Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

u3xrz0cut

robroy007

egy körön belül a palástra feltekert lineáris tárral nincs is semmi gond, de milyen bosszantó az ha az első szerszám mellet lévő utolsó szerszám következik, mert miért ne lehetne ilyen a valóságban, akkor ne kelljen már a köztes szerszámokon is végig szaladni  

másként fogalmazva dobon hogyan lehet azt megvalósítani, mert ugye körbe tud forogni és akár két irányba is, hogy a legkevesebb elfordulással érje el a következő szerszámot

Motoros

Ez a bizonyos szerszámcserélő amit Varga Kálmán mutatott be a talin, mindkét irányba tud forogni. Tibor45 készített hozzá egy kis DOS-os programot amivel tetszés szerinti helyre lehetett ugratni. Egy léptecs pozicionált és egy pneumatika reteszelt.
Vannak olyan hobby meg gyári szerkezetek is amik csak valóban egy irányba forognak, ez adott esetben tényleg bosszantóan lassú tud lenni. Ugyanakkor mechanikailag talán egyszerűbbek és nem igényelnek levegőt.

robroy007

ebben teljes mértékben egyetértek veled

akkor viszont egy másik kérdés a vezérléssel kapcsolatban egy DOS-os programot hogyan integráljunk MACH alá, hogy ne kelljen egyedileg írott vezérlő programot használni??

000000000

Ha már a forgató problémánál tartunk lenne egy gondom.
Mivel a mach turn részét még sosem használtam ez egy kicsit sötét folt számomra.
Adott egy 8 szerszámos tár aminek a a forgatása pneumatikus.
jobbra forgás algoritmusa: egyes szelep meghúz aztán meghúz a kettes, aztán egyes elejt majd a kettes is.
Ez egy szerszámmal jobbat forgatás.
Balra forgatás 1 szerszámmal:  kettes szelep meghúz aztán az egyes, aztán kettes elejt majd a egyes is.
Remélem ez érthető volt, egyszerűben két négyszög jel 90 fokos eltolásban mint az enkóderek-nél.  
Ezzel még nem is lenne probléma , de honnan fogja tudni hogy melyik szerszámon áll a gép?
Hogy lehet összehozni egy ilyen szkriptet ami számolni tudja a pozíciót?  

000000000

Halihó !
Ilyenkor hol vannak a nagy tudású szakik ?  
Ha az alap szoftveres dolgokat nem tudjátok megoldani akkor minek álmodozni forgatóról ?  
Nem DOS alól kell ezt megoldani hanem Mach-ban VBscript-el.  

ˆ Pál ma 14:21  
Úgy látom ez a probléma a sajátom marad, de kiderítem.
Mellesleg a legnagyobb hülyeség léptetőmotort és pneumatikát használni mikor egy pofon egyszerű kilincsművel a motor kihagyható a képletből.
Ha már ott a kompresszor akkor minek még bele feccölni egy motort és vezérlőt?
Ez a kilincsműves forgató kétszer körbehugyozza a léptetőmotoros kivitelt mire megmozdul [#hehe]

000000000

Egyelőre az ággyal kell foglalkozni.
Majd, ha Romániából intenek, hogy lehet tovább lépni, akkor lehet tovább lépni.
Addig, nem.

000000000

Ok, de én már ott tartok hogy ez okoz problémát és nem a képzeletbeli váz.
A váz és a összes többi piszlicsáré probléma már rég a hátam mögött van!
Ha nem lenne ilyen hideg kint a műhelyben akkor egy hét építgetés után menne a masina.  

000000000

Jó!
De, még nem lehet.
Majd, csak ha szólnak, hogy lehet tovább ábrándozni.
Sora van itt mindennek.
Az ábrándozásnak is.
Mi lenne, ha mindenki témairányító akarna lenni?

000000000

Nem ismerem a Mach-ot sem.
De, ha van benne szerszámváltás, akkor le is kell, hogy kezelje valahogy.

hostya

"Ha már ott a kompresszor akkor minek még bele feccölni egy motort és vezérlőt?
Ez a kilincsműves forgató kétszer körbehugyozza a léptetőmotoros kivitelt mire megmozdul"
[#eljen][#eljen]

000000000

Érdekes egy gondolatmeneted van neked ember.
Ez úgy csapódót le nálam hogy te vagy az atyaűristen és ameddig nem szólnak a ufók addig itt a fű sem nőhet.
Ezt a gondolatmenetet követnénk akkor ott üldögélnénk a barlangban és köveket pattintgatnánk.  

000000000

Nekem van gondolatmenetem. Neked, meg nincsen. Abból gondolom, hogy egy szót sem értettél az egészből.
Te, kis autista.

000000000

Így kened vágod a mach-ot akkor nem ártana letöltened a magyar nyelvű leírást hozzá!
Eleve a Turn részében nem is használja az M06 parancsot mert ott a T parancs már tartalmazza ezt.
Ilyen hozzáállással nem hogy a forgatót nem fogod tudni beindítani hanem a gépet sem.
Nem beszélve a sok kis buktatón amit a szerszám kompenzáció tartogat.
Köszönöm hogy rádöbbentettél hogy ebbe a topiban ilyen állapotok uralkodnak.
Inkább megyek oda ahol talán tudnak is érdemleges információval szolgálni.

000000000

Nem fogok senkivel száj karatézni ahogy veled sem!
Sőt ezt a sértést sem veszem fel mert némely autista sokkal értelmesebb mint egyesek.  
Ahogy azt sem tudom milyen logika alapján hoztad ezt ki.
Ez olyan ha neked nincs tehened akkor másnak se legyen.

Kérem egy moderátort aki az ide nem illő hozzászólásokat törli.
előre is köszönöm !