Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

hostya

Hagyd a fenébe...

Ezzel az 'emberrel' szemben az a legjobb taktika, ha nem veszed figyelembe.
Át kell nézni rajta mint egy szúnyoghálón.
Kicsit zavar a kilátásban, de a szúnyogháló már csak ilyen...

xfg6v697j

talán elég lenne egy index jel, mindíg onnan indulna ki.
a program elején megkeresné,és utána már tudná mere van.
vagy abszolut jeladó,de az három bemenetet igényelne nyolc szerszám esetén.

svejk

Pontosan ezt írtam a #453-ban egy 3 hete.

hyn6ys8wt

Lehet hogy belinkelte már valaki...  ha igen akkor bocs.

http://makeprojects.com/Project/The-Multimachine-150-12-Inch-swing-metal-lathe-mill-drill/1751/1" TARGET=_fnew>Multimachine

keri

Alapvetően tudni kéne milyen szerszámcsere vezérlést ad ki a Mach, vagy az EMC, aztán ha ezt tudjuk arra már nem nagy dolog megfelelő illesztést készíteni. Egy PIC, vagy pár alap logikai áramkör kérdése a dolog.

A kilincsműves pneumatika is jó a mozgatás megoldására, de azt is vezérelni kell.

keri

Hagyd, csak egy megkeseredett ember, aki nem képes semmire, ezért mindenkit gyűlöl és mindenkire kivetíti a problémáit. A régi tagok közül már magasról lerosszja mindenki, de benned végre partnerre talált.

000000000

Csak annyit mondok hogy egy tipikus Bak.

5z7aew5x

Kedves Fórumtársak!

Azt hiszem páran olyan dolgon akadtatok össze amihez még nem érkezett el az építés menete.
Csak megjegyzem, hogy a az a CNC gép amin én tanultam és gyakoroltam, az úgy csinált szerszámváltáskor, hogy tengely irányban kitolta  a revolver tornyot és egy kilincs mű fordított egy szerszámnyit. Amikor több szerszámnyit kellett fordítania akkor érdekes módon mindig a rövidebb utat választotta, tehát két irányba forgatott. A forgatás után a tengely irányú elmozdulást "vissza vette". Ilyenkor pozicionáló tüskék segítettek a rögzítésben. Arra is emlékszem, hogy általában a szerszámozás tervezéskor úgy soroltuk be a szerszámokat, hogy lehetőleg csak egyet kelljen léptetni a szerszámtáron. Persze ha egy szerszám kétszer is sorra került akkor a szerszám váltás tovább tartott.  
Egyszer próbából elkövetettem azt, hogy az egyik késből kettőt tettem bele. Mázlimra pont úgy jött ki, hogy csak egy szerszámot kellett kétszer használni. Így nem kellett a revolvernek kettőt ugrani. Utáltam ugyanis elég hangosan csattogott. [#vigyor2]

svejk

Tudod ezért is jó lett volna ha több ember egyszerre kezd el ilyen gépet építeni, hamarabb lett volna a szerszámcserélőre is megoldás.
Most Te nagy nehezen megfejted, aztán vagy közzé teszed vagy nem, más majd kezdheti elölről.

svejk

Ezt a típust már az elején elvetettük, mert nagyon érzékeny a forgácsra, beszorul a kitolt fej és test közé.

4um5b65d

Azért nem okvetlenül kell elvetni az ötletet, mivel a kitolt fej nem feltétlenül kell, hogy egy kiálló valami legyen. Ha a házba be tud csúszni akkor egy a hidraulikánál ismert szennylehúzó gyűrű nem engedi a forgácsot befelé.
Az hogy csak forog valami az ugyanúgy problémás lehet a kis forgácsok tekintetében. Oda is be tud szorulni valami.

000000000

Esetleg ha nem említettem volna még akkor most megteszem.
Ez egy gyári CNC eszterga és egyszerűbb az eredetit használni mint építeni valamit ami közel sem lesz olyan masszív.

D.Laci

Kiindulásnak talán jó:
M6Start:

Sub Main()
OldTool = GetOEMDRO (1200)  
x = GetToolChangeStart ( 0 )
y = GetToolChangeStart ( 1 )
z = GetToolChangeStart ( 2 )
a = GetToolChangeStart ( 3 )
b = GetToolChangeStart ( 4 )
c = GetToolChangeStart ( 5 )
tool = GetSelectedTool()
NewTool = tool

MaxToolNum = 4  

If NewTool = OldTool Then
Exit Sub
End If
While NewTool > MaxToolNum
NewTool = Question ("Enter New Tool Number up to " & MaxToolNum)
Wend
Code "G00 G53 "
While IsMoving()
Wend
Call MovePos(OldTool)
While IsMoving()
Wend
Code "G53 "
Code "G4 P.75"
While IsMoving()
Wend
ActivateSignal(Output3)  
Code "G4 P1.0"  

Code "G53 "
Call MovePos(NewTool)
While IsMoving()
Wend
Code "G53 "
Code "G4 P.75"
While IsMoving()
Wend
DeActivateSignal(Output3)  
Code "G4 P1.0"  
While IsMoving()
Wend
Code "G53 "
Call SetUserDRO (1200, NewTool )
SetCurrentTool( NewTool )
Code "G00 X" & x  
End Sub

Sub MovePos(ByVal ToolNumber As Integer)

Select Case ToolNumber
Case Is = 1
Xpos = 100.00
Zpos  =  100
ActivateSignal(Output1)
Code "G4 P1"
ActivateSignal(Output2)
Code "G4 P1"

Case Is = 2
Xpos = 100.00
Zpos  =  100
DeActivateSignal(Output1)
Code "G4 P1"
DeActivateSignal(Output2)
Code "G4 P1"

Case Is = 3
Xpos = 100.00
Zpos  =  100
ActivateSignal(Output1)
Code "G4 P1"
ActivateSignal(Output2)
Code "G4 P1"

Case Is = 4
Xpos = 100.00
Zpos  =  100
DeActivateSignal(Output1)
Code "G4 P1"
DeActivateSignal(Output2)
Code "G4 P1"

End Select

Code "G53 X" & XPos  & " Z"   & ZPos  
End Sub
Main  

5z7aew5x

Kedves Fórumtársak!

Az az eszterga amiről 547-ben beszéltem CNC-s viszonylatban egy kicsi gép. 2-2,5KW-os főmotor, 25mm-es főorsó áteresztés, max. 300mm-es átmérő és kb.350-450mm max. hossz. Nos a jelenlegi gépem is ezt tudja, de ha annak gépnek a szerszámváltóját rátennénk, biztosan hanyatt esne. 523-ban ott a link a fotókhoz. :-)
Svejk kolléga felvetésére (549) A gyári váltó két fontos tulajdonsággal bír. Az első, hogy a ferde ágyszerkezet miatt a forgáspontja valamivel magasabban van mint a főorsó tengely síkja, a második, hogy azért az egymástól eltávolodó síkokat egy burkolat védi. További nagyon fontos konstrukciós fogás, hogy a ferde ágyszerkezet miatt a forgácstömeg túlnyomó része  előre az ajtó felé bukik és nem a szerszámváltó felé. Az én gépemen egyelőre kézi szerszám váltás lesz.

svejk

Érdemes lenne legalább ezt a topicot az elejétől fogva végigolvasnod, ez nem olyan sok.
Ebben az esetben egy-egy hozzászólásra is tudsz konkrétan válaszolni, megjegyzést fűzni, nem utolsó sorban képben leszel a hozzászólók hozzáállásáról.

De mindenképpen használd a "válasz" gombot!
(a válaszolandó írás jobb felső sarka)

Így megspórolhatod a megszólítást, ezen a fórumon ez nem szokás.

Forgács ellen ezer módon lehet védekezni, de talán itt is igaz a forgácsra, hogy - a rabló egy lépéssel előrébb jár mint a pandúr - vagyis hihetetlen helyekre be tud férkőzni.