.