Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

keri

Így van. Még régebben volt cikk a Rádiótechnikában szevós vezérlésről (egy 13-14 éves srác legóból csinált szervós robotot) meg a léptető motorról. Én kb onnantól datálom a leptető motor mániámat, mert elképesztően egyszerűek és főleg hozzáférhetőek voltak. Akkoriban a vezérlők vagy megfizethetetlen gyáriak voltak, vagy építettél magadnak, ezért is terjedt el a léptető motor, mert átvágtuk a szervókőr okozta gordiuszi csomót azzal, hogy nem volt visszacsatolás, mégis pontos lehetett a mozgatás bizonyos határok között.

Manapság már erősen közelít árban és tudásban a kettő, ráadásul a mostani hobby gépek sem deszkalapból összerakott bútorsínes szerkezetek, mint ahogy annó indult az egész, tehát hajlok arra, hogy érdemes szervóra áldozni főleg a visszacsatolás miatt.

keri

Még mindig hobby esztergáról beszéltek? [#crazya]

Annál nincs olcsóbb hegesztési megoldás hogy 2000forintért veszek egy doboz pálcát, vagy mondjuk 15000ért egy minőségit.

Házi körülmények között a rövid intenzív hőbevitelek, és visszahűlés megvárása megfelelő hegesztési sorrend, esetleg lánggal előmelegíteni.

Vetemedni persze fog, de azért kezelhető mértékben. Síkba marni úgy is kell a sínek helyét akármit csinálunk.

A varratok zsugorodására nagyon jó példa a munkagépem kanala. 6mm-es acéllemezzel bővítettem ki és végigvarrtam...egyszerre. Szép ív hajlott bele, de nem is ez a meglepő, hanem az, hogy a 6mm-es lemez 160cm hosszan élesen lehajlott kb. 10fokban, a varrat vonalában.

Persze jelen esetben ez nem okozott semmi gondot, sőt tervezni sem tervezhettem volna jobb vágóélt neki.

9pk59nuy

Na akkor most nem csinálunk esztergát???

Én túl vagyok a hatodik gépen, és szivesen beszállnék a népeszterga projektbe. Rögtön lenne három téma is amit érdemes meggondolni.  
1 szerszámváltó és problémaköre
2 főorsó hajtás és problémaköre
3 ágyazat és felépítmény

1
Előzőekben nagyon a revolverváltó felé sodródott a csapat. Nem egyszerű összeállítani jól működő példányt, és akkor még a vezérléséről nem is beszéltem.
Van azonban vizszintesen mozgó 4 állású szerszámváltó, léptetőmotoros hajtással, csak a beszerzési forrást kellene megtalálni.
2
Eddig a főorsóról volt a legkevesebb szó. Sokszor nem tudtam megcsinálni a munkámat hatékonyan, mert az anyag nem ment át a főorsón. A külön indítgatás is macerás, nem beszélve a fordulatváltásról. Ezért az én elképzelésem szerint 40mm furat és AC szervó a jó megoldás, de annak meg ára van.  
3
Az ágyazat elkészítése nem megoldhatatlan feladat, de nagyon igénybe veszi az erőforrásokat. Lehet, hogy én vagyok hozzá béna, de a gyári ágyazat nem annyira problematikus mint amit én készítettem, így én gyári köszörült, edzett ágyazatban gondolkodok.

Érdekességként: Használható CNC szerszámváltóval kb. 1 milláért megvehető zsírúj állapotban.

svejk

Mesélj az alábbiakról.
- vizszintesen mozgó 4 állású szerszámváltó, léptetőmotoros hajtással
- Használható CNC szerszámváltóval kb. 1 milláért megvehető zsírúj állapotban.

4um5b65d

Ha már ágyazatról esett szó.
Ki tudja mennyire egyenesek ezek a kör keresztmetszetű indukciósan edzett lineáris tengelyek ?
Volna egy viszonylag egyszerű megoldás a hossz szán vezetékek bázisfelületének köszörüléséhez.
Persze ez is csak akkor éri meg, ha több azonos gép készülne.
Mivel ennyire szerteágazó kívánságlista alakult itt ki a hozzászólások kapcsán, így elgondolkodtató, hogy lesz e egyáltalán igény 3 egyforma gépre.
Márpedig a célszerszámokat/eszközöket csak úgy éri meg legyártani, ha megfelelő igény van rá. Amíg ez nem tisztázott addig mindenki csak a reszelőjében és a szemmértékében bízhat.

9pk59nuy

Szivesen mesélek:

Linkelnék is képet, de számomra bonyolult. A vizszintes szerszámváltó hasonlít a tradicionális 4 állásúhoz. A különbség annyi, hogy nem kézzel lazítok-fordítok-szorítok, hanem ezt egy léptetőmotoros mechanika végzi.
http://provitta.com/cnc/ck0628.php
Maga a szerkezet könnyen másolható, és ami az előnye: gyors mozgású. A váltáskor kiemel, fordít, visszaültet, reteszel visszafelé szorítással. Amit én láttam, az egyszerre többet is fordult. A kisebb váltóknak az a baja, hogy visszafelé nem forognak és minden pozíciót végigtáncolnak míg aktív lehet a kiválasztott szerszám.

A második kérdére a válasz:
http://www.cruz.hu/machine/cnc/ck0620.html

Most nézem az árat 1,2M. Nemrég még 0,75M volt.
jajaja a forint,

sasi

Ilyesmire gondolsz? NCT Miniturn 320 motoros késtartója.
http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/NCT_320_kestarto.jpg" border=0>

9pk59nuy

Igen, pont ilyen de egy számmal kisebb A képen egy szervós látszik.

robroy007

régen volt már mozgás itt  

a forgó késtartóról nem lehetne kicsit beszélgetni?

vezérlése érdekelne főleg
pozicionálása (nem mechanikusan gondolom)
honnan tudja, bekapcsolásnál hol van éppen
oda vissza forog az első és utolsó szerszámnál vagy csak egyet lép  
mach beállítások stb. stb.

keri

Vagy fordul egy teljes kört bekapcsoláskor és kalibrálja magát egy referencia kapcsolóhoz, vagy kevés pozíció lévén, akár minden helyzethez lehet egy referenciát tenni, és egy pozíció kódot kiadó kapcsolót.

Ez persze bonyolultabban hangzik mint ami.

Léptető motor esetén kell magára a motorra egy nulla helyzet érzékelő, így a késtartón lévő pozíció kapcsolók pontossága csak egy motor körülforduláson belül kell lennie, amire akár egy mikrokapcsoló is képes lehet bütykös vezérléssel. 2 kapcsoló 4 kést tud behatárolni, 3 kapcsoló viszont már 8-at is, de természetesen csinálhatjátok optikai vagy HAL érzékelőssel.

Szervó esetén ha jól tudom az enkóderben van egy ilyen 0 pont érzékelő, a sima enkóder jelek mellet.

D.Laci

Egy referencia kapcsoló nem árt.
Mindig a kivállasztot szerszámhoz lép.
Le egygszerüsitve a dolgot ugyan az mint egy lineáris szerszám tár egy maró gépen csak ez felvan tekerve :) és itt nem kel a szerszámot kiveni belöle.

5z7aew5x

Kedves Fórumtársak!

Én éppen most vagyok benne egy gép átatalaíktásban aminek része az eszterga is.  
Most kezdtem a fórumozást itt, ezért 1-2 mondat magamról. Alapszakmám finommechanikai műszerész. Sokáig a szakmában dolgoztam, gyakran különböző szerszámgépeken, darabnormára. Ez már régen volt. Elmozdultam az elektronika és a robottechnika irányába. Itt is dolgoztam néhány évet volt néhány önálló munkám is. Aztán jött a sláger az informatika. Azt hiszem ez nem volt olyan jó választás. Most éppen ez a kenyér kereső elfoglaltságom. Gondolva a jövőre, és mivel érdekel a forgácsolás és szeretem is csinálni, ezért 3 éve vettem egy gépet.
https://picasaweb.google.com/otako1/SzerszMgP#5282888604470306258" border=0>
Először nem is gondoltam túl nagy dolgokra. Becsületes, törvénytisztelő polgár lévén, hogy az esetleg felmerülő munkákról számlát tudjak adni, felvettem volna a fémmegmunkálást mint tevékenységet. A "polgárjenő" hivatalban mondták, hogy a 30 évvel ezelőtti érettségimre és szakmunkás bizonyítványomra ezt nem írják be. Ezért elvégeztem egy CNC forgácsoló tanfolyamot is, amit most nyáron fejeztem be eredményesen.
Ahogy lenni szokott evés közben jön meg az étvágy. Nagyjából egy éve gyűjtöm az anyagot és a pénzt a gép átalakításához. Kialakult a koncepció, látva az ipari gépeket, sok kompromisszumot kell kötnöm, de azért nem lesz rossz. Az anyagok jelentős része megvan, most már csak a megvalósításhoz szükséges időt kell előteremtenem.
Mint "tudatlanul építeni kezdő" mondhatnám azt is, hogy : Ide lőjetek! :-)

000000000

Isten hozott!
Sok sikert az építéshez!

5z7aew5x

Köszönöm!
Bár ahogy elnézem, informatikusként is van mit tanulnom, mert a fénykép valamiért nem jelent meg.https://picasaweb.google.com/otako1/SzerszMgP#5282888604470306258" TARGET=_fnew>Szerszámgép fotók

svejk

Te egy nyerő ember vagy, mindent megtanultál már oskolában most már csak alkalmaznod kell.
A nagy többség itt pont fordítva van, összedob egy gépet aztán elkezdi kitanulni a CNC, fizikus, forgácsoló, számítástechnika, szakmát az eredeti, mondjuk cipész mellé. :)